Полицията ни спира, проверява... Но редовна ли е тя? Да видим!

Шофьор отказа проверка от катаджии, картите им – изтекли
11 май 2018 11:45, Красимир Ангелов
237
Полицията ни спира, проверява... Но редовна ли е тя? Да видим!
Снимка: Булфото

Полицията на пътя следи стриктно за движението на автомобилите – спира, проверява, глобява... Но наред ли е всичко с полицейските патрули и документите на органите на реда?

Любопитен клип, разпространен в социалната мрежа Facebook, показва шофьор, който отказва полицейска проверка, защото картите на органите на реда са изтекли и са стари.

Мъжът иска от полицаите да се легитимират, те се представят, включително с документите си, които обаче става ясно, че не са изрядни за 2018 година.

Ето какво пише самият човек, който сигнализира във Facebook за случилото се:

"За трети път виждам невалидни полицейски служебни удостоверения - стикерите в долният десен ъгъл са до 2016 г. От последвалия разговор с униформените, подразбрах, че ЦЯЛАТА полиция е с изтекли стикери. А това означава, че в момента НЯМАМЕ полиция! И че година и половина сме НЯМАЛИ полиция! И ако е така, то всички съставени адм. актове за нарушения са НЕВАЛИДНИ. Пращам този сигнал до медиите, да видим някой ще реаргира ли. А вие разпостранете и предупредете всички - на основание чл. 170, ал. 5 от Закона за движение по пътищата, да изискват служебните удостоверения при проверка".

А въпросната алинея гласи: "Служителят, осъществяващ контрол, представя на спрения за проверка участник в пътното движение полицейски знак или служебна карта. Когато е необходимо, той може да покани спрения водач да излезе от превозното средство".

Оказа се, обаче, че от МВР са решили временно проблема със старите карти. На 23 март 2018 г. в брой 26 на "Държавен вестник" е обнародвана инструкция от 15 март 2018 г. за определяне на вида, условията и реда за издаване и ползване на служебни карти в МВР. В документа се посочва, че "поставените върху служебните карти контролни холограмни стикери за 2016 г. могат да се ползват до 30.06.2018 г.".

Остава обаче отворен въпросът легитимни ли са били документите на полицаите от края на 2016 година до тази дата. Както и какво ще направи МВР, за да бъдат легитимни и след края на юни.


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
1
 
0
 
! Отговори
iceblast88 преди 1 година
До справедлив
След като не им трябват, а плащат за изработката им то тогава това не е ли злоупотреба с публични средства и защо тогава всички служители на МВР са били съучастници в корупциона схема за източване на бюджета на МВР, чрез печатане на стикери които не са им нужни?
Хайде велики професоре - кажи кое от двете е? Незаконно служителите на МВР са работели без изрядни документи или са били съучастници в корупционна схема за източване на бюджета на МВР? Кое от двете е бе професоре?
170
1
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 1 година
До справедлив
Добре писна ми вече.
Хайде служебна карта или значка. Отстъпвам пред идиота.
Отговори само на 1 въпрос о велики професоре.
След като 1 година и 3 месеца МВР е работило без служебни книжки защо се наложи да променят закон за да направят тези стикери валидни от 2016 до 30.06.2018? Ако тези стикери не са проблем тогава защо някои си губи времето с приемане на закони специално за тях? Ако тези стикери не са важни тогава защо МВР плаща за изработката им и от бюджета си?
169
0
 
0
 
! Отговори
iceblast88 преди 1 година
До законно е

А законно ли е било от 01.01.2017 до 15.03.2018? Май през този период не е било законно което само по себе си е олицетворение на тоталната дебилщина превзела МВР. Към 31.12.2016 в МВР са работили 45 417 души от които нито един не се е обадил, че считано от нея дата служебната му карта е невалидна! Нито един от тях в продължение на година и 3 месеца не си е отворил устата за да каже, че документите му са нередовни! Това показва колко им пука за спазването на закона!
168
2
 
