Полицията ни спира, проверява... Но редовна ли е тя? Да видим!

Шофьор отказа проверка от катаджии, картите им – изтекли
11 май 2018 11:45, Красимир Ангелов
237
Полицията ни спира, проверява... Но редовна ли е тя? Да видим!
Снимка: Булфото

Полицията на пътя следи стриктно за движението на автомобилите – спира, проверява, глобява... Но наред ли е всичко с полицейските патрули и документите на органите на реда?

Любопитен клип, разпространен в социалната мрежа Facebook, показва шофьор, който отказва полицейска проверка, защото картите на органите на реда са изтекли и са стари.

Мъжът иска от полицаите да се легитимират, те се представят, включително с документите си, които обаче става ясно, че не са изрядни за 2018 година.

Ето какво пише самият човек, който сигнализира във Facebook за случилото се:

"За трети път виждам невалидни полицейски служебни удостоверения - стикерите в долният десен ъгъл са до 2016 г. От последвалия разговор с униформените, подразбрах, че ЦЯЛАТА полиция е с изтекли стикери. А това означава, че в момента НЯМАМЕ полиция! И че година и половина сме НЯМАЛИ полиция! И ако е така, то всички съставени адм. актове за нарушения са НЕВАЛИДНИ. Пращам този сигнал до медиите, да видим някой ще реаргира ли. А вие разпостранете и предупредете всички - на основание чл. 170, ал. 5 от Закона за движение по пътищата, да изискват служебните удостоверения при проверка".

А въпросната алинея гласи: "Служителят, осъществяващ контрол, представя на спрения за проверка участник в пътното движение полицейски знак или служебна карта. Когато е необходимо, той може да покани спрения водач да излезе от превозното средство".

Оказа се, обаче, че от МВР са решили временно проблема със старите карти. На 23 март 2018 г. в брой 26 на "Държавен вестник" е обнародвана инструкция от 15 март 2018 г. за определяне на вида, условията и реда за издаване и ползване на служебни карти в МВР. В документа се посочва, че "поставените върху служебните карти контролни холограмни стикери за 2016 г. могат да се ползват до 30.06.2018 г.".

Остава обаче отворен въпросът легитимни ли са били документите на полицаите от края на 2016 година до тази дата. Както и какво ще направи МВР, за да бъдат легитимни и след края на юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
3
 
2
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До справедливКак да не можеш бе?Става престъпление - имат 3 дена да го разкрият и още 3 дена да са предоставили неоспорими доказателства и съдът да е издал присъда. Ако не са намерили доказателства или няма присъда значи не са си свършили работата и не заслужават заплати! Нали работата му е да разкрива и предотвратява престъпления? Защо тогава от началото на годината имаме толкова неразкрити убийства и в съдът има толкова дела които се влачат и толкова прекратени срещу неизвестен извършител?
187
2
 
2
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До 191Много просто драги ми анонимнико - защото американския полицай никога няма да е с не изрядни документи! Затова и никога няма да си позволиш да се държиш така.След като полицията в България е не изрядна разбира се, че ще се гаврим с нея. Нали имат синдикат да са поискали да им се преведат документите в искания по закон към него момент ред или да са поискали такива инструкции още на 01.01.2017!
186
2
 
1
 
! Отговори
справедлив преди 5 години
До iceblast88 188Пак си в грешка. Тяхната работа да не е производство на конвейр, че заплатата им да е обвързана с производствения процес. Това да не са ти стругари да произведат днес 250 детайла и да им бъде платено за тях. Че ти утре така ще определиш заплатата и на лекарите от спешното. Ако има приети пациенти за деня ще имат заплата,ако не си вървят гладни. Ей страшна логика вадиш от къде те изкопаха не знам. Дай да те изберем за един ръководител да ти се нагледаме на цирка и на теб бе.
185
1
 
