142 години от Баташкото клане – героизмът на българите!

Разказ на потомката на едно местно семейство пред Bulgaria ON AIR
13 май 2018 09:56, Анисия Иванова
239

Литийно шествие-поклонение по паметните места от Април 1876-та започва днес от 12 часа в Батак.

Жителите и гостите на града ще подкрепят паметта на загиналите по време на Априлското въстание и при Баташкото клане, извършено преди 142 г. от турския башибозук под командването на Ахмед ага Барутанлията. След клането той е осъден и изпратен на заточение в Диарбекир, но по-късно е помилван от султана Абдул Хамид II.

Според различни оценки между 1400 и 5000 души от селото са избити.

Екип на предаването "Фамилно" на телевизия Bulgaria ON AIR разговаря с директора на Историческия музей в Батак Теодора Пейчинова. Нейното семейство също е дало свидни жертви по време на клането.

Гледайте "Фамилно" от 10:30 часа по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
32
 
17
 
! Отговори
! преди 5 години
Поредната лъжлива статия. Бог да го прости любимият ми и великия професор от НБУ Пламен Цветков той доказа че не е имало никакво клане а това са писания на подкупените руски агенти Вазов и Магкахан. Хубавото е че великия български историк в момента Янко Гочев продължава изследванията на проф. Цветков и потвърждава че Баташкото клане е една лъжа.
81
4
 
8
 
! Отговори
Русофоб, ром, гей преди 5 години
Отивам на Лъвов мост, днес ще ме лашкат група новопристигнали бежанци от Афганистан, после се надявам да ми *** директно в устата, по-късно ще ви разкажа!
80
2
 
21
 
! Отговори
Възмутен съм!!! преди 5 години
Тука русофоби извратеняци пишат само цинизми и простотии!
79
2
 
28
 
! Отговори
Истукан преди 5 години
Нали нямало баташко клане според Мартина Балева? Нейните доказателства са така смешно фалшифицирани, че не знам защо още не е в затвора. Отървала се е, защото не живее в България и работи в немски университет. Това спасява и докторската й дисертация с доказателствата, че не е имало в България баташко клане и хората са живели повече от добре. Черепите сами са се счупили според Балева. Снимките не били реални, тя показва други снимки, в които се случват други неща, но не и клане.
78
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сталин е избил повече българи в мирно време... за информация на ***.
77
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не беше Русия тези коментари щяха да са на турски. Европа и пръста нямаше да си мръдне да ни спасява.
76
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако псуващите вулгарно "русофили" са обрзец за това какви са русофилите в България,много се радвам че не съм болен русофил,представяте ли същество като обичащия да го....смръдливи не зна си какви да ви е сънародник!Ужас,това са *** и са прости като гъбено семе!
75
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кланетата в Батак и не само са извършвани главно от башибозук съставен и предвождан от БЪЛГАРИ МЮСЮЛМАНИ от околните на въстанилите селища помашки села!ДА СЕ ЗНАЕ,МОЖЕ ДА ГИ Е ПОДКРЕПЯЛА РЕДОВНАТА ВОЙСКА,МОЖЕ ДА СИ ИЗМИВА РЪЦЕТЕ С ТЯХ ВИСОКАТА ПОРТА/султана/ както си измиват ръцете с кюрдите за арменския геноцид НО ИСТИНАТА Е ТАЗИ!Българите християни са клани от българи мюсюлмани!
74
14
 
8
 
! Отговори
фон Майнщофен преди 5 години
Аз никога не съм мислел и не мисля че смъртта е една и съща.Когато си добре въоръжен умираш геройски в битка и се бориш до последен дъх.Когато се криеш в черква и не си въоръжен чакаш милост умираш докато се гаврят с тебе.Оръжието е всичко а организаторите на възстанието не са помислили за това просто са оставили хората на заколение.
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 75Яко те щипят щъркелите тебе...
72
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИСТИНАТАБаташкото клане даде началото на всичко. Ако не беше то Англия нямаше да спре помоща си към Турция и Русия никога нямаше да обяви втора война особено след като вече ги биха в Крим един път. А това хората в Европа да разберат за клането е благодарение на американския посланник в Турция. Нещата са навързани както казах. А Русия имаха цели 500 години да ни освободят ако толкова са искали ...
71
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До *** ЗА САЩЗащо пийте толкова рано не мога да разбера...
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 70Истината не ви е удобна нали :)
69
5
 
20
 
! Отговори
Георги преди 5 години
Не може ли просто да изречем едно: Поклон и Бог да ги прости загиналите невини хора-българи!!!А сме се юрнали да сеем омраза и разделение...и без това е вече премного в България. Турци, арменци, ***....хора като всички останали.Но различни по вяра, разбиране и начин на живот. Да оставим историята на историците и да си вземаме поука...това е...всичко друго е преливане от пусто в празно!
68
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баташкото клане е и основната причина Англичаните да не помогнат на Турците когато Русия им обявява война. В интерес на истината Русия им обявяа война по простата причина, че знаят, че Англия няма да се намеси. Вече ги биха един път в Крим.
67
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКъде били американците... абе тарикат що не вземеш малко да се запознаеш с това какво става след Априлското? Когато Британския парламент научава за клането изпраща посланика си в Турция да разбере на място какво точно е станало. Българите обаче в Турция са настоявали американския посланик да се намеси защото британците тогава са били партньори с турция. Точно тогава америкнаския посланик с жърналисти отива на място и прекарва няколко седмици и информира медиите за истината.
66
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До62 винаги в едно противопосталвяне се получава равновесие.Не е имало в някой места в България силна воено присъствие на османлии например северните райони. Българите са си пътували по р. Дунав на запад.
65
3
 
25
 
! Отговори
!! преди 5 години
Турция може да си пренаписва собствената дивашка история колкото си иска, но тук не е позналатурци и цивилизация....смях в залата
64
16
 
8
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Каквото и да прочетете за организацията на това възстание ще видите че никъде не се и говори за масово въоръжаване.Прескачали трапове ГОЛЕМ ПРАЗ.Няма никакви исторически сведения за въоръжаване.Очаквали са че турците какво може би ще ги помилват.Сбъркани хорица!
63
0
 
1
 
! Отговори
да преди 5 години
мълчи,че с всяка дума ставаш все по - глупавелементарен си с тая недорасла логика