Вълнение за 193 млн. лв.! Цената на абитуриентските балове у нас!

Средно около 4 000 лв. излиза един абитуриент на родителите си
12 май 2018 07:45,
23
Вълнение за 193 млн. лв.! Цената на абитуриентските балове у нас!
Снимка: архив "Булфото"

По около 4 хил. лв. на абитуриент или общо около 165 млн. лв. ще струват абитуриентите на родителите си тази година.

В тази сума влизат както всички детайли по тоалета на младежите, така и сумите за почерпка на близки и роднини и допълнителни разходи за автомобил, фотограф, подаръци, които надуват сметката допълнително.

Изчисления показват, че поне 193 млн. лева ще се завъртят в родната икономика само заради харчовете покрай тазгодишните дванайсетокласници, пише "Монитор".

Според справка в сайта на Министерството на образованието и науката 55 167 ученици са подали заявления за явяване на матура по български език и литература. Така, ако умножим техния брой по среден разход от 3,5 хил. лева, се получава сумата от 193 млн. лева.

Един от основните разходи са роклята или костюмът. Цените им могат да варират в зависимост дали са конфекция, или са шити по поръчка. Средната им стойност е около 600 лв.

По-евтино може да се намерят рокли и костюми, които са масово производство, в търговската мрежа.

А за родителите с по-дълбоки джобове има и маркови модели, чиито стойности са около и над 1000 лв. Столични дизайнери пък искат 1800 лв. за рокля ръчна изработка, която обаче ще бъде единствен и неповторим модел, пише изданието.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако родителите изкарват по 5-10к на месец, то добре. Все пак, когато имаш пари искаш хубави неща. Ама да дадете дохода си за 5 мес да си е мноооого лош урок.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са пълни простотии. Като бях абитуриент преди 20 години, идваха от тур.агенции вместо бал да предлагат да си направим екскурзия в чужбина. Повечето се съгласихме, ама имаше някои не, та не - майка ми иска да ме снимат с камера, и т.н. Накрая аз отказах да се занимавам с класа си и отидох на екскурзия в Унгария с група абитуриенти от друго училище, и не съжалявам! Всичко - екскурзия, джобни, дрехи, излезе по-малко от 500 лева (бона тогава) общо.
19
0
 
7
 
! Отговори
Lina преди 5 години
Ех,какви са тези пари. Моята рокля струваше 80 лв, изчистена черна рокля, която наскоро отново сложих,без кич ,обувките ми бяха 70 лв, и чанта 20.Колко може да иска да се накичи един млад човек,какви са тези суми за дрехи? И още толкова магазини има вече, направо е наказание да се плащат такива суми. Дори и да ги платите е добре да вземете нещо,което ще облечете поне още веднъж. Тук зябравяме и едни суми за грим,които намирам 200-300 лева,защо млади момичета дават такива пари,за толкова теж грим
18
1
 
2
 
! Отговори
Продълж. на 17 преди 5 години
Най-големи бяха пораженията върху "Мерцедеса" и върху една от паркираните коли, която вече не ставала за нищо, а била нова! Останалите няколко автомобила били с по-леки щети.За да заплати всичко, шофьорът продаде къщата си! Това е действителен случай, познавам хора, които по онова време работеха при същия онзи чужбински търговец.Единственото хубаво нещо в цялата тази безумна история е това, че никой от абитуриентите, возещи се в "Мерцедеса" не беше пострадал сериозно, само леки контузии.
17
0
 
2
 
! Отговори
До Ист /№7/ преди 5 години
Някои са отгладували много повече.Помня случай от 90-те години, може да сте го чували. Таткото беше шофьор на бизнесмен от съседна страна, който по онова време беше отворил магазини в София. Автомобилът му беше някакъв специален модел на "Мерцедес". Таткото измолил от шефа си да вземе колата за абитуриентския бал на сина си. Откарал го най-тържествено като принц и не знам с кой акъл му оставил автомобила. Момчето призори качило и други хлапета и се беше тряснал в паркирани автомобили /Продълж/
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Waffen SSДа ти е жива и здрава.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Waffen SSДа ти е жива и здрава.
14
0
 
