Полицията ни спира, проверява... Но редовна ли е тя? Да видим!

Шофьор отказа проверка от катаджии, картите им – изтекли
11 май 2018 11:45, Красимир Ангелов
237
Полицията ни спира, проверява... Но редовна ли е тя? Да видим!
Снимка: Булфото

Полицията на пътя следи стриктно за движението на автомобилите – спира, проверява, глобява... Но наред ли е всичко с полицейските патрули и документите на органите на реда?

Любопитен клип, разпространен в социалната мрежа Facebook, показва шофьор, който отказва полицейска проверка, защото картите на органите на реда са изтекли и са стари.

Мъжът иска от полицаите да се легитимират, те се представят, включително с документите си, които обаче става ясно, че не са изрядни за 2018 година.

Ето какво пише самият човек, който сигнализира във Facebook за случилото се:

"За трети път виждам невалидни полицейски служебни удостоверения - стикерите в долният десен ъгъл са до 2016 г. От последвалия разговор с униформените, подразбрах, че ЦЯЛАТА полиция е с изтекли стикери. А това означава, че в момента НЯМАМЕ полиция! И че година и половина сме НЯМАЛИ полиция! И ако е така, то всички съставени адм. актове за нарушения са НЕВАЛИДНИ. Пращам този сигнал до медиите, да видим някой ще реаргира ли. А вие разпостранете и предупредете всички - на основание чл. 170, ал. 5 от Закона за движение по пътищата, да изискват служебните удостоверения при проверка".

А въпросната алинея гласи: "Служителят, осъществяващ контрол, представя на спрения за проверка участник в пътното движение полицейски знак или служебна карта. Когато е необходимо, той може да покани спрения водач да излезе от превозното средство".

Оказа се, обаче, че от МВР са решили временно проблема със старите карти. На 23 март 2018 г. в брой 26 на "Държавен вестник" е обнародвана инструкция от 15 март 2018 г. за определяне на вида, условията и реда за издаване и ползване на служебни карти в МВР. В документа се посочва, че "поставените върху служебните карти контролни холограмни стикери за 2016 г. могат да се ползват до 30.06.2018 г.".

Остава обаче отворен въпросът легитимни ли са били документите на полицаите от края на 2016 година до тази дата. Както и какво ще направи МВР, за да бъдат легитимни и след края на юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
3
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До справедливправ си имаш всички нужни качества за служител на МВР!И ти като тях живееш с илюзията, че уважение към теб може да се направи задължително по закон,без значение, че си тотално некадърен.И ти като тях когато някой ти докаже колко си некадърен веднага бързаш да се скриеш като малка ученичка под полата на закона.И ти като тях ще си по цял ден на пост за рушвети и ще се молиш като всички просяци от МВР с думите-и сега кво?Някое левче,рушветче?Идеален си. Типичен пример за свинарика
147
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 5 години
На служебните карти на служителите от МВР се лепят стикери лично от служител от служба "Човешки Ресурси", на които е посочена годината на валидност на картата, при което служителя се подписва на протокол, за това че му е подменен стикера!
146
3
 
0
 
! Отговори
справедлив преди 5 години
До iceblast88 147Жалкият ти сарказъм не ме засяга. А относно закона съм го чел и то няколко пъти и смея да твърдя,че го познавам добре. Та аз действително ще кандидатствам за полицай и съм убеден,че ще постъпя,защото отговарям на всичките им условия,а и от физическия им изпит не се притеснявам изобщо. Надявам се да постъпя и тогава ще бъда толкова безкомпромисен към нарушителите на пътя,че движението ще спира,когато съм на смяна. Обещавам, а вие мрънкайте, пишете тук и обжалвайте актовете си.
145
1
 
