Жената до Боян: Ако за него битката е приключила, нека си остане в планината!

Написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян!
13 май 2018 14:12, Елка Василева
144
Жената до Боян: Ако за него битката е приключила, нека си остане в планината!
Снимка: Facebook

Десет дни след изчезването на алпиниста ни Боян Петров акцията по издирването му в Хималаите продължава и днес.

Жената до него Радослава Ненова написа във Facebook, че е взела решение връх Шиша Пангма да не бъде изкачван днес.

"Вчера в много труден за мен разговор взех решение да не се изкачва върхът днес. От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда – за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно, не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи", пише тя.

"Затова предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите, където има шанс да открият Боян жив", обяснява Радослава.

Още по темата

"Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината. Каквото и да се случи до края на деня, благодарна съм за всички усилия и ще ги възнаградя. Това е животът на шерпите, знам, че като слязат, ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване..., но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването от тук насетне са техни", допълва тя.

"Поради големия поток от информация и коментари, която витае, съм решила да опиша много подробно хронологията, фактите имената, кореспонденцията и цените. Още не съм решила дали да го направя в пост или в книга. Едно е сигурно - написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян", пише още Радослава.

Българският алпинист е забелязан последно да поема към осемхилядника Шиша Пангма на 3 май, откогато е в неизвестност. Операцията по издирването му започна на 6-ти май.

В събота към 21 часа местно време, след 13-часово катерене китайската група от спасители достигна лагер 3 на 7400 метра височина, но българският алпинист не беше намерен.

Днес две групи спасители продължават издирването.

Деян Петков от щаба на Боян Петров каза, че връзка със спасителите ще има в края на деня, тъй като по време на изкачването в планината батериите на телефоните се изключват.

Алпинистът и водач Мингма Шерпа, който се включи в издирването с хеликоптери, също каза, че засега няма новини: „Няма новини от планината. Ние сме в готовност да излетим. Ако намерят нещо, веднага ще ни се обадят".
 
Вчера хеликоптерите успяха да излетят за пръв път и извършиха проучвателни полети. Те са огледали пространството, където се предполага, че може да се намира Боян Петров и са направили много снимки, но без резултат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
2
 
! Отговори
nadejda преди 5 години
До АнонименСъгласна съм с теб..коя е че да решаваИМА СИ МАЙКА И СЕСТРА И ДРУГИ БЛИЗКИ
106
1
 
2
 
! Отговори
Еднозъб ром преди 5 години
Ейде стига сте пре-експонирали случая! Десет дена на над 7000 метра, той е станал на камък. Покажи се бе Бояне....,мислел за нея!?? Вий на кой свят живеете, той не само, че не е Христос, ами и е диабетик! Приказвате едно към гьотере.
105
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боян като се върне незабавно да я изгони тая. Да остави само дъщеря си, майка си и сестра си.01081
104
7
 
5
 
! Отговори
ОХО преди 5 години
Тя го прежали вече. Явно има опашка от върхове на които да скача от тук на татък и бързо го отписа. А той човека сигурно си мисли за нея в момента
103
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 107И аз уважавам всеки българин който се бори срещу корупцията! За съжаление Боян не е от тях а от рубриката свободно време. Нямам нищо против човека но негоеия героизъм е за друга епоха.
102
3
 
14
 
! Отговори
game1 преди 5 години
Бояне къде си?? Върни се бе човек, покажи се!! Жив си!! Докажи го на тия драскачи, на България и на света!!
101
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Над 5000 метра шанса да се срещне някой от нас драскащите мишоци е много малък. Предполагам за това се катерят някои хора. Уважавам всеки който се осмелява да постига мечтите си.
100
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прибрахме даренията, ще стигнат за нов апартамент и ново Порше, сега вече може да не го търсим вече
99
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1234Уффф.... Ясно
98
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дали няма шанс? Защо иначе ще продължават? Искам да кажа - това са опитни планинари. Надали ще продлжават, ако нямат следа!
97
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 102Да наистина такива хора ни трябват но не там в ледовете а при нас отпред водейки! Там ако е загинал, да не дава Бог, смъртта му е напълно безсмиена! Жертвата е само на лична основа!
96
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои спортове дават мн.на човека захваналсе с това...да направиш нещо яко докато всички се крият на завет...стр. адреналин...такива личности движат прогреса...без тях нацията ще е без цвят ...без хъс.......такива хора ни требват бе....за жалост спортът дава но и взема...за боян...настрахотно место си брат...знам го...
95
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 99Да Боян е реален но не е герой! Не го познавам лично за да дам преценка за психичното му състояние (при диабетици има сериозни отклонения) но чета реплики на силно заблудени нашенци стигащи до абсурдната личност на Дон Кихот! Пародията на геройство е много добре пресъздадена!
94
1
 
5
 
! Отговори
бг преди 5 години
До АнонименДа де ама нека да не си правим сами някакви грешни изводи! Дон Кихот е герой на Сервантес,докато Боян Петров е реален човек,така че няма как да ги сравняваме,а да не говорим за психиката
93
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 97Той и Дон Кихот е бил смел но в психоза! Безсмиената смелост е равна на голям процент безхаберие! Който не прави разлика значи нещо му куца и търси някакъв повод за да изтъкне себе си макър и с чужда"пита"!
92
6
 
2
 
! Отговори
бг преди 5 години
До шматкаТова са Ваши разсъждения.Но този човек се бори и е смел и мисля,че това не е присъщо за такъв човек-да "планира" такова нещо
91
9
 
13
 
! Отговори
Баи х.и преди 5 години
Всеки иска да стане известен,кой тръгнал да изкача върхове,кой се гмурка по морета,кой влиза в пещери..да си носят кръста в крайна сметка...това са хобита..а известни са хората който по един или др начин спасяват животи,или хора който са открили нещо с което да подобрят начина на живот,или да предпазят природата..а такива гмуркачи и катерачи са герой от ден до пладне....
90
23
 
26
 
! Отговори
До 88 преди 5 години
Не, умнико! Стой си на дивана. Там ти е мястото. Продължавай да спамиш как те "занимават" с изчезването на "някакъв алпинист", който сам си е изпросил съдбата. Мирогледът ти не стига по-далече от скарата, на която си печеш кебапчетата. Ти не можеш да изкачиш баира на собствиния си живот, камо ли баирите на Боян Петров. Пусни си Лепа Брена и не се занимавай с мисловни процеси!
89
6
 
38
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Няма начин да е оцелял толкова дни при тези условия.СориПитам се дали Боян не е планирал този край.Диабет рак.Дали не е решил да приключи своя път сред Боговете вместо във вмирисаните болнични чаршафи.Тръгнал е сам към върха в лошо време.Човек с опит в алпинизма не би допуснал такава груба грешка.Дали е грешка
88
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четейки коментарите разбирам, че българите заслужават нерадостната си съдба..