4
 
! Отговори
Вече писах по темата преди 5 години
Рrom dresses - това да напишат в Гугъл бъдещите абитуриентки. Ще влязат в сайтове, предлагащи абитуриентски тоалети. Какво е предимството?- Моделите са съобразени с възрастта на девойчетата и не са кичозни.- Цените в повечето случаи варират от $100 до $200-250.- Непродадени миналата година тоалети може да купите на половин цена, дори и по-евтино. Тъй като повечето от тях са класически бални рокли, те не са демоде.- За най-богатите има и по $1 000, но струва ли си?- Има сайт и за по-пълнички
13
0
 
13
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Дъщеря ми даже не отиде на бал,въпреки ,че завърши с успех 6.00 едно от най-престижните училища в София.Влезна с летящ старт в ТУ/бивш ВМЕИ"Ленин"/,най-елитната специалност ,завърши с висок успех,специализира ,в чужбина .Сега е малко шефценце в чуждестранна софтуерна компания.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Блейзър - 89.99 лева, на намаление взет през декември.Риза - 29.99 лева, също взета с намаление.Панталони 79.99 лева.----------180 лева с торбичката. Дори и без намаления, щяха да са ми бе повече от 300 лева. Магазина е една верига, която се мъдри из моловете и песто има намаления. Блезъра ми стои и до днес. Розата се износи бързо, но тогава не знаех, че ризите не се носят като тениски (демек сменяш по 2-3 на ден и бум в пералнята на 90 градуса :)
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10 - Това е при теб. Ти имаш мозък. Ама има една голяма част, които нямат. На някой родители им е мания, децата им да са с дрехи, който струват поне 5 пъти повече, отколкото е необходимо. Не з ам за момичетата, но при момчетата е смешно, че не им взимат някакви костюми, с които могат да ходят на работа...
10
1
 
10
 
! Отговори
госпожа от София преди 5 години
Пълни глупости! Точно 450лв. ни излезе приличен костюм + обувки естествена кожа. Имаме възможност и за по-скъпи облекла, но няма смисъл да се дават повече пари. А авторите на статията първо да направят проучване вместо да объркват хората, на които им предстои бал в бъдеще. Ще отиде със семейната кола, както според нас е нормално.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо е абсурдно да изчисляват колко пари "ще се завъртят в родната икономика" от абитуриенти! Докъде стигнахме,че да чакаме доходи за икономиката на цяла държава от балове! А нещо по въпроса ,че с всяка година випусниците са все по-малко следствие на критично ниска раждаемост и с всяка година е все по-зле?Колко абитуриенти са били през 1988 г,а колко са през 2018г ?
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Облича лъскавата рокля и обувки, родителите масово взимат БЪРЗИ кредити и връщат после и в същото време ако погледнем по-далеч от от носа си, ще видим как масово битовите условия вкъщи не са добри, не ремонтирано със стари мебели ли. Следва следващия финансов удар, записването в потресаващо падащото ниво на огромна част от университети пак за пари. Накрая едно СВ не могат да напишат и пишат счетоводство с 4, реален случай.
7
0
 
17
 
! Отговори
ист преди 5 години
Два дни пирували, после три месеца гладували.
6
0
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Дадохме около 500 лева за костюм и обувки! Толкова, няма пари за по-скъпи, пък и не е нужно да показва повече от възможностите си! А, на бала ще ходи със собствената си кола, която също не е скъпа. Няма нужда от лимузини, те са гротеска в нашата бедна държава!
5
6
 
8
 
! Отговори
Бедния българин преди 5 години
Ааа да помня ги абитурентските балове хаа, наркотици , пиене и накрая опънах калина от маханото в Търговище :D
4
17
 
18
 
! Отговори
ИВанчо преди 5 години
Дадох 4500 за костюм, ланец, пръстен , гривна обувки. Колата беше 1200 под наем, цветя всичко. После 2000 лв ходихме в Гърция след бала, дамата ми не беше абитуриентка и нейната рокля ,чанта обувки и т.н. още 3000 лева. Добре,че се занимаваме със строитеслтво на пътища и от там и европрокетите капят пари. Нямаше за работниците премии ,но who cares.
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз бях с рокля за 500 лв и с колата на баща ми. Цяла година не ми пукаше за този бал, а родителите ми се вълнуваха повече.
2
5
 
40
 
! Отговори
истина е преди 5 години
Баловете винаги са били панаир на суетата и простотата !!!Облечени като гейове и *** , надрусани и пияни като донски казаци !!