2
 
! Отговори
бай Марин преди 5 години
До минчо 146Добре,че ти си най възпитания, образования, хрисим, скромен и винаги готов да помогнеш на обикновения гражданин,да направиш разследване я за изчезнала кола,закражба за грабеж. КАКВО ЩЯХМЕ ДА ПРАВИМ БЕЗ ТЕБ Минчооо ? Ти си цяло богатство бе човек. Няма втори като теб. Благодаря,че те има. Сега цяла България тебе гледа. Ти си новият спасител и всички на теб се надяваме да оправиш живота ни,защото си по,по,най. Нали така. Дай да видим колко струваш,че претенциите ти са доста големи.
144
3
 
4
 
! Отговори
минчо преди 5 години
имама глоба в съда 300 за обида на длъжностно лице-едно катадьийче като този цял ден си го нареждах пред колеги пред цялото райноно-добре похарчени пари-ако имах малко повечко пари какво хранене щеше да падне ама няма ,хората ги е страх от тези бирници на държавата,освен глоби глоби глоби,някой тук ше кажели тези толупи с какво са помогнали на обществото на милата родина ,аааа и да пазят ромите от народната лубов а и депутатите пазят
143
2
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До справедливЕее, жалко. Толкова подскачане за нищо. Вече почнах да си представям разговора по телефона. Как като им се обадиш плачейки им се оплакваш да дойдат да ми се скарат и да ми кажат да ти напиша тук, че повече няма да правя така. Ужас. Защо не си. Имаш всички нужни качества: Не познаваш закона, инат си и си научил само как да използваш закона като полата на майка си. Давай - кандидатствай, в системата на МВР и без това ги взимат от кол и въже.
142
1
 
2
 
! Отговори
минчо преди 5 години
ама това са едни хубави възпитани хора ,винаги готови да помогнат на обикновения гражданин,да направат нещо раследване я за изчезнала кола,за кражба за грабеж,те необичат да седят на задниците си по цял ден,не сядт на сянка в патрулките скрити някъде,едни възпитани образовани,не са нагли ,не са корумпирани даже и са хриси ми и скромни-толкова много работа вършат и овеличение неискат даже,абе убавци
141
0
 
1
 
! Отговори
бай Марин преди 5 години
До минчо 144Да прав си няма да се оправим докато има такива като теб.
140
2
 
3
 
! Отговори
минчо преди 5 години
и друго има норми в тази система неможе толупи по 120 кила да са полицай-ако всичко е по закон 95 процента от системата трябва немедлено да се уволни -ама няма закони в тази държава-само 1 месец ми стига на власт-полицейската работа на военните-цялата система на раследване как полицайчето с мизерната заплатка има 2 апартамента вила и мерцедес-всички на съд -вдигане на заплата на 2500 нови млади момчета,който е корумпиран 10 години пандиз това е -иначе още 100 години няма да с еоправим-те са недо
139
2
 
0
 
! Отговори
справедлив преди 5 години
До iceblast88 141Първо - Съжалявам, че не съм полицай, но след този ден може и да реша да си подам документите за постъпване в МВР. Второ - дори полицаят да не е на работа то той пак си е длъжностно лице. И трето - постовете ти се пазят тук, а те са с изобилие от обиди към полицаите така, че ако продължиш в този дух действително може да ти се потърси наказателна отговорност, не че до сега написаните от теб обиди спрямо полицаите не са напълно достатъчни за това.
138
1
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До справедливТова, че не ти стига мозъка за да свържеш 2 и 2 си е отново доказателство за твоята некомпетентност и, че мястото ти не е в системата на МВР. Ще ме плаши с това, че е длъжностно лице, ха. До там ли я докарахте. Толкова сте некомпетентни, че всеки като ви го докаже почвате като в детската градина - мамо пък той ме обиди и да се криете под полите на закона. Добре, че е той, че тогава на всяко кръстовище щеше да има ревящ полицай. Не те знам на колко години си, но ми напомняш на 5г.!
137
1
 