0
 
! Отговори
iceblast88 преди 1 година
До справедлив
За какво ми е на мен този списък и нали ако е общодостъпен за всички то фалшивите значки просто ще почнат да се правят с номера като на истински. И понеже няма от къде да знаем дали номера на тази значка която ти се показва е действителен, точно за това към значката има и служебна карта. И точно за това те са неразделна част. Как може да си толкова ограничен, че да си мислиш, че съм бил изумен, че нямаме достъп до този списък. Не всички са с твоя умствен капацитет, че да са изумени
167
1
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 1 година
До справедлив
Ама си си уникално ***.Именно, защото гражданите нямат достъп до списъка с номерата на значките и не им трябва такава информация тези номера за гражданина не значат нищо и точно за това гражданина няма как само по значка да разбере дали значката е истинска или не и точно за това служителите на МВР носят и служебни карти.За да може когато значката ти изглежда фалшива да може да ти докаже, че е служител на МВР!Или е нужно да го кажа на още по ниско интелигентно като теб?
166
1
 
2
 
! Отговори
справедлив преди 1 година
До Анонимен №167

Никъде не съм казал, че полицая не е длъжен да се представи. Казах само, че се легитимира или с картата си или със значката, а не и с двете. Така пише в закона. Който може да чете да го прочете, който не може не мога да му помогна.
165
0
 
4
 
! Отговори
законно е преди 1 година
https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2137182806

С §4, ал.2 от ПЗР на наредба № 8121з-282/15.03.2018г. е удължен срока на холограмните стикери върху служебните карти от 2016г. до 30.06.2018г.
164
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До справедлив. Полицаят е длъжен да се представи най напред. Някога милиционерите козируваха и се представяха, и чак тогава поискваха документите за проверка. След свършване на проверката отново козируваха и пожелаваха н-р приятно пътуване. Сега даже стоп палката не вдигат правилно, без шапка . След това следва кво ще праим , къде пътуваме, и пр.Що за дисциплина, култура и вежливост.
163
0
 
2
 
! Отговори
справедлив преди 1 година
До iceblast88 №161

Вярно е не можеш да стигнеш моето ниво, защото не си ми на нивото. Не съм чул, а съм видял с очите си и поради това няма, какво да ми обяснява. А относно гражданите, че нямат достъп до списъка с номерата на значките в обръщение само индивид като теб може да се учудва, че няма да им бъдат дадени с данните на полицаите. Какво да кажа за "нивото" ти след като си мислиш, че някой ще ти даде такава информация? От къде ви изкопават такива умни бе?
162
3
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 1 година
До справедлив
Да всяка година им се слага холограмен стикер даден им от служителите от отдел личен състав. След като са нямали стикери за 2017 значи също както твоето МПС като няма стикер за преминат технически преглед ги прави невалидни. Ако ти нямаш стикер за технически преглед колата ти се спира от движение. Същото важи за полицая, ако служебната му карта е невалидна, то той няма право да упражнява дейността си. Поради простичкия факт, че документите му са невалидни-незаверени от личен състав
161
2
 
2
 
! Отговори
справедлив преди 1 година
До Анонимен №160

На картите им няма валидност от до, както на личните карти. Някой от коментиращите тук казаха, че те им се издават за през цялата им служба и твърденията на другите, че картите на тези катаджии са били невалидни са просто смешни.
160
1
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 1 година
До справедлив
тя и книжката сама по себе си е доказателство, че лицето има право да управлява МПС, но без контролния талон е недостатъчна. Затова по закон полицая е задължен да носи и значката си и служебната си карта. Защото ако имаш съмнение, че значката е фалшива именно чрез служебната карта ще ти докаже, че е наистина полицай. Толкова ли неможеш да разбереш нещо толкова просто!
159
2
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 1 година
До справедлив
Това е! Не мога да го обясня на по близко до твоето ниво. Чул от незапознат служител на МВР и го приема за чиста монета. Разбира се, че ще ти каже така. Нали и той като теб не познава закона. За твое сведение, гражданите нямат достъп до списъка с номерата на значките в обръщение, затова значката сама по себе си не е достатъчно доказателство,тъй като тя е лесна за фалшифициране.Затова имат и служебни карти. Защото двете заедно са неоспоримо доказателство,че лицето пред теб е полицай
158
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незнам но дали някой дали вижда дата на валидност(от-до)?
157
6
 
