Родител на дете с увреждане! Един емигрира, друг се самоубива…

20 000 българи са с присъда да се грижат за децата си без подкрепа
Обновена: 12 май 2018 13:03 | 12 май 2018 12:30,
84
Родител на дете с увреждане! Един емигрира, друг се самоубива…
Снимка: архив "Булфото"

Преди седмици една майка напусна България в опит да осигури по-добри грижи за детето си, което е с увреждане. Историята на Красимира Обретенова и дъщеря й стана известна на всички след като премиерът Борисов призна пред министрите си, че е плакал над нея. Сълзите му обаче не трогнаха жената й тя емигрира в Холандия.

Емиграцията обаче не се оказва единственото възможно бягство пред родителите на деца с увреждания. Оказва се, че някои взимат и по тежки решения. Преди време една майка се самоубива, защото не издържала тежката съдба.

"Детето й беше с тежка церебрална парализа и в един момент просто нямаше какво да се направи. То почина и тя не успя да го преживее. На следващия ден сама посегна на живота си.", разказва трагичната история Мариела Каймакова, също родител на дете с увреждане.

Над 20 000 са българите с присъда родител на дете с увреждане. Всеки ден те се борят за живота на синовете и дъщерите си.

Още по темата

Въпреки постоянните им протести, обединени под мотото "Системата ни убива", държавата по никакъв начин не им помага в тежката задача да отглеждат болно дете, пише "168 часа" и разказва за съдбите на някои от съсипаните майки.

Една от тях е Ина Маринова, главна организаторка на протестите, която от 16 години се бори за живота на дъщеря си Виктория.

"Детето ми е недоносено. Лекарите спасиха живота й, като стабилизираха дишането и храненето. Отвори се вратата на отделението, подадоха ми вързопчето в ръцете и толкова. Не знаех накъде да тръгна, нито какво да правя. Единственото, което разбрах, е, че тя ще е дете с увреждане."

20 дни след раждането започват проблемите за малкото бебе, а диагнозите са най-тежките.

"Тя е с пълен комплект увреждания след недоносеност - разказва Ина. - Напълно незряща е, има детска церебрална парализа, квадрипареза (слабост на мускулите на крайниците) и епилепсия, която се появи в пубертета."

Времето минава, а Маринова разбира, че единственото нещо, което ще прави оттук нататък, е да се бори за живота на детето си.

Оказва се, че в България може да разчиташ само на финансова помощ.

"Чух случайно за ТЕЛК в парка от друга майка. Подадох документи и се оказа, че дъщеря ми е с 90% увреждания по тяхна преценка - спомня си Ина Маринова. - Затова започнах да вземам най-голямата сума, която е 930 лв. на месец."

Нелепото в случая е, че за всичките нужди на дъщеря й тази сума изобщо не стига.

Още по-неприятното е, че децата с по-нисък процент уврежда не получават от 200 до 500 лв.

А когато навършат 18 г., сумата драстично спада на 235 лв.

"Имайте предвид, че на моята дъщеря са й необходими - количка, която струва 2000 лв., вертикализатор (уред, който поставя тялото на детето в правилна позиция, за да не се изкривява - б.а), също 2000 лв. - разказва Ина. - Специален стол - 1500 паунда, който го няма в България и трябва да го поръчвам от други страни. Тези уреди обаче са за определена възраст и когато умалеят, се купува следващия размер. В сметките изобщо не слагам разходите за рехабилитации, шезлонг за баня, логопед, психолог и прочее. Сметнете дали 930 лв. ми стигат?!"

Ако Ина се опита да получи пари от социалните за количката, която е 2000 лв., те й отпускат само 400 лв., останалите трябва да ги извади от джоба си, въпреки че не работи, защото отглежда детето си.

"За огромно съжаление всичко плащам с просия - възмущава се майката. - Грозно казано, но факт. Дори "Българската Коледа" не ми е помогнала в молбата ми за уред, защото те ми дават някакви 600 лв., а на мен ми трябват 2500 лв. Аз не мога да ги взема, защото нямам останалите 1900 лв., а после трябва да им дам фактура за купена количка например. Това не е помощ. Това е гавра."

По тази причина Ина решава да събере чрез кампания пари за дъщеря си и да я отведе на лечение в Германия и Израел.

"Благодарение на лекарите там я стабилизирахме, колкото е възможно за нейното състояние - категорична е майката. - Направи се най-доброто. Видях как се случват нещата там и мога да кажа, че в България няма никаква помощ, а пък да не говорим и за специалистите в медицинските комисии."

