Средната класа в България – има ли я, остана ли такава у нас?

Проф.Гарабед Минасян за разслоението в обществото пред Bllomberg TV Bulgaria
Обновена: 13 май 2018 08:10 | 13 май 2018 07:30, Елка Василева
135

 

Разслоението е добро до определено равнище. Ако обаче се прескочи този праг, вече става лошо, защото започва да се натрупва напрежение в обществото между бедни е богати. Това каза проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания към БАН.

„Ако погледнем данните, които Евростат ежегодно подготвя, или кофициента на Джини, който измерва степента на разслоение на обществото, там има някакво средно равнище. Това равнище е около 22-23% и показва съотношение между бедни и богати. Колкото е по-висок този коефициент, толкова по-силно е разслоението,“ каза проф. Минасян в предаването „Клуб Инвестор“ с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Гарабед Минасян добави, че колкото по-силно е разслоението на обществото, толкова по-голямо е напрежението вътре в обществото.

„Ако е прекалено ниско – така, както беше при социализма у нас, тогава пък няма стимули за полагането на по-голям труд. Практиката е показала, че някакво равнище от порядъка на около 23-25% действа стимулиращо за икономическия прогрес,“ каза експертът.

Проф. Минасян поясни, че в България този процент е около 28-29%.

„Този коефициент на разслоение у нас е най-висок в целия ЕС. А това подсказва, че сме прехвърлили тази граница, която може да се счита като стимулираща икономическия растеж. Вече започва да се проявява определено вътрешно социално напрежение,“ каза Гарабед Минасян.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До хаха Човече, аз отдавна не чакам светлия комунизъм, а работя от свое име и за своя сметка от 20+ години.Но, където и да се обърна, по нашия край, около мен, повярвай, хората блъскат за минималната или малко над нея, само и само да изучат децата си, и като завършат-да бягат или към големите градове, или навън. Стани в някой град един ден, пред магазин за втора употреба дрехи, и ще се увериш сам, колко е средна средната класа. Друг показател са празните помещения с надпис"Дава се под наем".
42
7
 
6
 
! Отговори
42 преди 5 години
ДО 56КОЙТО РАБОТИ ИМА... НЕ МЕ РАЗСМИВАЙ ЧОВЕЧЕ. КАПИТАЛИЗМЪТ Е СТРОЙ, КОЙТО СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ И Е СЪЗДАДЕН ОТ ТАКИВА. В ТАКИВА ВРЕМЕНА ПАРИ ИМАТ НЕ КАДЪРНИТЕ, А ПРЕСТЪПНИЦИТЕ. СПРАВКА, ДАЖЕ ДРЕБЕН *** ПРЕСТЪПНИК ВЕЧЕ ИМА ПО- ДОБЪР СТАНДАРТ НА ЖИВОТ, ДОРИ ОТ ЕДИН ЛЕКАР ИЛИ ЮРИСТ У НАС. ХОРА, НЕИЗКАРАЛИ 4 КЛАС, ИМАТ ДАЛЕЧ ПО- ЛУКСОЗНИ КЪЩИ И КОЛИ. И ТОВА ЗАЩО, ЗАЩОТО НЯМАТ ОБЩЕСТВЕНА СЪВЕСТ И СКРУПУЛИ, СЪГЛАСНИ СА ТАКИВА КАТО ТЯХ ДА СТАВАТ БОГАТИ, ПОГАЗВАЙКИ ЗАКОНА.
41
7
 
10
 
! Отговори
1 преди 5 години
Не знам как е в северозапада днес, но като млад инженер реботих две години в Козлодуй и съм наясно що за субекти обитават този район-крадливи и мързеливи ***.Аз живея в Пловдив и редовно пътувам по работа в София.В тези два града средна класа колкото искаш, в последно време все по-голяма и все по видима.Достатъчно е да седнеш на кафе близо до някой булевард и да наблюдаваш минаващите коли-голямо количество от тях са средна ръка марки,среден клас и то НОВИ.А нова кола с пари се купува
40
10
 
7
 
! Отговори
Левон Гушотъпкян преди 5 години
Всички , които яростно плюят по комунизма, са бивши доносници на ДС и имат картончета с готини имена : агент Николай, агент Алберт, агент Карак и т.н.
39
1
 