2
 
! Отговори
справедлив преди 1 година
До iceblast88 №158

А аз за пореден път ти обяснявам, че когато значката му е закачена на него то той не е длъжен да ти се легитимира и със служебната си карта. В закона ясно е написано, че се представят със служебната си карта ИЛИ значката от това по елементарно няма как да ти го обясня по-ясно. Неи са длъжни да ти се представят и с двете едновременно. Капиш? Вдяна ли или ти е трудно. Чети и тогава пиши небивалици, че не спря да се излагаш.
156
4
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 1 година
До справедлив
Драги ми спортист по писане на клавиатура. Това, че номера на значката и на служебната книжка не е един и същ не означава, че не са свързани защото за твое "запознато" сведение номера на контролния талон и на книжката ти също не съвпадат което не ги прави разделни части. Служебните документи служат за легитимация, ако незнаеш. По тъпо от това немога да ти го обесня, съжалявам, но немога да измисля по прост начин просто и да мисля толкова тъпо и ограничено, това е най ниското ниво.
155
1
 
2
 
! Отговори
справедлив преди 1 година
До iceblast88 №155

Има една стара приказка, че "Общи приказки и мека п-а всеки може да извади", че и твоята работа. Никакво покритие. Така и не ми отговори на въпроса, какво общо има книжката и контролния талон със служебната карта на полицая и неговата значка? Нали се имаш за много запознат е да, ама не си. Аз ще ти кажа двете нямат нищо общо. Познавам полицай и за твое сведение номера на значката му не фигурира никъде в служебната му карта. Нещо да ми кажеш за това разбирателю?
154
2
 
2
 
! Отговори
iceblast88 преди 1 година
До справедлив
Това е основния проблем на нашето МВР и всички негови служители. Дори и да свършиш работата им вместо тях (като случая с откритата от наш приятел кола) и от тях да се иска само да проверят на кого е гаража, те пак ще намерят начин да се издънят. Толкова ги мързи и толкова са некадърни, че и доказателствата да си им събрал, от тях да се иска само да ги опишат, пак ще загубят половината и няма да опишат тези които не са изгубили. Та толкова за родното МВР-за умрял или добро или нищо
153
3
 
0
 
! Отговори
iceblast88 преди 1 година
До справедлив
Прав си няма смисъл. Аз досега ти говорих с доводи. Цитирах ти какво пише на контролния ти талон, цитирах ти закони. Ти ако това имаш за жлъчни постове, то наистина си за МВР. Моето момиче, подскача, рева и в момента в които ти дадох точна и конкретна информация къде живея и как да ме намериш и ти зацикли. И МОЛЯ ТЕ, НЕ СЕ ОПИТВАЙ ДА ОБРАЗОВАШ НИКОГО. НЯМА НИЩО ПО ЛОШО ОТ НЕЗНАЕЩ КОИТО СИ МИСЛИ, ЧЕ ЗНАЕ НЕЩО. УМОЛЯВАМ ТЕ, НЕ ГО ПРАВИ! ВАЖНО Е, ЗА ТЕБ И ТЕЗИ ОКОЛО ТЕБ!
152
2
 
2
 
! Отговори
iceblast88 преди 1 година
До справедлив
Да за съжаление съм имал работа с МВР-понеже бях на квартира до махалата на братята се оплаквах от шум.След 3 месеца звънене на 112 твой бъдещи колеги ми казаха, че немогат да намерят къщата.При положение, че им давам точен адрес и се чува от поне 400 метра.2 случай-откраднаха ни колата, след 6 мес. един познат я видял в отворен гараж.Отидохме с бъдещите ти колеги и след 10г. получихме писмо, че делото е срещу неизвестен извършител,защото гаража няма собственик явно и е прекратено!