1000 тира срещу Макрон: Блокада от камиони за ЕС в София

Превозвачите ще окупират столицата по време на срещата на върха ЕС - Западни Балкани
Обновена: 12 май 2018 13:02 | 12 май 2018 10:30,
130
1000 тира срещу Макрон: Блокада от камиони за ЕС в София
Снимка: архив "Булфото"

1000 тира и автобуси се готвят да блокират София за срещата на върха между лидерите на ЕС и на Западните Балкани другата седмица.

Така българските превозвачи и техните шофьори са решили да протестират срещу новите европейски правила, които се подготвят по идея на френския президент Емануел Макрон, пише "Монитор".

Новите правила предвиждат шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на шофьор да се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, да не се спи в кабините, а 45-часовата задължителна почивка на седмица да се изкарва в хотел и др.

Още по темата

Българските власти застанаха единодушно зад превозвачите. Кабинетът, всички партии в парламента и президента предупредиха, че новите изисквания на ЕС ще предизвикат криза в бранша.

Тировете ще започнат блокадата си на 17 май в 12.00 часа на обяд. Тогава превозвачите ще се съберат на входа на София – Цариградско шосе. Част от машините ще се насочат към резиденция "Бояна", а друга към НДК, ако кметът Йорданка Фандъкова даде разрешение.

По тава време ще се провежда срещата между държавните и правителствените ръководители на държавите членки от Европейския съюз и техните колеги от държавите от региона на Западните Балкани.

Срещата ще бъде ръководена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще представлява ЕС, заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а премиерът Бойко Борисов ще бъде домакин. Темата на срещата ще бъде "Свързаност" – по отношение на транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура, образование и други.

Всяка една от транспортните организации е поела ангажимент да осигури поне по 100 превозни средства и човека за мирния протест срещу европейските правила.

Въпреки получената подкрепа от държавата транспортният бранш е твърдо решен да излязат в центъра на София. "Протестът в никакъв случай не е срещу българското правителство, искаме да ни видят и чуят европейските лидери”, заяви председателят на АЕБТРИ Георги Петърнейчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
9
 
11
 
! Отговори
вввввввввввв преди 5 години
до 88 .... спри с тъпизмите... явно нямаш никаква представа от транспорт ... въобще не става дума за права на шофьора ... става дума за унищожението на хиляди фирми от изтока .... френски гаден рекет
83
5
 
12
 
! Отговори
Еурупа преди 5 години
Невероятно как дори след като за пореден път ЕСто си показа двуличието има хора, които отричат българския интерес и са готови да се врекат в овча вярност към евроатлантизма(каквото и да значи на мен ми звучи като содомия). Шофьорите ще си намерят работа, "чорбаджийте" ще си сменят бизнеса ала тез пари в хазната вече не ще ги има. Пенсии и помощи няма да има. И мноооого други неща..
82
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, навсякъде плъзнаха троловете, защитаващи мизерните условия на работниците. НЯМА...повтарям - НЯМА работник, който да протестира срещу по-добри условия на труд. Тези с камионите са или платени ***, или много глупави хора, не виждащи по-далече от носа си. На коментиращите ***, които защитават статуквото и се противопоставят на по-добрите условия на труд, срещу които само в България се протестира, няма нужда дори да им се обръща внимание...
81
2
 
12
 
! Отговори
VVVVVVVVVVVV преди 5 години
това дали ще има ефект ... защо не потърсихте подкрепата на хилядите малки бг фирми, на румънците, на поляците, на португалците .... и защо задръстваме софия ...всички да спрем камионите си само за един ден в европата ....макрончо сам ще се оттече в канализацията .... че това рядкото ни трови живота от години ,още преди да стане президент
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 82 Нали знаеш, че палците може да си върти само шефа."превозвач"но са много."Каруцара" не може да върти палци като е на " каруцата"
79
1
 
4
 
! Отговори
конкурецията преди 5 години
Това не е конкурентно да вземеш душата на "каруцаря".И да ти останат ПАРИТЕ
78
7
 
