Спасителите продължават да дирят Боян, тръгват към Шиша Пангма

Тази сутрин са претърсили района около лагера под върха
Обновена: 13 май 2018 16:41 | 13 май 2018 16:33, Анисия Иванова
94
Спасителите продължават да дирят Боян, тръгват към Шиша Пангма

Китайските спасители, които издирват алпиниста Боян Петров, са потеглили към връх Шиша Пангма. По-рано съпругата на българина призова спасителите да не рискуват живота си и да не изкачват върха, а да търсят в по-ниските райони, където има шанс българският алпинист да е оцелял, ако е успял да се укрие.

След като няколко часа в базовия лагер нямаше информация как върви издирването, сега стана ясно, че китайските спасители са претърсили сутринта района около последния височинен лагер под връх Шиша Пангма. И са открили само предмети от стари експедиции. Следи от Боян Петров няма.

Още по темата

До момента не е открита и палатката му, потвърдиха за БНР от екипа на алпиниста, който е в неизвестност от 10 дни. Без резултат вчера бяха и двата полета на хеликоптери над района. Днес те няма да летят заради безопасността на спасителите, които ще са по склона.

Междувременно съпругата на Боян Петров призова спасителите да не рискуват живота си и да не се изкачват до върха. В профила си във Facebook Радослава Ненова написа, че над последния лагер няма как Петров да бъде намерен жив. Затова ги призова да претърсят районите, където все още има шанс българинът да е оцелял. 

"От Лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда - за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната  акция е много важно и макар да ми е много трудно - не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи" - пише Радослава Ненова. Тя отбелязва, че оттук нататък решението е на спасителите, които - както стана ясно - се изкачват към Шиша Пангма.

И докато издирването на Боян Петров продължава, алпинистът Атанас Скатов слиза надолу към Базов лагер, след като по обед изкачи осемхилядника Чо Ою в Хималаите. По сателитния телефон Скатов е съобщил, че е добре. Това е първо изкачване на връх Чо Ою от българин без използване на допълнителен източник на кислород.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
4
 
! Отговори
lol преди 5 години
До читателммда вместо да легна да умира човека до последно прави това което искаше (и това което мазници кат тебе никога няма да направят)кат си дърт и болен в мизерия, сети се че този човек си отиде доволен.
43
0
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
СЛЕД 10+ ДЕНА БОЯН НЕ МОЖЕДА Е ЖИВПОЧИВАЙ В МИР! ЗА НАС ТИ УСПЯ! БЪЛГАРИЯ СЕ ГОРДЕЕ С БОЯН ПЕТРОВ!
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До читателИменно това е човешката воля и героизъм,да преодолее трудностите и да върви напред.Защо ми изтрихте поста,че алпиниста Динко Томов също бе умишлено убит в катастрофа?
41
9
 
12
 
! Отговори
читател преди 5 години
Вижте му биографиятао, и помислете дали е годен за това качване.Падания, счупвания , крак, ребра, болен от рак, диабетик, тежки травми по главата, пирони в крака, многократно изпадал в диабетична криза.Блъскан от кола, падал от мотор и т.н.Там ли му е местото?
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе ми обяснявай за застраховки,защото ги знаем нашите застрахователни дружества,които нищо не плащат!Писаха,че е имало е два опита за убийство срещу него.А ако е вярно?Ако някой горе му е помогнал да загине?При това и без труп,супер работа!И агнето цяло и вълка сит.
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 42Айде наистина да се идентифицираме с тези смели и корави хора и да почнем да работим на месна основа и като се оправим, ще оправим и Хималаите. Айде първо да почнем от нашенския курник!
38
2
 
