142 години от Баташкото клане – героизмът на българите!

Разказ на потомката на едно местно семейство пред Bulgaria ON AIR
13 май 2018 09:56, Анисия Иванова
239

Литийно шествие-поклонение по паметните места от Април 1876-та започва днес от 12 часа в Батак.

Жителите и гостите на града ще подкрепят паметта на загиналите по време на Априлското въстание и при Баташкото клане, извършено преди 142 г. от турския башибозук под командването на Ахмед ага Барутанлията. След клането той е осъден и изпратен на заточение в Диарбекир, но по-късно е помилван от султана Абдул Хамид II.

Според различни оценки между 1400 и 5000 души от селото са избити.

Екип на предаването "Фамилно" на телевизия Bulgaria ON AIR разговаря с директора на Историческия музей в Батак Теодора Пейчинова. Нейното семейство също е дало свидни жертви по време на клането.

Гледайте "Фамилно" от 10:30 часа по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
45
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма никакви доказателства за някакво си баташко клане. Всичко е измислица за повдигане на духа. Да няма само евреите да тъгуват.
101
6
 
23
 
! Отговори
Корнелия преди 5 години
Поклон за загиналите и да продължим делата им...
100
11
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България помни Батак и никога няма да го забрави! Такива неща не се забравят! Брутални кланета и изнасилвания, с пирон са пробивали черепи на малки бебета. Порили са с ятаган коремите на бременни жени и са убивали неродените бебета! Не ме интересува помаци ли са били, турци ли са били извършители, за мен е важно, че са били мюсюлмани. Исляма е най-страшната религия на света! Където има ислям, цивилизацията умира!
99
7
 
29
 
! Отговори
Георги Бенковски преди 5 години
Шапки долу пред Батак! Да живее Санстефанска България, с Одринска Тракия, Беломорието, Македония, Адриатика с Драч, Северна Добруджа до устието на Дунав с Онгъла. Отново ще я има, макар и под друга форма напук на Великите сили! Потомците на Априлските въстаници могат и ще я възродят с Божията помощ! Дай Боже!!
98
4
 
9
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
Когато се бориш за свободата си ,ти не воюваш срещу всички! И е нормално да използват срещу нас такива хора!А геноцида при Стара Загора по време на Руско-турската война след това е пример!Евреите и *** са тези ,които са крали и убивали , а не обикновенните турци !!За това ги мразят и още не са забравени .Разума не воюва , той помни ,отдава почит и съзидава , но никога не робува!!!Както и робът се ражда и умира такъв. Робът не може да бъде свободен, разумът никога няма да го достигн
97
2
 
27
 
! Отговори
Хе преди 5 години
Вижте държавите,които не са били под турски ятаган и онези ,които са били.Какво е тяхното икономическо развитие? Тази така "истинска и демократична държава"-по думите на един тук коментирал е съсипала духовно и политически страните под нейното подтисничество.
96
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 95 А гагаузов какво е?
95
5
 
27
 
! Отговори
DEAD Inc. преди 5 години
Много ясно, че не всички мюсюлмани в османския халифат са били турци... Тоест всеки които е мюсюлманин е имал повече права над християните, това е религия не народност, всяка п,аплач е можела да стане мюсюлманска и да добие права над християните. Но геноцида над българските християни в Батак винаги ще се помни, и един ден Господ ще си да заслуженото на някои ''хора''
94
2
 
15
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
За въстанието в Батак, клането в църквата "Света Неделя" е крайният, финален и логичен завършек. То е вследствие, промяната на стратегията, настъпила след разкола между въстаниците и премахването на Петър Горанов, като военен водач на въстанието. Тогава той, начело с 800-900 батачени, приема друга стратегия - разкъсване на обсадата и излаз от града, а останалите решават да се бият до смърт. Благодарение на Горанов, една част от батачени се спасяват. Горанов умира на 96 г., без пенсия от Б.Държ.
93
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Башибозуците са били една малка част от турската армия, Бил е вдигнат на крак дори запаса,
92
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
баташкото клане е нищо със сравнение със сегашният геноцид от собствената ви държава
91
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците само да командвали кланетата в Батак и са ги насърчавали, в действителност те са нямали нищо общо.
90
30
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютен невежа е пишещия статията! Дори проф. Димитров призна, че в Батак по време на клането турчин не е имало. Българи са клали българи. Иронията е, че баташките първенци сами са си избрали за полицейски наместник или как се е казвала службата, водача на мюсюлманите в това клане. А роби не могат да избират! Историята е наука, а не идеологически инструмент или литературно произведение.
89
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Батак изми с кръв очите на света за турските безчинства в България.
88
27
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми е ясно какво общо имат турците с Баташкото клане.Даже в Уикопедията пише че хората са изклани от помаци-българи от съседните на Батак села.
87
6
 
23
 
! Отговори
До анонимен преди 5 години
Този професор е без капчица мозък , трябва да се лекува. Турция и днес е една недемократична държава , дори не я искат в Европа.
86
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква държава сме, никъде по новините не чух за годишнината от Баташкото клане. Да не сме дразнели т.н. Български турци. Такива няма! Има български граждани които се турчеят и живеят на стада, изолирано и ограничено. Така стават плячка на ДПС, които ги лъжат и използват за да им гласуват и държат във властта. Изостанали, изолирани, живеещи с Средновековно мислене.Не им харесва да им се напомня колко хиляди са изклани от дедите им, и какво от това? Избивали ли са, избивали са, защо да се забравя?
85
31
 
9
 
! Отговори
! преди 5 години
До До 83Русофилче проф. Цвеков от НБУ казваше:"Само русофилите празнуват 3 март 1978г. а истинските българи плачат защото насила са ги откъснали от една истинска демокрартична империя каквато е била Османската." Та ти русофилче си никой да оспорваш изследванията на великия проф. Цветков и Гочев.
84
6
 
21
 
! Отговори
До 83 преди 5 години
Честно ще ти кажа, имаш късмета, че си анонимен! Ти не заслужаваш да живееш защото си продажен турски мизерабъл!!
83
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слава на Батак , на колене!