Средната класа в България – има ли я, остана ли такава у нас?

Проф.Гарабед Минасян за разслоението в обществото пред Bllomberg TV Bulgaria
Обновена: 13 май 2018 08:10 | 13 май 2018 07:30, Елка Василева
135

 

Разслоението е добро до определено равнище. Ако обаче се прескочи този праг, вече става лошо, защото започва да се натрупва напрежение в обществото между бедни е богати. Това каза проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания към БАН.

„Ако погледнем данните, които Евростат ежегодно подготвя, или кофициента на Джини, който измерва степента на разслоение на обществото, там има някакво средно равнище. Това равнище е около 22-23% и показва съотношение между бедни и богати. Колкото е по-висок този коефициент, толкова по-силно е разслоението,“ каза проф. Минасян в предаването „Клуб Инвестор“ с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Гарабед Минасян добави, че колкото по-силно е разслоението на обществото, толкова по-голямо е напрежението вътре в обществото.

„Ако е прекалено ниско – така, както беше при социализма у нас, тогава пък няма стимули за полагането на по-голям труд. Практиката е показала, че някакво равнище от порядъка на около 23-25% действа стимулиращо за икономическия прогрес,“ каза експертът.

Проф. Минасян поясни, че в България този процент е около 28-29%.

„Този коефициент на разслоение у нас е най-висок в целия ЕС. А това подсказва, че сме прехвърлили тази граница, която може да се счита като стимулираща икономическия растеж. Вече започва да се проявява определено вътрешно социално напрежение,“ каза Гарабед Минасян.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Червен бандит Сигурен ли си, че Герб се опитват, или просто продължават традицията? Батко и братко са пионерска тимуровска команда, в сравнение с Герб, а ако искаха да разследват КТБ, до сега да са конфискували и парите и фамилните имоти на замесените, ако имаха желание.Между впрочем, защо не кажеш, колко заем искаше да вземе Орешарски и оревахте орталъка от протести, и колко взе Баце, тихомълком, и за какво ги похарчи???
82
1
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До абе...Информацията ми за тях е от преди година-година и половина. Даже от етноса отказваха, стояха 2-3 дена и си отиваха.а като направиха 2-3 тира брак, май им е дожъл акъла, и са вдигнали със 100-150 лева заплатите.
81
3
 
11
 
! Отговори
Обобщение преди 5 години
Средната ни класа е в ЕС от 15 години...Тука сме само старите бандити- новите бизнесмени и застрахователи,крадци-алоджии и сотеньори(крадат от момичетата) и прислуга-сите останали...
80
18
 
8
 
! Отговори
Червен бандит преди 5 години
До Един от СеверозападаГЕРБ управлява от 6 години, а през останалото време бяхте на власт вие от БСП. Направихте Лукановата зима, Виденовата зима, после престъпленията на Станишев два мандата и накрая с Орешарски фалирахте КТБ и направихте Трета национална катастрофа.Сега ГЕРБ се опитва да възстанови страната от вашите поразии!
79
1
 
6
 
! Отговори
абе... преди 5 години
До Един от СеверозападаИ колко заварчика намериха? Защото заварчиците работят за съвсем други пари...
78
2
 
19
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Абе... Публична тайна е, че едрия бизнес се е разбрал по между си, къде колко пари да дава за заплати на работниците. Плаща според региона.ако в София 40-50 лева дневна надница чисто е нормална за общ работник, в нашия край е мечта това.заплатите тук се държат малко над минималната.Над 1000 лева взимат само специалисти, или работници с много редки професии. Не е рядкост фирмите да си крадат работниците, с предложена 50 лева повече заплага.За това всичко при нас бяга към София или навън.
77
17
 
8
 
! Отговори
разбира се преди 5 години
че има средна класа,критерий дали си средна класа не е заплатата,а дали имаш собственост,а както знаем българите са въшливи с имоти и пари,всички са мноооого богати,разликата е в милионите,един с 4-5,друг с повече и този с малкотомилиони вика,че е беден,но истински бедни,ккавито има по Европа и света в българия няма,има ненаситни алчни търтеи хленчещи за още и още
76
2
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До абе...Да си жив и здрав. Всеки гледа от собствената си камбанария, а от моята-това се вижда. Не е лесно, да осе откажеш от бизнес, който си развивал 20 години , за който си направил база, и на когото си разчитал до сега, и да почнеш на гола поляна.А и име докато изградиш, ще минат години.За плащане и търсене на специалисти-може, но не и при нас. Фирма с чужд инвеститор, търсеше специалисти заварчици, за 650 чисти. Ина че се тупаха в гърдите, че са инвеститори и създават работни места.
75
4
 
19
 
! Отговори
Уелкъм тъ хоме бро преди 5 години
Средната каласа избяга от България тука само бедни и богати.Задачата на малцината богати е да всяват раздор сред бендите на принципа разделяй и владей....
74
8
 