13
 
! Отговори
До 43 преди 5 години
Абе застраховката няма да плати и лев ако не намерят труп. Стига сте писали глупости..
37
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БОЯН ПЕТРОВ Е БОЛЕН И ОТ РАК И ОТ ЗАХАРНА БОЛЕСТ ПЪРВА СТЕПЕН НА ИНСУЛИНОВИ ИНЖЕКЦИИ!!!НАПИШЕТЕ В ГООГЛЕТО ТОВА КОЕТО КАЗАХ И ВИЖТЕ СТАТИИТЕ ЛИЧНО ОТ УСТАТА НА БОЯН ПЕТРОВ!--------------АБСОЛЮТНО ВСИЧКО Е БИЛО ПРЕДВАРИТЕЛНО ПЛАНИРАНО!!! ЗАСТРАХОВКАТА ЗА ДЪЩЕРЯТА А ЗА ПРИЯТЕЛКАТА ПАРИТЕ ОТ ДАРЕНИЯТА :DЗНАЕ СИ БОЛЕСТИТЕ НО ТРЪГВА САМ БЕЗ ТЕЛЕФОН :DВСИЧКИ КОИТО ЗАРИХА ЗА НЕГО СИ ПОЛУЧИХА ЗАСЛУЖЕНОТО :D
36
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората даряват за Боян, защото обичат да се идентифицират със смели и светли хора, чиито физически и ментални подвизи пречупват границите на човешките възможности. На тези, които им липсват новини за икономическо-политическото статукво, да хващат нещата в свои ръце и да копаят по неотложните въпроси за положителна промяна. Но човешките възможности често са ограничени..
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Деян Петков потвърди пред БТВ , че е намерен инсолинът на Боян близо до лагер 3.Което все пак е нещо. Не знам за добра или за лоша следа да го считаме .....
34
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЧИСТА ИЗМАМА СЪС ЗАСТРАХОВКАТА!!!!! ВСИЧКИ КОИТО ДАДОХА ПАРИ ЗА СПАСЯВАНЕТО МУ СА ОТ ГЛУПАВ ПО-ГЛУПАВ И СИ ГО ЗНАЯТ НЕКА ИМ Е!
33
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам нищо против човека, жив и здрав да е, надявам се да го намерят жив и здрав, ама 10 ноивини на ден ми идва малко нанагорно
32
10
 
19
 
! Отговори
аман от глупаци... преди 5 години
На кого е нужно да катери 8000 м ? След това още сума ти и хора да рискуват собствения си живот да ходят да го издирват...
31
4
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
спорт ли е да се мъчиш за въздух и да замръзнеш като куче горе по ледниците ? спорт ли е да те блъскат в главата до като ти размекнат мозъка в бокса ? спорт ли е да те ритат срещу заплащане в краката във футбола? спорт ли е да се направиш на скраб заедно с колата във ф-ла 1 ? спорт ли е да се гмурнеш на 300 м. дето и риба няма, и да не излезнеш ?...и други...и други... спорта не беше ли за здраве и удоволствие ? ОЧАКВАМ 200 МИНУСА, но пак това ще мисля.
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 29 А ти от кое племе си?
29
2
 
36
 
! Отговори
Евала преди 5 години
на анонимните спасители и шерпи, които тихомълком, ежедневно издирват самозабравилите се туристи!
28
4
 
48
 
! Отговори
... преди 5 години
Всички медии трябва да се СРАМУВАТЕ за това, че преекспонирахте чудовищно много тази новина и в крайна сметка обърнахте общественото мнение срещу човека! Нормално е най-малкото да стане досадно да пишете по 4-5 новини на ден. Цирка е грандиозен! Обикновено в такива ситуации веднага започвам да си задавам въпроса Какво пропускам?, Какво важно се случва, което се прикрива отклонявайки вниманието ми с този цирк? На това му се вика гавра с труп, вие сте лешояди! Знам, че ще го изтриеш мишо..
27
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
прав е за едно цяло поколение българи са злобни, мързеливи и алчни...всички смъртни грехове...комунизма направиха хората да са атеисти
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До18 Шепите са там, когато и парите са там. И шерпите не питат чел ли си дебели книги.
25
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина е странно племе. Един друг не могат да се понасят, но веднага се съюзяват ако трябва да направят мръсно на трети. Свикнал е все някой да му оправя живота и ако го оставиш малко сам започва да се чуди какво да прави. То и за това 30 години се видя колко струвате когато няма кой да ви налага със сопата отгоре.