1000 тира срещу Макрон: Блокада от камиони за ЕС в София

Превозвачите ще окупират столицата по време на срещата на върха ЕС - Западни Балкани
Обновена: 12 май 2018 13:02 | 12 май 2018 10:30,
130
1000 тира срещу Макрон: Блокада от камиони за ЕС в София
Снимка: архив "Булфото"

1000 тира и автобуси се готвят да блокират София за срещата на върха между лидерите на ЕС и на Западните Балкани другата седмица.

Така българските превозвачи и техните шофьори са решили да протестират срещу новите европейски правила, които се подготвят по идея на френския президент Емануел Макрон, пише "Монитор".

Новите правила предвиждат шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на шофьор да се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, да не се спи в кабините, а 45-часовата задължителна почивка на седмица да се изкарва в хотел и др.

Още по темата

Българските власти застанаха единодушно зад превозвачите. Кабинетът, всички партии в парламента и президента предупредиха, че новите изисквания на ЕС ще предизвикат криза в бранша.

Тировете ще започнат блокадата си на 17 май в 12.00 часа на обяд. Тогава превозвачите ще се съберат на входа на София – Цариградско шосе. Част от машините ще се насочат към резиденция "Бояна", а друга към НДК, ако кметът Йорданка Фандъкова даде разрешение.

По тава време ще се провежда срещата между държавните и правителствените ръководители на държавите членки от Европейския съюз и техните колеги от държавите от региона на Западните Балкани.

Срещата ще бъде ръководена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще представлява ЕС, заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а премиерът Бойко Борисов ще бъде домакин. Темата на срещата ще бъде "Свързаност" – по отношение на транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура, образование и други.

Всяка една от транспортните организации е поела ангажимент да осигури поне по 100 превозни средства и човека за мирния протест срещу европейските правила.

Въпреки получената подкрепа от държавата транспортният бранш е твърдо решен да излязат в центъра на София. "Протестът в никакъв случай не е срещу българското правителство, искаме да ни видят и чуят европейските лидери”, заяви председателят на АЕБТРИ Георги Петърнейчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 21 гледат защото е роб в робска страна с такава финансова система. Защото роба трябва да обича шефа си на ОПГ /организирана престъпна група/. Западняка не обича робството.
23
3
 
12
 
! Отговори
Антисоциалист преди 5 години
Господа, протестът на превозвачите заплашени от загуба на работа е естествен.Но...Неразумно и вредно е за гражданите да блокират пътища в България. Одобрявам протест срещу имперщината на корумпирания ЕС - доказани от Макрон с дивашките му искания.Не одобрявам да ми пречат да се движа и да отнемат свободата ми под предлог, че протестират срещу Макрон. Нямам нищо общо с него, срещу него съм, подкрепям протеста им и е нелепо да блокират мен.
22
3
 
7
 
! Отговори
двоен стандар но преди 5 години
не по храните! До 14 Къде пък забърка Макрон с българските превозвачи , като не си НАЯСНО. Точно Макрон иска всички превозвачи да са частни фирми. Дори и френските железници.Френските превозвачи протестират не против Макрон , а против не коректната система на такива партийни и криминални транспортни фирми шетащи из ЕС. Дори пътническите ни фирми нямат платени стоянки в Европа, минават гратис / полицая уж мижи/. В масовия градски транспорт ката си гратис те глобяват.
21
3
 
12
 
! Отговори
Az преди 5 години
Не виждам нищо нередно , за какво ще протестират срещу себе си ли !?!
20
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво лошо има да спят в хотел вместо като животни да се свиват в камионите си ?Или на нашия мафиотизиран бизнес му се стои в ЕС заради печалбите ,но не и за нормалните човешки свободи и права .И цялата политическа клика зад мафията ,направо супер.
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз искам да въведат такива и за бизнеса в БГ. Аз фирма поддържам апарати, счетоводство, ддс, данък Печалба и тн. Идват двама от село решават да правят нещо в моята сфера и работят 5 години, без нищо - нелегално. И ме съсипват мен, като качество и развитие ??? Кога ще спре това нещо ? Това е на всякъде в БГ
18
1
 
13
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
Нещо не е наред За шофьорите- добре!Ами защо тогава не задължат да плащат и в България така , по европейски!И разбира се да задължат фирмите от ЕС да отварят работни места тук , а не в Турция или Азия!
17
4
 
