Средната класа в България – има ли я, остана ли такава у нас?

Проф.Гарабед Минасян за разслоението в обществото пред Bllomberg TV Bulgaria
Обновена: 13 май 2018 08:10 | 13 май 2018 07:30, Елка Василева
135

 

Разслоението е добро до определено равнище. Ако обаче се прескочи този праг, вече става лошо, защото започва да се натрупва напрежение в обществото между бедни е богати. Това каза проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания към БАН.

„Ако погледнем данните, които Евростат ежегодно подготвя, или кофициента на Джини, който измерва степента на разслоение на обществото, там има някакво средно равнище. Това равнище е около 22-23% и показва съотношение между бедни и богати. Колкото е по-висок този коефициент, толкова по-силно е разслоението,“ каза проф. Минасян в предаването „Клуб Инвестор“ с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Гарабед Минасян добави, че колкото по-силно е разслоението на обществото, толкова по-голямо е напрежението вътре в обществото.

„Ако е прекалено ниско – така, както беше при социализма у нас, тогава пък няма стимули за полагането на по-голям труд. Практиката е показала, че някакво равнище от порядъка на около 23-25% действа стимулиращо за икономическия прогрес,“ каза експертът.

Проф. Минасян поясни, че в България този процент е около 28-29%.

„Този коефициент на разслоение у нас е най-висок в целия ЕС. А това подсказва, че сме прехвърлили тази граница, която може да се счита като стимулираща икономическия растеж. Вече започва да се проявява определено вътрешно социално напрежение,“ каза Гарабед Минасян.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
2
 
! Отговори
Справедливост преди 5 години
.....си натрупал пари за поне едногодишно лечение на средни заболявания в болница, че имаш собствен пенсионен фонд с който да разполагаш след пенсия, че храната, дрехите, режийните са не-повече от 20% в най-лошия случай от заплатата.....Кой в тази държава, работи за тези неща, коя медия работи за тях....
102
1
 
2
 
! Отговори
Справедливост преди 5 години
От взеки коментар тука има зрънце истина, даже някъде и повече. Но истината е, че средната класа е златната кокошка на властта, а всички знаем, че никой не реже клона върху, който седи. Средна класа се създава, когато си съгласен, че телевизор Сони ,обикновен, трябва да струва колкото един тон мляко, че кола, нова средна по габарит трябва да е колкото едногодишна заплата, че ипотеката е не-повече от 20 години, а вноската до 30% от заплатата, че благодарение на здравната си карта и вноски си ...#
101
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква средна класа, какви пет лева. Реалноста в България стотина червени семейства и десет хиляди техни яничерчета, всичко останало кара ден за ден.
100
1
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До opetkov Прокурора кой го надначава, кой приема законите, по които се съди? И по кои закони съдят съдилищата? По тези, прието в НС или по тези, които сами си съставят съд и прокуратура? И в грешка си-няма независимо правосъдие.Или има, но само на книга.Кучето, в случая правосъдието, скача според тоягата, в случая-НС и управляващите, които би трябвало да зададат и програмата, и логаритъма и сроковете за изпълнение на "независимата" съдебна власт.Тя кой е неграмотния в държавното устройство???
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма я! Хукнаха алпинисти да стават! Айде у Хималаите!
98
1
 
3
 
! Отговори
еми хайде преди 5 години
Всички тогава се записваме в тая партия! Ако това е проблемът - записваме се и готово!!! Ама не е това проблемът :D
97
2
 
18
 
! Отговори
96448 преди 5 години
До ????Умения и способности за напредък в България не са нужни. Тябва да се вържеш с подходящата партия и без никакви умения си на високо платена дължност /3000-4000 средно/ Най-бетъл поглед към държавната администрация показва тотална некомпетентност на високо и средно управленско ниво. Колкото е по-невежа, толкова по-.големи са шансовете му да се зидигне. Способните и цзнаещите са до 1000лв. заплата - спавка - Терминал 2..
96
5
 
