Операцията започва: Три хеликоптера излетяха за Боян

Два са в подножието на Шиша Пангма, изчакват утихване на вятъра
Обновена: 11 май 2018 08:01 | 11 май 2018 08:01,
148
Операцията започва: Три хеликоптера излетяха за Боян
Снимка: Facebook

Три хеликоптера, напълно оборудвани за спасителни акции, са излетели от летището в Катманду като част от операцията по издирването на българския алпинист Боян Петров.

Това съобщи Външно министерство на страницата си във Facebook.

Боян е в неизвестност от 8 дни. Той изчезна на 3 май в опит да покори поредния си осемхилядник – хималайският връх Шиша Пангма.

Още по темата

Хеликоптерите са излетели от Непал в 8,30 часа местно време. За това е било информирано българското посолство в Пекин в телефонен разговор с управителя на Simrik Air Pvt. Ltd.

Един хеликоптер остава на непалска територия в близост до границата за снабдяване с гориво на хеликоптерите, които ще извършват спасителната операция.

Посолството ни в Делхи е получило допълнителна информация, че хеликоптерите са стигнали в подножието на върха и изчакват намаляване на силата на вятъра, за да направят облитане на съответната височина.

В екипите са включени опитни пилоти и опитни алпинисти, включително хора, запознати с терена на връх Шиша Пангма от техни предишни изкачвания на върха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
2
 
! Отговори
stas преди 5 години
Колко още ще занимават цялото общество с "подвига" на един авантюрист???Бойко,нима няма нуждаещи се болни деца,хора пострадали от катастрофи?БГ граждани за транспортиране от всяка точка на света???Що за идиотизъм не разбирам,жалко за човека,но изборът си е бил негов,и не виждам никакъв героизъм,освен доза безразсъдство.Проблемите в държавата са много Бойкооо,и шенген с такива управляващи като Вас,ще видим през крив макарон...
123
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човека най вероятно е починал това не е спасителна акция Търсят трупа Ако не го намерят застраховка няма
122
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не обикновен хораа богове да те пляскат си е истински магнетизъмДа го търсят с компас.
121
5
 
8
 
! Отговори
Как преди 5 години
Бил подготвен за всяка ситуация. Алоооо ти с природата и бог ли ша са мериш, и наи големите познавачи на гъби, познаите от кво умират, вика се съдба, (карма) лека му пръст
120
3
 
7
 
! Отговори
Как преди 5 години
Отпишете го вече тоя 8 дена в хималаите в лошо време
119
2
 
6
 
! Отговори
Неходете на еверест преди 5 години
Къв го е дирил там да го питат
118
2
 
10
 
! Отговори
Krom преди 5 години
Колкото и да е тъжно, вече няма шанс да го открият жив. Осми ден, при това време в Зоната на смъртта, не виждам как. Жалко за момчето, още по жалко за семейството му.
117
0
 
12
 
! Отговори
до 123 преди 5 години
Операцията не закъсня! Тя просто не е започвала!
116
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така ли нямаше един запазен самолет от ВСВ да прелети на малка скорост и да види какво става там? Не знам селкостопанските какъв таван имат. АН - 2 ако достига 9 000 метра още по добре!
115
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То сега остана да се окаже, че през тази седмица стотина други авантюристи са покорили същия връх по различни маршрути! Да им направят един тунел от керамика и пропилен, оборудван с кафе и климатик от Катманду до върховете и да се катерят ако щат през ден!
114
1
 
17
 
! Отговори
XX преди 5 години
Операцията закъсня с около 5 или 6 дена ! Бил съм само на около 3300 м височина в Алпите през февруари при лошо време ,минус 20 и макар добре екипиран и с опит казвам - положението е зле,даже е много зле ! Това е издирвателна ,а не спасителна операция. При бурен вятър спасяването е невъзможно.Единственото нещо е да се правят много повече оборудвани лагери по пътя ,за да може по лесно да се стигне до него и никога да не се тръгва сам и без сателитен телефон.
113
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки който малко се интересува от спорт ще изброи поне 10 имена на известни настоящи и бивши футболисти, тенисисти, скиори, лекоатлети...., но за алпинисти се само само за първите покорители на Еверест, един поляк стахановец, Проданов и сега тази трагедия!Методи Савов го знам покрай трагедията с Проданов!Излишна работа! Хе, като са учени, да измислят лифт до всички 8 хилядници, реактивни раници, специален хелкоптер спасител и да не се чудим какво да ги правим сега!!?
112
14
 
6
 
! Отговори
Умния глупак преди 5 години
Ааа алпинист, значи има пари да ги дава да се катери. ТЦ, ама сега аз шъ плащам. Сакън не ща. Да не се е катерил. Бойко е виновен, ОСТАВКА. Тоз пък пише че е добър човек и стиска палци да го намерят, друг пък, че сме лоши и не знаещи. Уфф те са зелени, майка им... Малии много назад са писали бе, ама няя чета, ще пиша. Тоз не съм го и чувал, ама е лош-не става. Пари няя да давам, няма и да мълча. Той е лош, Бойко е виновен. Лъжат за пари и не го спасяват. Аз съм най. Всичко знам, ай сиктир!!!
111
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 95 И с какво всичко изброено от теб е допринесъл нещо за обществото ??!? Все безсмислени занимания алпинизъм , спелеология !Ако с мъжеството си вдъхнови още като него да се губят ... хайде няма нужда и без това сме пред изчезване !За научните му статии .. не мога да кажа нищо, но като е ясно от какво разбира ... явно са толкова безполезни и те .
110
4
 
5
 
! Отговори
до 115 преди 5 години
не само не правим капитал с ББ, а той ни отряза,унищожи, попиля,открадна--всички наши капитали , но и Вашите....
109
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само питам! Ако изхода е щастлив на кого ще е заслугата и рейтинга и ако нещата са трагични кои дежурни бивши премиери ще са виновни! Факт!
108
6
 
15
 
! Отговори
до 117 преди 5 години
Ами има хора на които им е по лесно да се катерят по баирите, отколкото да се грижат за семейство! Не си ли забелязал или си първокачествен домошар? То ако можеше да се грижи за семейство, щеше да народи 7-9 деца и да не се занимава с щуротии! Като Левски и другите хайдути, станали комити, защото копането и жътвата не им се отдавала съвсем! Поклон на Чорбаджи Марко с голямата челяд, търговия и български възрожденски традиции, които хора са направили България да я има поне до днес!
107
0
 
11
 
! Отговори
Зак преди 5 години
А ми човека е смел но трябва да мисли за семейството си а не само за геройските постъпки как се чустват сега а и малко дете има .това не го разбирам.
106
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иван Костов е виновен
105
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
114 ае стига с този ББ вече правите капитал от всичко ейййй ама