Полицията ни спира, проверява... Но редовна ли е тя? Да видим!

Шофьор отказа проверка от катаджии, картите им – изтекли
11 май 2018 11:45, Красимир Ангелов
237
Полицията ни спира, проверява... Но редовна ли е тя? Да видим!
Снимка: Булфото

Полицията на пътя следи стриктно за движението на автомобилите – спира, проверява, глобява... Но наред ли е всичко с полицейските патрули и документите на органите на реда?

Любопитен клип, разпространен в социалната мрежа Facebook, показва шофьор, който отказва полицейска проверка, защото картите на органите на реда са изтекли и са стари.

Мъжът иска от полицаите да се легитимират, те се представят, включително с документите си, които обаче става ясно, че не са изрядни за 2018 година.

Ето какво пише самият човек, който сигнализира във Facebook за случилото се:

"За трети път виждам невалидни полицейски служебни удостоверения - стикерите в долният десен ъгъл са до 2016 г. От последвалия разговор с униформените, подразбрах, че ЦЯЛАТА полиция е с изтекли стикери. А това означава, че в момента НЯМАМЕ полиция! И че година и половина сме НЯМАЛИ полиция! И ако е така, то всички съставени адм. актове за нарушения са НЕВАЛИДНИ. Пращам този сигнал до медиите, да видим някой ще реаргира ли. А вие разпостранете и предупредете всички - на основание чл. 170, ал. 5 от Закона за движение по пътищата, да изискват служебните удостоверения при проверка".

А въпросната алинея гласи: "Служителят, осъществяващ контрол, представя на спрения за проверка участник в пътното движение полицейски знак или служебна карта. Когато е необходимо, той може да покани спрения водач да излезе от превозното средство".

Оказа се, обаче, че от МВР са решили временно проблема със старите карти. На 23 март 2018 г. в брой 26 на "Държавен вестник" е обнародвана инструкция от 15 март 2018 г. за определяне на вида, условията и реда за издаване и ползване на служебни карти в МВР. В документа се посочва, че "поставените върху служебните карти контролни холограмни стикери за 2016 г. могат да се ползват до 30.06.2018 г.".

Остава обаче отворен въпросът легитимни ли са били документите на полицаите от края на 2016 година до тази дата. Както и какво ще направи МВР, за да бъдат легитимни и след края на юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
25
 
! Отговори
факт преди 5 години
Най големите нарушения на законите се извършват от полицай,това е факт и всеки го вижда проблема е че няма контрол и дисциплина в полицията те се изживяват за нещо повече от народа и това ги проваля.
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега отворих държавен вестник и такова нещо като удължавнае на срок на изтекли карти не намерих, както и датата 30.06.2018, иначе има нещо за служебните карти.
26
12
 
3
 
! Отговори
Шофьор преди 5 години
И между другото - ако аз съм нередовен, това че полицаят е нередовен не ме оневинява....само знаем да сочим като децата в детската градина...
25
0
 
15
 
! Отговори
166 преди 5 години
колите дали са им редовни
24
0
 
35
 
! Отговори
Галин преди 5 години
всеки дето защитава УшеФф, искам да попитам, как реагират те(Ушефф) ако ви спрат за проверка и му кажете, книжката ми е изтекла през 2017, но реално важи до 2020-та, и ако имате проблем, обърнете се към КАТ ?!
23
14
 
9
 
! Отговори
Шофьор преди 5 години
В крайна сметка не е пък толкова трудно да си светнеш фаровете и да караш в ограничението. До колкото разбирам, човекът карал на габарити...ами светни ги тез фарове и ще си спестиш проверките...сами сме си виновни че сме на тоя хал...
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АЙЙЙЙВерно
21
0
 
14
 
! Отговори
АЙЙЙЙ преди 5 години
МНОГО СЕ РАДВАТ ЧЕ СА ЧЕНГЕТА ИМАТ СЪМОЧУСТВИЕ ГОЛЯМО
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой спира ли им на тези рушветчийстващи карикатури?
19
29
 
1
 
! Отговори
Калин преди 5 години
До sante_dogТози възрастен господин,сам се закова! Хубаво че е прочел Закона и Правилника,но лошото е,че не е разбрал какво чете! Отделно от това,че в ДВ е публикувана промяна в инструкцията за стикерите!
18
16
 
3
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Празни приказки и мек член може всеки да извади .Картите на служителите са си валидни и имат дата и тези стикери ги измисли някой кавал по върховете за да може неговата частна фирма да ги отпечата и вземе парите ....
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
понеже дай ме изкараха без вина виновен благодарение на някои си още веднъж им благодаря огромно
16
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък карам с изтекъл през 2015 годишен технически преглед, който е валиден до 2037.
15
42
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки *** си търси своите 5минути слава. Е..... този си ги полчуи в очите на всички, които не искат да спазват законите.
14
2
 
33
 
! Отговори
lShjo преди 5 години
Не са виновни оперативните полицаи. Проблемът е на високо ниво и трябва да има уволнения. Разбирасе ще го изяде този който най-малко вина е имал за този СКАНДАЛ!
13
1
 
48
 
! Отговори
Аз преди 5 години
С какъв акъл пращат човека в управлението да пита защо са им изтекли книжките? Колко т ъ п трябва да си за да разсъждаваш така? Шофьора правилно им каза че са "не-полицаи"!
12
0
 
38
 
! Отговори
... преди 5 години
Били валидни до края на 2016-та, но на 23 март 2018-та проблемът бил решен. Умно!
11
0
 
60
 
! Отговори
sante_dog преди 5 години
Този възрастен г-н просто ги закова. Ест. не са виновни полицаите че са им изтекли картите и никой не е сметнал за нужно да ги подмени, НО човека мн правилно поставя въпроса - как да е сигурен че този е действащ полицай без валидни опознавателни знаци?
10
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен. Реформи в полицията няма, но пък за сметка на това пари има. На нереформираното МВР му дават по 100 милиона на веднъж щом скочат на стачки.
9
3
 
32
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
Всички граждани са задължени да познават законите на държавата в която живеят. Няма такова оправдание в съда, че видиш ли не си прочел закона. Държавен вестник е "медията" с която се огласяват закони и техните промени. Друг е въпроса, че полицаите в нашата държава са най-големия *** в обществото, а не бива да е така. Ако бяха образовани, знаещи езици, с прилежни униформи като в западните държави (ризи, панталони и нормални обувки),а не облечени и раздърпани, и с нормални заплати - ееее мечти