1000 тира срещу Макрон: Блокада от камиони за ЕС в София

Превозвачите ще окупират столицата по време на срещата на върха ЕС - Западни Балкани
Обновена: 12 май 2018 13:02 | 12 май 2018 10:30,
130
1000 тира срещу Макрон: Блокада от камиони за ЕС в София
Снимка: архив "Булфото"

1000 тира и автобуси се готвят да блокират София за срещата на върха между лидерите на ЕС и на Западните Балкани другата седмица.

Така българските превозвачи и техните шофьори са решили да протестират срещу новите европейски правила, които се подготвят по идея на френския президент Емануел Макрон, пише "Монитор".

Новите правила предвиждат шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на шофьор да се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, да не се спи в кабините, а 45-часовата задължителна почивка на седмица да се изкарва в хотел и др.

Още по темата

Българските власти застанаха единодушно зад превозвачите. Кабинетът, всички партии в парламента и президента предупредиха, че новите изисквания на ЕС ще предизвикат криза в бранша.

Тировете ще започнат блокадата си на 17 май в 12.00 часа на обяд. Тогава превозвачите ще се съберат на входа на София – Цариградско шосе. Част от машините ще се насочат към резиденция "Бояна", а друга към НДК, ако кметът Йорданка Фандъкова даде разрешение.

По тава време ще се провежда срещата между държавните и правителствените ръководители на държавите членки от Европейския съюз и техните колеги от държавите от региона на Западните Балкани.

Срещата ще бъде ръководена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще представлява ЕС, заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а премиерът Бойко Борисов ще бъде домакин. Темата на срещата ще бъде "Свързаност" – по отношение на транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура, образование и други.

Всяка една от транспортните организации е поела ангажимент да осигури поне по 100 превозни средства и човека за мирния протест срещу европейските правила.

Въпреки получената подкрепа от държавата транспортният бранш е твърдо решен да излязат в центъра на София. "Протестът в никакъв случай не е срещу българското правителство, искаме да ни видят и чуят европейските лидери”, заяви председателят на АЕБТРИ Георги Петърнейчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
10
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
До РоналдСкоро и на Украйна ще дишаме праха след това следва в една група със Сомалия.
63
1
 
17
 
! Отговори
Роналд преди 5 години
Другията проблем е в това, че президента в речта си постави България и Украйна в Евна група. Няма вече България и Румъния. На съседите ще им дишаме прахта. Съответно в една група бяха поставени Порошенко и Тиквеника като пример за корумпета, които не желаят да се реформират. А Европа се очертава на 3 скорости - някои ще са на първа, други на втора, а България ще е на задна скорост.
62
3
 
14
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До Дядо ЙоцоДедо един век мина и още не си прогледнал.Какъв един лагер бе дедо.Разшириха ЕС за да си обезпечат икономиките с работници.Откраднаха2млн българи4млн румънци6-8млн поляциЧехи словаци унгарци..И още искат.Не си ли наясно че всичките милиони шофьори от ИЕ ще започнат работа в западни фирми след като източните фалират.Ще си вземат семействата и децата.Дедоооо дедо прогледни вече.Не иде влак а тирове
61
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАТ да не пускат Тирове в града ! Забранено е ползването на градска инфраструктура от тежкотоварни МПС. Нарушават настилката.
60
2
 
19
 
! Отговори
ти да видиш преди 5 години
Целия рев е заради това, че Макрон си бил позволил да набие канчето на тиквата, при това го споменал поименно 2 пъти. Ако имаше дори намек за хвалба, журналетата щяха да галят президента с перце и да повтарят опорната точка "Европа с нас". Европа не ви понася. А "свободните" ни медии или не отразяват новината, или я отразяват в този и вариант - как лошите европейци предизвикат стачки. В същото време двама разследващи журнаисти са пребити в различни населени места. Правите ли връзката?
59
1
 
13
 
! Отговори
ves преди 5 години
Голяма мъка си взеха тоз ЕС с нас. Голяма Голяма мъка.Не моиж вкара в правия път туй що не може да се вкара.Ти му викаш чичо Иване то търчи за к да те хване еи еи еи.Няма упраяне еи.
58
1
 