8
 
! Отговори
baysando преди 5 години
Мерките са измислени срещу фирми от БГ, Румъния и др. които карат в ЕС и се вижда от самолет че е така. Идеята е живееш във Франция и караш там, живееш в БГ или Турция, бръмчи си там и не ни подбивай. Защо френските тираджии не протестират иначе ?Иначе в някои мерки има логика, в други не.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРИ ЗАПЛАТА 2000 ЕВРО,ОСИГУРОВКИ НА 450 ЛЕВА!!!ГОЛАТА ИСТИНА.ДАЛИ ШОФЬОРА СЕ ИНТЕРЕСУВА КЪДЕ ЩЕ СПИ ИЛИ КАКВА ПЕНСИЯ ЩЕ ВЗЕМА?
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО 6 Прав си, но не са няколко а са много! Вгледай се . В, който бранш да бръкнеш ще видиш , че управлява не фирмата , а ПАРТИЯТА КОЯТО Е ПУСНАЛА ЧАДЪРА НАД ФИРМАТА.На запад нещата с превозвачите е , че са милиони собственици на превозното средство /коня е поставен пред каруцата/ и са в браншови камери, зад който не стой партия и да им дърпа от парите , а си плащат да ги защитават от не лоялна конкуренция, каквото е нашата.
14
2
 
7
 
! Отговори
Френският Плъх преди 5 години
ни Хапе,точно както преди сто лета - 1918,Версай,договорът с униженията! Мишко францушка - Путин ще те навре на баба ти - знаеш Къде!
13
1
 
27
 
! Отговори
akud преди 5 години
подкрепям шофьорите , но не и техните шефове, защо??? защото фактически подбивате цените и сваляте стандарта за сметка на няколко селски чорбаджи. бг селските номера със ниски заплати и евтини услуги с цел оцеляване минават само у нас в бг. АЗ искам да попитам същите тези селски чорбаджи който надникват зад тези протестиращи шофьори, какво ще направят ако някой им подбие цените????
12
1
 
21
 
! Отговори
ббб преди 5 години
Това е интересно как шофьорите доброволно ще излязат да протестират яростно, затова че искат да им предоставят повече права.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полицията да си свърши работата. 10 години асфалтирате улици сега вземете пуснетее 1000 Тира да го намачкат ? Вие подигравате ли се с нас ? Тоя асфалт го плащаме всички ние. Подкрепям превозвачите, но е и по този начин да рушат инфраструктура!
10
13
 
18
 
! Отговори
художника преди 5 години
По логиката на Макрон, капитаните на кораби, които превозват стоки не би трябвало да спят на кораба, а трябва да си оставят товара и да спят в местен хотел около пристанището.И на всеки 3 седмици да се прибират по родните си места. Хахахахаха...Кой превозвач ще си зареже пълен камион със стока и ще отиде да спи в хотел? Тоя нормален ли е ???
9
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия нашите не са превозвачи като в ЕС , а са чисто и просто водачи с колективен трудов договор. Негова е душата и дрехите. Другото е на фирмата от някоя партия за която и той не знае.И ,ако не отиде на протеста да манифестира ще се прости с работата си. Длъжен е покаже "обичта" си към фирмата. А истината е , че ако се спази това което иска ЕС . Български фирми трябва да си наемат още водачи и това ще доведе до още разходи и няма как да се пълни касата на партията към който са.
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До от Ра$$ово ЛомскоНе разбирам защо протестират шофьорите - като цяло, новите правила са предимно в тяхна полза, а собствениците са тези, които ще трябва да си намалят печалбата!!------------------------------------------Защото шефовете са им наредили така. Реално въпросните изисквания ще повишат заплатите на шоферите, но ще намалят мега печалбите на собствениците. Наскоро собственик на голяма транспортна фирма си купи най-новото бугати
7
4
 
17
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
А всъщност удара е най вече по турските камикадзета от които целият ЕС е пропищял!!!!!!
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В БГ. има няколко мафии - енергийната , строителната и транспортната . На последната яко ще им бръкнат в джоба , но дано и другите да го отнесат !
5
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До от Ра$$ово ЛомскоЩото ще изгубят работата си. Българските превозвачи ще станат неконкурентноспособниКато цяло, новите идеи са грубо нарушаване принципте на ЕС - свободно движение на хора, услуги, стоки.