2
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До 1За съжаление това е нещо което и министъра на вътрешните работи незнае. МВР е синоним на система за помощ на мозъчни инвалиди и назначение по родови и политически причини. Общо са десетки хиляди, но никои не знае точно колко, а са с производителност на амеба във фризер. Издирват има няма 1000 човека, имат разкриваемост около 5% в най добрите си моменти и са най голямото перо на бюджета. С други думи *** на гърба на данъкоплатеца. Да ги закриваме вече и да минаваме на СОТ.
184
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя наглец сега заслужава да му направят няколко акта, щото съм сигурен че има за какво да се хванат, все някаква нередност ще открият по колата! Хората си вършат работата, тоя ***.дал се бъзика с тях! Що не иде да се бъзика с американските полицаи, ама там като го спрат и веднага слага ръцете на кормилото и изпълнява безропотно всички заповеди на полицая, иначе белезниците и по бързата процедура в кауша, ама така са намерили тук в БГ с нашата фалшива демокрация!
183
2
 
0
 
! Отговори
справедлив преди 5 години
До iceblast88 185Относно стикерите не задаваш въпроса на правилния човек. Аз не мога да кажа нищо по този въпрос, защото не се чувствам вещ по него. Може би трябва да го зададеш на този, от когото можеш да получиш адекватен отговор. Надявам се не мислиш, че това съм аз. Твърдя само, че катаджиите не са виновни и картите им са валидни след като нямат изписан срок за валидност. Това е. Който разбрал разбрал.
182
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 5 години
Понеже, виждам, че има хора доста запознати с МВР, може ли някой да ми каже, колко и какви дирекции има в министерството? Иначе, служебните карти се подменят, ако има промяна в длъжност, преминаване на служба в друга дирекция, или ако има промяна на външния вид на самите карти. Заверка на валидност за следващ период става с подмяна на холограмните стикери, за които има определено място за поставяне.
181
1
 
0
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До справедливПрави разлика между завист и изискване когато даваш пари то да има свършена работа срещу тях. Аз много пъти съм казвал и в този сайт. Заплатата на служител в МВР обвързана с резултатите от работата им и задължително да няма минимален праг. При 0 разкрити престъпления за месеца = 0 лева заплата. И не ми е това болката-боде ми очите наглото погазване на закона от служителите на реда.Когато искаш от някои нещо то ти трябва да си изряден и за пример,а не да се чудиш как да се скатаваш!
180
1
 
0
 
! Отговори
справедлив преди 5 години
До iceblast88Ааа сега разбрах къде ти е болката на теб. Ми така кажи де, че ти вадят очите заплатите,които им увеличиха. Ей това нещо българина наистина е много завистлив и злобен. А я да те питам ти излезе ли на протест,когато лекарите протестираха и искаха увеличение на заплатите си или си стоя като ... у вас? Не си ги подкрепил нали? Е за това няма никога да се оправим. Схвана ли? Аз съм на мнение,че като те хванат в нарушение си търпиш глобичката, а не се правиш на разбирател. Това е.
179
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дъртия *** е имал информация за картите на полицайте и се е подготвил с камера, прочете някакъв закон тоест мънкаше нещо пелтека - едва успя да каже: ъъ член 170 ъ, изобщо олиго.френ отвсякъде, ама се прави на интересен! Ама катаджията трябваше да шибне един в наглата пелтечеща муцуна за да спре да се прави на интересен!
178
1
 
0
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До справедливБраво бе, ти сам стигна до извод които ти казах преди 20 поста, сега остава и да стигнеш до извода, че с тези стикери се крадат пари.И като се махне стикерчето и станат валидни завинаги то остава въпроса, защо досега е имало стикер и кои точно е крал от бюджета на МВР с мълчаливото съгласие на всички служители на МВР и правителствата досега? Опа май все още имаме проблем. Някой трябва да понесе отговорност, обаче кои е той и къде е прокуратурата? Поредния скандал с нулев резултат
177
1
 
0
 
! Отговори
справедлив преди 5 години
До iceblast88Виж само, колко е елементарно след като картите нямат валидност ОТ ДО и се махне въпросното стикерче, какво става? Стават валидни вовеки веков. И тогава кой и на каква основа ще се заяжда с това валидни ли са или не? Така ли е? Ееее и сега ако не си го разбрал няма как по елементарно да ти го обясня.
176
1
 