27
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Засегнати са мутрите.Но срещу Франция нямат шанс тва не е да пребиеш два пенсионера щот не са си платили такса спокойствие!
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като четете за робството, си казвате "ей, добре, че не сме като тях". Напротив - точно като тях сте - спите, където ви падне, ходите до тоалетна, където ви падне, готвите си и ядете, където ви падне...И така до припадък. Кое ви е различното от робите отпреди някой-друг век? НИЩО! Сега се опитват да ви помогнат, а вие протестирате.. Робите ги е страх да не са роби. Затова и ще си останете роби завинаги - и вие, и децата ви, и техните деца - това ви е кодирано в ДНК-то вече.
56
2
 
16
 
! Отговори
мутрономика преди 5 години
Това, което каза Макрон, е точно в българския интерес. Засегнати са тия, които са само печелившите от псевдодеморкатичната обстановка в ***. Същите печелят от редица изкривявания на нормалните пазарни отношения. Изкривявания, датиращи още от Тошово време. Например обезценяването на лева спрпямо конвертитуемите валути. Днес пример подобно изкривяване е факта, че изнасяме ток на цена три пъти под цената, която плащат потребителите. Примери други - бол. Да приключим с мутрономиката!
55
3
 
3
 
! Отговори
каруцар преди 5 години
До53 художник. А бе знаеме какво става с оня тираджия от гр.Нови Искър. Но ми е чудно, как ЕС ми казва да спя в хотел не в каруцата.А *** ХОТЕЛА шефали ЩЕ плати или управителката на фирмата, или внучката на другия шеф на стоката, или сменника, или....
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работното време кат задължително навсякъде се изчислява за един месец 20-22 работни дни за 30-31 календарни дни/4 работни седмици по 5 работни дни и1-2 дена зависещи от календарния месец/,а в часове това е приравнено на 6 дневна седмица-5 дни по 8 часа плюс още 1 ден от 6 часа или 46 часа за седмица или за 5 дневна седмица 5 дена по 9 часа и 1/6 от часа=46 часа в седмицата,това време е задължително кат осигурено/телно за работника в трудов процес така и за който го наема,че и който следи процеса
53
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не им ли е ясно че тоя протест не значи нищо за ЕС? Европа казва единодушно на България че не иска българите да и подбиват пазара. Това е законно ограничаване на движението на хора, стоки и капитали!
52
2
 
8
 
! Отговори
rt преди 5 години
еи художник ние ден дооо лен.Много добре знам как се прави бизнес в БГ.Като лии жеш топките на Мазния. Анадънмо.Тъй че не ми разправяй за кламери. Ще броиш кламери и песен ще пеееш.
51
1
 
25
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Този Протест е на Работодателите , Не е на Работниците .Къде са Профсъюзите да си дадат Мнението .Тук Странното е че има Симбиоза между Частни Фирми и Правителството на България - Делян Добрев , Борисов и СИВ .
50
3
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Сега е момента Баце да покаже кого обича повече, и да изпрати армия и жандармерия срещу тираджиите. Няма да се излагаме и трошим хатъра на началниците, току виж ни спрели финансирането, и ще мрем прави, нали само на подаянията на ЕС разчитаме да връзмаме бюджета и да "усвояваме". Това индустрия, това търговия, излезе сложна работа. Баце обича друг да ивнестира, а ние само да прибираме. Впрочем, те толкова си знаят и могат, нищо ново не са научили от мутренските години насам.
49
17
 
10
 
! Отговори
художника преди 5 години
Ейййй.... типична българска черта- Всеки гледа в канчето на "Чорбаджията изедник", брои му печалбата, прави се на "счетоводител". А бе мало*мници, що не си направите фирми и плащайте такива заплати на работниците си, за които мрънкате толкова? Знаете ли как се прави бизнес? Рискуваш, заробваш се с кредити, водиш счетоводство, плащаш данъци, осигуровки, наеми, за всичко мислиш от кламерите до заплатите.
48
3
 
6
 
! Отговори
БСП преди 5 години
Масово на манифестация, ще сваляме Макрон.
47
14
 
9
 
! Отговори
Ха преди 5 години
От тук нататък всичко което се приема в Евросъюза е в ущърб на бедните държави като нас! За съжаление започва втора част на плана РАНът,изгонване и на последните опитващи се да правят нещо в България! Последния да изгаси лампите!
46
9
 
9
 
! Отговори
Polska преди 5 години
От бездуховни хора като франсетата (които са съборили над 2800 църкви (Ленин и Сталин ряпa да ядът) в страната си и строят ли строят джамии, добро не очаквайте. Тези змийчета лицемерни пак ще ни прекарат.
45
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кефи ме как накуп се изсипват по 5-6 минуса на коментарите, които са в защита на правата на шофьорите. Значи някой много иска да не бъдат приети новите правила.