142 години от Баташкото клане – героизмът на българите!

Разказ на потомката на едно местно семейство пред Bulgaria ON AIR
13 май 2018 09:56, Анисия Иванова
239

Литийно шествие-поклонение по паметните места от Април 1876-та започва днес от 12 часа в Батак.

Жителите и гостите на града ще подкрепят паметта на загиналите по време на Априлското въстание и при Баташкото клане, извършено преди 142 г. от турския башибозук под командването на Ахмед ага Барутанлията. След клането той е осъден и изпратен на заточение в Диарбекир, но по-късно е помилван от султана Абдул Хамид II.

Според различни оценки между 1400 и 5000 души от селото са избити.

Екип на предаването "Фамилно" на телевизия Bulgaria ON AIR разговаря с директора на Историческия музей в Батак Теодора Пейчинова. Нейното семейство също е дало свидни жертви по време на клането.

Гледайте "Фамилно" от 10:30 часа по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тоя бруталния не бехали пуснали вързан сина му на гатера ?
61
30
 
11
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Стига сте се хвалели с тва Априлско възстание та това е най-тъпо замисленото възстание в историята на човечеството.Къде се е чуло и видяло да се прави възстание без оръжие.Цялото възстание протича без сериозно въоръжаване и естествено е смазано това не е геройство а примитивизъм и глупост.Свободата=оръжие без оръжие каква свобода.И Левски и другите нищо не са направили за въоръжаването на населението само са ходели и са сеели акъл то тва и аз го мога е и...?
60
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците са извършвали безбройни кланета над българи по времето на османското иго,но в клането,в Батак,са участвали черкези,както и в други такива.
59
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според различни оценки между 1400 и 5000 души от селото са избити.---- egasi seloto kolkoto varna e bilo po tova vreme siguren sim ce sled 20 g. ste kajete vsicki bilgari jiveehme v tova selo turtsite izklaha vsicki bilgari ma nali ste makedontsi ne se ucudvam
58
6
 
14
 
! Отговори
Защо просто не преди 5 години
разлистим Записките на Захари и Родопските пътеписи на дядо Вазов - там всичко е събрано от първа ръка! А така,просто да се надлайваме и обиждаме..
57
0
 
2
 
! Отговори
do 53 преди 5 години
защото си ид'иотти вярно ли задаваш подобен *** въпрос или можеш и по-глупаво нещо да питаш ?:))))
56
17
 
8
 
! Отговори
Истина преди 5 години
Българина си е виновен за всичко! Продажници, и после оня виновен, този виновен, но българина света вода. Е това ви отърва, НАЛИ ???
55
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Религията на мира. Където и да отидат. Винаги едно и също.
54
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция се появява на картата 1923г.С писменост на Ататюрк
53
8
 
11
 
! Отговори
Сот преди 5 години
До даАко е по заповед на турските власти защо ще заточават главатаря им в Диярбекир?
52
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не разбирам и питам?В СОЦА се казваше в училище че в Батак са били РОБИ. Пък сега пише село от 1500 - 5000души това родили са или селяни. И ако са роби , кой им е бил чорбаджията.
51
0
 
0
 
! Отговори
доктора преди 5 години
https://en.wikipedia.org/wiki/Cizre#/media/File:Cizre_%C3%A7at%C4%B1%C5%9Fmalar%C4%B1_s%C4%B1ras%C4%B1nda_hasar_g%C3%B6ren_bina_ve_bir_Cizreli,_2_Mart_2016.jpg
50
3
 
22
 
! Отговори
да преди 5 години
Клане, извършено по заповед на турските власти не било извършено от..турци..сигурно са били китайци:)))))))))))какво друго да се очаква от османските аборигени
49
27
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баташкото клане е извършено от руски черкези и български еничари.
48
25
 
17
 
! Отговори
Реднек преди 5 години
При баташкото клане е нямало турци.
47
3
 
15
 
! Отговори
доктора преди 5 години
Защо ми изтрихте линковете. Просто бях дал връзка в youtube за геноцида над народа ни между 1355 и 1913 какво нередно има в това. Факт е че по консержативни оценки над 20млн. Българи са били избити асимилирани или прогонени през този период. а за колегата по долу- не не съм от белите каски смятам че в анализа си имам поне известно право. Ердоган бил забил нож в гърба на Путин-глупости В политиката емоций няма само интереси. Жалко за сирия всички я използват за бойно поле и си тестват оръжията
46
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чуя езика на турците се потрисам, като видя, какъв идЕОт ги управлява, не че нашия е по-малък, по-страхлив е, отвръщавам се. И тези сериали по Бурса ТВ, от които се отвръщавам, са абсолютна измислица и лъжа, колко велика империя били! Да не сме обидили нашите турци? С какво паспорти са те, с български. Защо не отидат при ЕрСдухан и там пиживеят, а масово се връщат тук? Не ходя в Турция и не искам! Но да ми навират турски помии и убеждават, колко били свестни, не искам! Нищо не искам от тях!
45
3
 
11
 
! Отговори
месара преди 5 години
абе един от блока пита : членове и симпатизанти на дпс и дост дали са поканени, доган, местан, кара.... не знам кой си, и оня с очилцата, там ли ше са, или ше откриват паметник на жертвите от възродителния процес?!
44
5
 
21
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Турско присъствие ,а ???!!!
43
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Черкезите,които руския цар населява в България,по споразумение с османците,са извършвали повечето кланета над българите.Русия винаги е била против държавата България.