6
 
! Отговори
???? преди 5 години
При т.н. пазарна икономика, стимула "да се върти света", т.е. да работиш и да даваш всичко от себе си, са парите (да си купуваш все по-нови, по-скъпи, по-лъскави ... предмети). През "соца" хората са загубили стимул, защото това са го правели сам "избраните", въпреки твоите усилия. Друг е въпроса, че в днешно време не всеки има уменията, способностите да "печели" пари и значителен брой хора "изгарят" в надпреварата.
95
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До-96 Айде стига сте се уплаквали... ами това че имаш пари за една супа и две кебабчета не значи че живееш добре,щом нямаш пари за нови коли,почивки,апартаменти значи си бедняк.
94
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 96Това в София ли?Щото в провинцията доста заведения затвориха.
93
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един от СеверозападаЧуждестранния инвеститор търсещ заварчици за посочената от теб заплата да не би да е Палемонтех Монтана
92
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ай стига сте плакали. Пари нямали. А ресторантите и баровете пълни, места няма. Като дойда в отпуск от Германия не мога да се вредя за маса от бедни българи. То в Германия дето са 80 милиона няма такава навлица по заведенията.
91
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този псевдопрофесор отново удивлява - явно се е вживял в съвременен Маркс. Няма такива връзка между икономически растеж и степен на неравенство, в САЩ, Китай, Австралия и т.н. неравенствата са в доста по-големи размери, но това не им пречи да генерират непостижим за потъналия в бюрократщина ЕС растеж. Няма такива определения в икономиката като богат, среден и беден - това са напълно субективни определения. Изкуственото подравняване води единствено до застой и деградация в бъдеще.
90
8
 
3
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
До Въйййй За тока през зимата посмали малко. Реално с климатик се плаща не повече от 150лв.
89
1
 
7
 
! Отговори
до 91 преди 5 години
А кой назначава прокурорите? Всички знаем, че Цаци е маша на Боко и Свинчо. И когато тези прокурори предоставят на съда негодни доказателства, съдията какво може да направи? Той чете текстовете на закона и ги прилага.
88
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох и това арменско мрънкало ми е омръзнало,какво са хора които печелят средни или по-високи доходи със собствени жилища,вили,ходещи на почивки,екскурзии АКО НЕ НОРМАЛНО ЖИВЕЕЩИ ХОРА,какво се опитват да вменявате че само ако имаш някакъв бизнес от който печелиш поне 500000 годишно си средна класа!Пропагандатори долни,каква средна класа е имало преди КОГАТО ИМАХМЕ ПО ЕДИН ЧЕРНОБЯЛ ТЕЛЕВИЗОР та видиш ли "дали останала"!Как ми омръзнахте комунистически галеници МИ НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ СОЦИАЛИЗМЪТ! ТОЧКА
87
8
 
6
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
До Един от Северозапада Ако разбираше малко от държавно устройство щеше да знаеш, че правителството не извършва правосъдие, а прокуратурата и съда. Какво означават думите ти, че щели да ги вкарат в затвора ако искали? Нищо друго освен неграмотност. Нали се бием в гърдите, че съдебната система е независима. Камъните трябва да ги хвърляш в друга градина.
86
2
 
4
 
! Отговори
абе... преди 5 години
До Един от Северозападаи са вдигнали със 100-150 лева заплатите.Да, да... един заварчик по 1500 не пада ;) Ако е начинаещ
85
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРОФЕСОРЕ- ХАЙДЕ ДА ОБЯСНИТЕ ОСОБЕННАТА ПРОСЛОЙКА ОТ СОЦИАЛИСТИ В БСП- ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ, МИЛИОНЕРИ НО СОЦИАЛИСТИ В БОРБА ЗА СОЦИАЛНО РАВЕНСТВО И СВОБОДИ И ИСТОРИЧЕСКО ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА КАПИТАЛИЗМА- СПРАВКА- УСТАВ НА БСП ОТ 2017 Г- НЯМА ЛИ ПРОТИВОРЕЧИЕ, НЕ Е ЛИ ЛИЦЕМЕРИЕ- ЛЯВА ПОЛИТИКА ПРОВЕЖДАНА ОТ МИЛИОНЕРИ.......
84
3
 
8
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Гаро, преди да правиш оценки по някаква методика, дай дефиниция какво е средна класа (ато обществена прослойка, като икономическо състояние и т.н.). Икономистите много обичате да плещите, но голяма файда от вашите "трудови напъни" няма ! Ако технократите работеха като вас нямаше да има здрав мост, здарва кола и т.н. Да продължама ли ???