Полицията ни спира, проверява... Но редовна ли е тя? Да видим!

Шофьор отказа проверка от катаджии, картите им – изтекли
11 май 2018 11:45, Красимир Ангелов
237
Полицията ни спира, проверява... Но редовна ли е тя? Да видим!
Снимка: Булфото

Полицията на пътя следи стриктно за движението на автомобилите – спира, проверява, глобява... Но наред ли е всичко с полицейските патрули и документите на органите на реда?

Любопитен клип, разпространен в социалната мрежа Facebook, показва шофьор, който отказва полицейска проверка, защото картите на органите на реда са изтекли и са стари.

Мъжът иска от полицаите да се легитимират, те се представят, включително с документите си, които обаче става ясно, че не са изрядни за 2018 година.

Ето какво пише самият човек, който сигнализира във Facebook за случилото се:

"За трети път виждам невалидни полицейски служебни удостоверения - стикерите в долният десен ъгъл са до 2016 г. От последвалия разговор с униформените, подразбрах, че ЦЯЛАТА полиция е с изтекли стикери. А това означава, че в момента НЯМАМЕ полиция! И че година и половина сме НЯМАЛИ полиция! И ако е така, то всички съставени адм. актове за нарушения са НЕВАЛИДНИ. Пращам този сигнал до медиите, да видим някой ще реаргира ли. А вие разпостранете и предупредете всички - на основание чл. 170, ал. 5 от Закона за движение по пътищата, да изискват служебните удостоверения при проверка".

А въпросната алинея гласи: "Служителят, осъществяващ контрол, представя на спрения за проверка участник в пътното движение полицейски знак или служебна карта. Когато е необходимо, той може да покани спрения водач да излезе от превозното средство".

Оказа се, обаче, че от МВР са решили временно проблема със старите карти. На 23 март 2018 г. в брой 26 на "Държавен вестник" е обнародвана инструкция от 15 март 2018 г. за определяне на вида, условията и реда за издаване и ползване на служебни карти в МВР. В документа се посочва, че "поставените върху служебните карти контролни холограмни стикери за 2016 г. могат да се ползват до 30.06.2018 г.".

Остава обаче отворен въпросът легитимни ли са били документите на полицаите от края на 2016 година до тази дата. Както и какво ще направи МВР, за да бъдат легитимни и след края на юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
39
 
! Отговори
Чикън преди 5 години
Карайте зад патрулка и ще видите как тези, които трябва да следят за реда и спазването на закона се движат по пътищата.
7
0
 
26
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Какво ще каже по въпроса Пирата с превръзката на окото ???
6
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фарс, както и цялата държава 1
5
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ченгетата са най големите нарушители. Някой да е виждал ченге с колан?!Полицията е разграден двор. 10 години ни лъжат, че ще има реформи в МВР. Макрон добре му го каза на Бойко.
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Контрол ли даи некъдърниците бъркат вън от цялата система даи ловеч корупция ще ми казва кои бърка а то тях ела ми плати 40 лева радев ти и цялата ви умряла система
3
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега разБойко да върне всички пари събрани от нарушителите! Да бе да, колкото Свинетка върна парите на шофьорите въпреки че съдът постанови че цената е незаконна!
2
2
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е фарс и няма как шофьорите да бъдат задължени да четат Държавен вестник. На пътя полицаите се легитимират с изтекли документи и това е факт. Един чуждестранен шофьор пък било то и българин от къде да знае, че тези не са фалшиви полицаи с тези свидетелства изтегли 2016 г.? Как е възможно това? Меко казано това е скандално.
1
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ченгетата решават кое е легитимно и кое не.