1
 
! Отговори
справедлив преди 5 години
До iceblast88 179Ами като мислиш, че си прав вземи и направи предложение това как да стане. Бъди креативен, защото с плямпане само не става. Имаш идеи ами предложи ги. Ти едва ли не търсиш някаква отговорност от мен сякаш за тези проблеми отговорният фактор съм аз. Аз просто защитавам катаджиите защото те нямат никаква вина и твърдя,че картите им са напълно валидни. Сега ще ти кажа, че след като няма дата за валидност то те автоматично стават валидни докато не бъдат сменени по някаква причина
175
1
 
0
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До справедливТака както от мен се очаква да проверя преди да се кача в едно МПС дали документите са изрядни иначе нося съответната отговорност, по същия начин служителя на МВР е длъжен да следи дали документите са му изрядни и когато не са да иска от служителите в отдел личен състав да му подсигурят нужните документи и стикери и тн. ЗАЩО НЕ СА ГО НАПРАВИЛИ НА ВЪПРОС? НАЛИ РЕВАХА ЗА ГУМЕНКИ ИЛИ ТЕ СА ПО ВАЖНИ ОТ ДОКУМЕНТИТЕ С КОИТО СЕ ЛЕГИТИМИРАТ? ЕГАТИ ПРОСТАЩИНАТА!
174
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Сегашните болицаи са богове. Не искат да им противоречиш, не искат и търпят чуждото мнение, те най най умните, най знаещите, най безпогрешните, най можещите и всичко най. Ние народецът сме нищо - данъкоплатци и от време на време електорат. На къде вървим към полицейска държава ли ?
173
1
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До справедливТе са служители на МВР! ТЕ СЛЕДЯТ ЗАКОНА ДА СЕ СПАЗВА, А ОЧЕВИДНО ГО НАРУШАВАТ! мен като ме хванат в кола с изтекъл технически преглед ме спират нали? Е същото е и при тях. Никои не те пита дали колата е изрядна така както тях никои не ги пита дали наистина работят в МВР. Имаш ли изрядна документация? НЕ! Значи си нередовен! Нали протестираха за едни 100 мил. Защо тогава не го направиха на въпрос, а чакаха да стане поредната излагация, че да се задействат?
172
1
 
0
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До справедливАбе какви ти зелени човечета какви глупости. Зададох ти точни и ясни въпроси!Инструкция в държавен вестник какво е. Да не е лист хартия написан на ръка подаден от филанкишията на някои си? След като трябва да се слага специална инструкция за тези стикери и то с година и 3 месеца закъснение (кои спа толкова време от цялата сбирщина ***) значи е важно. Ако следваме твоята логика тогава защо въобще държавата харчи пари за значки и служебни карти? Дайте да ги махаме направо!
171
1
 
1
 
! Отговори
справедлив преди 5 години
До iceblast88 175Няма как да търсиш отговорност от полицаите на улицата в случая катаджиите, защото не те са виновни, ако изобщо някой има вина, за това, че стикерите им били стари. Нима очакваш те сами да си изработят нови и да си ги поставят? Когато работодателят ти даде МПС, което да караш и то е без застраховка, но въпреки това те кара да го управляваш ти ли си виновен или твоя работодател? А сега де? Кво ще кажеш по въпроса?
170
1
 
0
 
! Отговори
справедлив преди 5 години
До iceblast88 174Първо не са променяли никакъв закон. Второ приели са инструкция, но ти явно не си я прочел. Имаше линк за нея в един от долните постове.
169
1
 
2
 
! Отговори
справедлив преди 5 години
До iceblast88Ще ти кажа само едно,хората пари печатат,че една карта няма да направят и какво от това? Нима смяташ,че някой,който не е полицай ще рискува да си облече фалшива униформа и ще развява пред този и онзи фалшива значка и карта? Знаеш ли,колко рискува един такъв да се представя за полицай без да е такъв? За това се предвижда затвор бе мамин. А бе спри да гледаш тези фантастични филми бе момче. Все си мислех,че си фантазьор ама ти мина границата на разумното.А зелени човечета виждаш ли?