Тя е разочарована, че лекарката в ТЕЛК, с която общували, не е могла да разчете епикризата на дъщеря й.

"На мен не ми е нужно още някой да ми каже колко ми е увредена дъщерята - категорична е Ина Маринова. - Трябва ми специалист, който да посочи какво точно й е нужно, за да бъдат максимално компенсирани уврежданията."

Според нея обаче никой не осъзнава, че наред с децата с увреждания родителите им също страдат. Някои от тях дори не успяват да се справят с депресията и краят е фатален, защото никой не ги учи как се отглежда такова отроче.

"Когато установиха проблемите на сина ми Мартин, аз приключих какъвто и да било друг живот , спомня си друга майка, Мариела Каймакова.. "Не мога да работя, не мога да се развивам, не мога да излизам. Моят живот е вкъщи между 4 стени - затвор.", допълва тя.

По думите й тя е една от жените с късмет, защото мъжът й все още е до нея. Според майките, след като се появи дете с увреждане, в 99% от случаите семейството се разпада."Когато се роди, от болницата ни изписаха по живо, по здраво и аз не знаех, че детето ми има някакъв проблем - спомня си Каймакова. - Лекарите много добре знаеха, че съм родила бебе с увреждане, но не ми казаха. Докато бях бременна, дори не ми бяха направени нужните изследвания, с оправданието, че всичко е повече от добре. Впоследствие разбрах, че те са могли да разберат предварително за тежките му проблеми."

Мариела започва да води детето си при различни лекари, а тежките диагнози не спират да валят.

"Мартин е с микроцефалия (главата на детето не израства, а остава много малка), умствена изостаналост в тежка степен, с епилепсия, с корекция на отделителната система и хиперактивност - разказва майката. - Това означава, че не мога да го оставя и за 2 минути сам. Той е подвижен, но както хората казват: защо ли ходи, като не знае къде отива."

Проблемите започват, а Каймакова тръгва с незанието си по стъпките на Ина Маринова.

"Направих му ваксини, които в такава ситуация изобщо не трябваше да правя, но кой да ми каже - възмущава се Каймакова. - Никой с нищо не ми е помогнал. Никой не ми е казал какво да направя."

Няколко национално представителни организации трябва да помагат постоянно на семейства с деца с увреждания, но според повечето майки те вземат само субсидии и нищо не правят.

"Аз дори не ги познавам, представете си колко ги интересува - възмущава се Каймакова. - Те са длъжни да се свържат с всеки родител, който има дете с увреждане, а не го правят. На година вземат 4,5 млн. лв. субсидии, но средствата само се усвояват. Те са против нас, защото ние искаме да прекъснем това безразборно харчене на пари. Свързани са с властта. Те работят за тях.", категорична е тя.

Това е и една от причините за родителските протести, но резултатът от тях за сега не се вижда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
8
 
15
 
! Отговори
бг преди 5 години
Сатанистите от ЕС ви тровят с храни, лекарства и ваксини, пръскат ви като *** от самолети като ви залъгват с богат материален живот. Децата все по-често са с психични отклонения. Промиване на мозъците на децата с музика и филми, педррастия, наркотици, трети пол.
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има дисциплина превенция на вродени аномалии и генетични заболявания, но народ с мъже, които се възбуждат от силиконови джуки и ци-ци не е дорасъл за подобна дисциплина.Прости сте и прости ще си останете, защото мислите с половите си органи.Може пък да ви е малко мозъкът и да сте невинни.
41
1
 