2
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До справедливЩе ти спестя труда:казвам се Радослав Обрешков, живея на адрес Гр. Русе. Алея Възраждане 142. Бл. Вит. Ет.2 Ап.2Заповядай.Обида на длъжностно лице - това, че ти си некадърен и не познаваш закона си е изцяло истина, а не обида. Това, че ти си неспособен и не отговаряш на нужното ниво за да заемаш дадена позиция си е изцяло твоя некадърност!+ Ти си длъжностно лице когато си на работа (когато нямаш право да пишеш в интернет), през останалото време си гражданин!
136
1
 
1
 
! Отговори
справедлив преди 5 години
До N.W.A. 139Ми като мразиш толкова, какво правиш още тук? Има начин хващаш пътя и заминаваш нанякъде, но там ще се окаже, че също ще трябва да изпълняваш законите и там ще те санкционират, както никога тук. Да не си си въобразил, че в чужбина ще правиш, каквото си искаш, както тук? Пожелавам ти да пробваш, за да видиш, колко бързо ще те въдворят там, където ти е мястото. Пробвай в Гърция, Турция или където и да е по света, ама не ти стиска нали хейтърче?
135
1
 
0
 
! Отговори
справедлив преди 5 години
До iceblast88 133И, какво общо има книжката и контролния талон със значката на полицая и служебната му карта ? Сравняваш ги, но нещо не ми е ясно сравнението ти. Не усещаш ли, колко МНОГО си смешен? Всеки, който прочете поста ти има опасност да получи мускулна треска на стомаха от смях.
134
2
 
0
 
! Отговори
справедлив преди 5 години
До iceblast88 130Внимавай с обидите да не стане да се окажеш в съда за обида на държавни служители, че няма по-лесно от това да бъдеш открит по IP-то. Да не се сдобиеш набързо с присъда, а? Ти не си човека, който да дава оценки за работата на служителите от МВР, както и да ги квалифицираш с обидни изрази. Много си лесен за откриване и предполагам, че поне това знаеш, защото другото явно изобщо не ти е ясно.
133
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки път като ви спрат на пътя имате право да снимате на видео всичко Полицай няма право да ви забранява да го снимате на обществено място Той се е съгласил да бъде сниман още като постъпва в МВР - чл 3 т4 - ''пол.служители извършват дейността си в условия на публичност и отчетност ''
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В закона е записано - със служебна карта или значка Същото е и за всички полицаи - което е неправилно От край време полицията сама си пише закона и го предлага за приемане в НСИ всички текстове са в полза на полицията и срещу гражданите
131
2
 
2
 
! Отговори
справедлив преди 5 години
До iceblast88 128Нещо много възпален ми се струваш? Нещо нервите ти ли не издържат що ли? Колкото и да злобееш след като бъде установено,че си в нарушение ще бъдеш актуван,а ти върви и обжалвай,каквото си искаш. Ще се радвам да откажеш на някой полицай да си предоставиш документите за проверка и да видиш как ще те приберат и ще получиш още един акт този път за възпрепятстване работата на полицаите и за неизпълнение на полицейско разпореждане. Искам да видя как ще им мънкаш, ама тук си голям.
130
2
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До справедливКонтролен талон ......На гърбът му драги ми некадърни, безполезни служителю на МВР пише1. Контролния талон е неразделна част от свидетелството за управление и потвърждава неговата валидност.Егати некадърния мевереец си.Кажи си имената, чина и към кое РПУ си и още утре си подай молбата за напускане поради очевидна некадърност!!!
129
2
 
0
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До справедливИменно защото номера на значката не значи нищо за гражданина, точно за това значката се показва заедно със служебната книжка.А ти некадърнико ако незнаеш когато те спре КАТ ти иска книжката и контролния талон. Едното, е за да покаже, че имаш право да управляваш МПС с дадена категория, а другото за да се види колко контролни точки имаш. Контролния талон е едно синьо картонче ако незнаеш.Ако ти е стигнал мозъка за да изкараш книжка за управление на МПС си погледни талона- точка 1!