6
 
! Отговори
абе... преди 5 години
До Един от СеверозападаАма защо да рискувам? Като си търсех работа си исках пари... обиколих бая работодатели и един наистина имаше нужда от специалисти и ме назначи... И да ти кажа - личи си, че колегите не са пишман инженери за по 600лв. Сега няма безработица... спокойно можеш да идеш, в който си искаш град/село. Може даже и в чужбина. Ама едни хора се радват и на 300лв заплата - подписват се на минималната, а реално взимат под нея... и за това е виновен... Бойко!!!
73
6
 
19
 
! Отговори
Въйййй преди 5 години
Средна класа няма .Полицаи,мед сестри,повечето лекари,учители вземат заплата колкото да оцелеят.800лв нето при ток зимата от 400лв на месец -каква средна класа кви 5 лв.?Средна класа са депутатите,алоджиите,ИТ специалистите,диларите и сотеньорите друготосе гърчим цял живот...
72
2
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До абе...Ами, рискувай да си поискаш от работодателя? Може и да ти даде, а може и веднага да започнеш частен бизнес, и да станеш средна класа...
71
3
 
13
 
! Отговори
абе... преди 5 години
Политиците са виновни за всичко... Не някой да си иска пари от работодателя!!!!! В момента производителността на труда 50% от средната за Европа, а заплащането е 25% от средното за Европа. ПАРИ ИМА!!!! Ама никой не си иска заплатата... и за това е виновен... Бойко!!! Който казва, че е виновен Станишве, който обвинява СДС, които обвиняват комунистите, които обвиняват турското робство... А аз си мислех, че заплатите се определят от работодателя... ама какво разбирам аз :D
70
1
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Първо трябва да определим какво е точно СРЕДНА Класа-Това са хора работещи с добри доходи имащи жилище. вила. две коли .спестени пари в банка -можещи да си позволят екскурзия по Света- немислещи за цената на тока храната и т.н.- Хора купуващи си всеки месец нови дрехи обувки парфюми и живеещи без да се лишават елементарните човешки нужди- Богатата класа хора- много имоти жилища вили -персонал от хора които ги обгрижват и т.н.- Бедните- хора с непосилна за тях цена на храни ток парно вода и дрехи
69
3
 
7
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да ни дойдат едни политици с чиято подкрепа да се създаде средна класа и всички да станем средна класа с 3 хил лева запалта и да се кефием на живота.
68
3
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До абе...Ако си поискаш 1000 лева за труда, човекът, или ще те влачи с години, и ще ти плаща по малко, а ти ще гледаш да не го загубиш, защото ти е потенциален и дългогодишен клиент,или ще съберепарите, взаев щевземе, ако трябва, ще ти плати, и на 1000 човека в бранша ще каже, че си най-скъпия и си "Му одрал жив кожата".Имал съм и двата варианта, за това казвам, бизнес между хора, които си броят стотинките се прави много трудно.Особено ако бизнеса не е един лаптоп, дето можеш да го носиш навсяк
67
3
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Анонимен67Браво, кратко, точно и ясно!!!
66
6
 
5
 
! Отговори
абе... преди 5 години
До Един от СеверозападаДо абе...А като идеш в бакалията, или детето ти каже"тате, купи ми..." , с какво ще платиш?Аз като бях малък отговорът беше - нямаме пари - разбери, че не можеш да имаш всичко. Ама надали... ако ти не си поискаш поне 1000лв за труда - никой няма да те потупа по рамото и да ги дате :) Ама от друга страна - като си бачкал цял живот за 200лв - защо сега да заслужаваш 1000?????
65
2
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Анонимен64В грешка си. В българия отдавна управлява Герб, по едно време и на 3-те нива на държавна власт бяха гербаджии.Не можеш да обвиниш нито Певнелиев, който "шляпаше" руснаците, нито Цветанов, с молитвените закуски в Сащ, нито Борисов, със спряните проекти в русофилия. Някъде другаде е заровено кучето, че нямаме средна класа днес.Както древните римляни, бих попитал, кому е изгодно да нямаме средна класа днес? Сам си отговори, амоетомнениее,натези,коитокупуватгласове и са на власт сега.
64
6
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До хаха В едно си прав, обаче. Който искаи има желание-намира начин и да се ограмоти , и да почне собствен бизнес.Сега ми се ще да съм на 25 години, и да почвам частен бизнес-има всичко, от инструменти и консумативи, до информация и контакти в интенета.А когато аз почвах, мобилния телефон беше рядкост, и само един оператор имаше, някой помни ли времето на Мобифоните тук, и има ли представа, през какво сме минали и в живота и бизнеса? Само Сакскобурготски мислеше за средната класа последните год