9
 
! Отговори
до 27 преди 5 години
До Патриот,ами по твоята логика защо примерно Европа не плаща само на европейците,а издържа ***-българи дето с нищо не са допринесли,за взимане сте първи,за даване...тази дума даже не я и знаете,егоисти долни,само вие да живеета,другите дето ви хрантутят кучета ги яли
40
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата да забрани феминизма и за 20 години разходите по издръжката на деца с наследствени заболявания ще спаднат драстично. Смъртна присъда или поне доживотен за пропагандиране на феминизъм и *** - модулиране на децата и броя на психичните заболявания и самоубийствата рязко ще намалее. Национално отговорен политик това ще направи. Който ми обещае, че ще вкара Бойко и феминистките в затвора, за него ще гласувам.
39
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съжалявам родителите на дедца с увреждания и самите деца. Това си е чиста проба малшанс. Някой някъде някога в родата вероятно е сгазил лука с някой роднина. После няколко жени от рода са родили в по - късна възраст. И предразположението към наследствено заболяване се увеличава сериозно. Никой не е виновен, освен кръсмесителите и раждащите късно. Децата страдат най - много. Децата ви плащат греховете ви, феминистки гадни. И моите също!
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 35:Мила ми приятелко, аз имам ПОТЕНЦИАЛНА възможност да предам генетично заболяване на децата си и съм се отказала от собствени деца, но българката работи САМО на инстинкти.За твое успокоение това е глобално явление.Те тези консуматори ще изконсумират Планетата и честно казано не ми дре-ме нито за тях нито за децата им.
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има два варианта:или слушаш разума си, или инстинктите.Искам да прочета една разумна мисъл на тема защо деца с тежки увреждания по рождение трябва да живеят?Иначе гласа на страха от Бога и аз го чувам.Чувам също и гласове след погребението на подобни несретници:Господ го спаси от мъките му.
36
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Червен Бандит Никой не ви е крив, че 20 години избирахте такива като Луканов, Виденов, Станишев и Орешарски. След всеки от тях България беше във фалит!НЕ ПОЛИТИЗИРАЙ СТАВА ВЪПРОС ЗА ДЕЦА НЯМА ДА МЕ ПРОВОКИРАШ На (РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ)СТАВА ВЪПРОС ЗА НАЩЕ БЪЛГАРСКИ ДЕЦА!!!
35
4
 
20
 
! Отговори
мак преди 5 години
Към тези хора държавата трябва да има специално отношение и да им оказва всякаква помощ, от която се нуждаят.З Те заслужават подкрепа и уважение. На майките трябва да им се зачита трудов стаж. Гадно е държавата с пълни шепи да дава на деца-майки, а за тези болни нехае и помощта е оскъдна.
34
9
 
4
 
! Отговори
№ 2 преди 5 години
Хора, палатката на Боян не е в лагер 3!п.п. Оперирани от сарказъм да не коментират, моля.
33
16
 
10
 
! Отговори
многодетен баща преди 5 години
Не мисля че мотива(никой нищо не ми каза) на майките е правилен!Това е проблем на самата майка(нискоинтелигентна).Не се интересува достатъчно.И сега доктора ми казва "Води си децата за ваксина"- аз първо чета интересувам се и разбирам че е спорно, рисково и не ги водя.Още като беше бременна жена ми,лекаря казва "Всичко е Ок"- но аз настоях за пълни изследвания-ако има проблем още в корема да го хванем и да вземем решение!Защото роди ли се болно дете това убива два живота-на детето и на майката!
32
7
 
24
 
! Отговори
Wwww преди 5 години
Чак ме е гн*ус че съм българин. Срам ме е да го кажа какъв съм. Прот*ивна територия е това с про*тивен материал. Ние се самоизяждаме. Който не е засегнат казва: Абе какво ме интересува мен, да не е у нас. А не си дава сметка че не е застрахован никой. Гн*усна история сме ние.
31
9
 
5
 
! Отговори
Бригадир до циник преди 5 години
Навремето взехме на дядо ти имотите и и репресирахме *** като тебе, молехте се със сълзи за животеца си, много доноси съм пуснал срещу такива химнета като тебе!! Кеф и национална гордост за мен!!
30
10
 
15
 
! Отговори
Червен бандит преди 5 години
ДЕТЕ СЪС СОП Е ТОТАЛНО ДИСКРИМИНИРАНО В ТАЗИ ДЪРЖАВА.РОДИТЕЛЯ Е ОСТАВЕН ДА СЕ ОПРАВЯ САМ ДЪРЖАВАТА ГО ИЗОСТАВЯ.ОНЯ BOSS------------Никой не ви е крив, че 20 години избирахте такива като Луканов, Виденов, Станишев и Орешарски. След всеки от тях България беше във фалит!
29
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22 Политиците идват от народа, какъвто народа такъв и политиците и политиката
28
3
 
15
 
! Отговори
1 преди 5 години
Днес,не публикувайте,такива статии,пак ще го разплачете.
27
5
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
Екстрадиране не всички бежанци от Афганистан и от Близкия изток и средствата които се отделят за тях да се насочат за лечение на нашите български деца!
26
7
 
27
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Държава , която лекува децата и болните си с есемеси... и събира дарения за частното густо на еготрипманиаци - не става за живеене!
25
3
 
29
 
! Отговори
Riho преди 5 години
Тези родители за мен са истински герои. Не Боян Петров
24
4
 
8
 
! Отговори
философ преди 5 години
а как бихте реагирали ако 20 деца от афганистан дойдат да се лекуват в бг. болници за наша сметка???? и тогава ще настане такъв живот...пардон вой че само си викам немой,немой