9
 
! Отговори
СВЕТ преди 5 години
Въобще не ме интересува дали са мутрафонски компаниите превозвачи. Идеята е, че от българските фирми, парите ще отидат в чужди. Интереса на българските работници е да имат работа. Заплатата - те решават дали ще се съгласят, почивките - също. Така че подобни ограничения в бизнеса са вредни. По-конкурентните /работници, цени, фирми/ оцеляват. Ако българските са по-конкурентни, защо трябва да се ограничават от ЕС?
77
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макарон защитава собствените си превозвачи. Намерете си начин да защитите нещо от неговите стоки и услуги.
76
4
 
3
 
! Отговори
До Факт преди 5 години
Писах,,млатихме се" а не,,млатихме ги".А войни печелим Само когато сме с Братаните - всеки може да поразлисти Историята...
75
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франкофони, духът на Желю Философинъ е с вас!
74
10
 
18
 
! Отговори
www преди 5 години
Тия са нереални ***! Подобряват им условията на труд - те протестират....
73
2
 
8
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До Преди 100 годиниЕ как сме ги млатили като в договорите след войната пише че сме бити.Споко в съюз с Германия те бият винаги.И сега няма да е по-различно!
72
7
 
12
 
! Отговори
Преди 100 години преди 5 години
1915-1918 пак се млатихме с франсетата! Дедото отгоре ни ги е назначил за врагленца - ясно? Аз съм плътно зад БГ Тираджиите - те си знаят интереса!
71
8
 
21
 
! Отговори
Роналд преди 5 години
1000 тира ще изразят по нечия заповед интереса на 2-3 мутри? Това ли н ие гражданското общество? Представяте ли си тираджиите да не искат да получават възнагрфаждения по европейски свтандарт?Колкото до дъмпинга - това е враждебна бизнес практика. Както и конрабандата, безмитния поток на азиатска ширпотреба в ЕС, цоцането на европари дирекшън в "правилните" бакови сметки и прочее. Мутрафоните са силно деструктивна сила в ЕС.
70
6
 
9
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До до Факт!Въпрос на време е ЕС да се разпадне крепят го с големи сили най-вече германците защото са го окупирали.Но те са на бесилото и имат само едно малко трикрако столче което ги крепи.Скоро Тръмп или някой друг зевзек ще мине и ще го ритне и ще виснат с пяна на уста и ръце около въжето.
69
4
 
8
 
! Отговори
Dedo преди 5 години
I kakva e novinata tuk?Mutrite organizirat protest s tirove sreshtu Makron.Mamini sladki tikvuni. Napravo da se razplachesh ot umilenie.
68
5
 
12
 
! Отговори
до 70 преди 5 години
"Кога включихне на занда скорост?" - в момента, в който пак започнахме да се връзваме на номерата на *** и мутрите - идването на царя, Първанката, Боцко... Треторазрядни актьори, синове на милиционери и партийни, които го играят опозиции, а са от един бардак... Докато масово хората се връзват на подобни театри, ще си влачат мизерията и ще плюят по другите държави, че им били виновни. НИКОЙ ДРУГ НЕ ВИ Е ВИНОВЕН!!! ВИЕ СТЕ СИ ИЗБРАЛИ ДА СТЕ БАЛЪЦИ И ДА ВИ ЛЪЖАТ!!!
67
0
 
16
 
! Отговори
до Факт! преди 5 години
Ха дано си прав! Лошото е, че мутрите вече си имат стотици хиляди хранени плебеи у нас, подчинени журналетки, псевдочужди финансови институции и прочее (замисли се защо бягат от банковия съюз и ЕЗ). Някак по-лесно ще е директно да ни изритат, отколкото да ни чиостят ***. Така и ще стане, ако със сетни усилия гражданите не намерят сили да защитят демокрацията поне още веднъж.
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Факт!От това се опасявам. Но нали уж имаме 30 години преднина.... Кога включихне на занда скорост?
65
9
 
22
 
! Отговори
Иванушка преди 5 години
Протестираме срещу това, че ЕС иска шофьорите да бъдат третирани както трябва и да получават справедливо заплащане. Кой губи от цялата тая "гадост" освен милиционерите бизнесмени собственици на транспортни фирми? И с цялата си наглост про-съветското правителство застанало зад тях? ОСТАВКА!!