6
 
! Отговори
AA преди 5 години
До вижте самиА защо мислите, че със скъпите коли в Гърция ходи средната класа? Нали точно това е проблемът според статията - около 30% богати и останалите бедни. Говори се за страната като цяло, не за провинцията, където е различно. И оттам - социалното напрежение.Ходя по работа (със собствен автомобил, пари за бензин - всичко сметнато до стотинка, гонене на график и т.н.). Не се оплаквам, но непрекъснато ми се набиват в очите лъскавите "туристи". И пречат. Ще намразиш хората, без да искаш.
38
11
 
10
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До Един от СеверозападаНе се самозаблуждавай човече.Живеят си живота хората, плацикат си дупетата в морето и хич не им пука за мързеливите, чакащи наготово излъгани некадърници чакащи светъл комунизъм.Който работи - има.който чака комунизма - мрънка, че другите са му виновни.
37
3
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Анонимен54 Поздравления, взе ми думите от устата.Средната класа е ужасът за управляващите, от всички цветове. Независима, образована, самостоятелна, трудно се манипулира и купува по време на избори, от горе на това , щом е успяла в живота-има способността да мисли и анализила, а не сляпо да вярва.Средната класа и изисква.а така е най-добре за управляващите-недоволните-навън, по малко но редовно на другите и етноса, и-спокойствие.При Брежнев-"Блатото на застоя", а при Борисов?Пълна аналогия.
36
7
 
15
 
! Отговори
ех Василев Василев преди 5 години
До ВасилевПри соца - работа за 170лв, доларът 3 лева.Апартамент в града - след 20 години лихвоточки, двустайна панелка, ама не баш в града ами в Меден Рудник да речем. 2.5 милиона българи не успяха да дочакат да им стигнат лихвоточките.А къщата на село - с външна тоалетна.Това беше НРБ.А здравеопазването беше безплатно, ама се свеждаше само до аспирин и амидофен и касаплък. Никакви модерни технологии.
35
4
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До вижте сами Манипулираш, и то-яко. 2 милиона българи в Гърция???? Едновременно? Или 20-30 хиляди, едни и същи, по няколко пъти годишно, кото съвсем не е същото????Впрочем, ти извън околовръстното на София живял ли си поне 10 дена? Пътувал ли си скоро из страната, особено в Северна България?
34
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Средна класа е човек който сам си задоволява нуждите и му остава за децата.Човек който не търка билетчета и не тегли бързи кредити. С една дума независим човек.Това не се толерира в съвременна България. Никой висш хайдук няма да пусне кокала.
33
10
 
11
 
! Отговори
вижте сами преди 5 години
2 милиона българи със собствен автомобил почиват в Гърция.Всичко свястно е заето 6 месеца напред.Има дни в които на КППтата се чака с часове.Няма средна класа. Хич.Кой ви го каза тва?Социалистите-русофили Гергов и Бончо ролса ли?
32
5
 
18
 
! Отговори
23 до 34 преди 5 години
Пич, майка ми и баща ми ядоха хляб и сирене, за да ме изучат апартаментите си ги купих сам, и двата. Колите също. Ама това не е било, щото съм ходил по кръчми и съм бягал от училище. И да не останеш с грешно впечатление, родителите ми бяха учители през соца. Комунистите им отнеха всичко, затова бяха бедни. От тях и лев не съм взел.Благодаря, мамо и тате!
31
2
 
8
 
! Отговори
Спинди преди 5 години
Не е срамно да си беден, срамно е да нямаш пари!
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Семейният ни доход е 2200 лв месечно със собствена къща.Но пък карам стар автомобил,не знам дали се водим средна класа.
29
8
 
20
 
! Отговори
когато комунистите преди 5 години
взеха властта през 1945 г. , унищожиха средната класа , заграбиха всичко уж като собственост на народа ! Унищожиха частната собственост като конфискуваха всичко от частниците уж под формата на държавна собственост , а държавата де факто бяха те комунистите русофили ! Нищо не беше собственост на народа , всичко беше " държавна " собственост ,тоест собственост на комунистите русофили ! СЪСИПАХА МАЙКА БЪЛГАРИЯ ,ДОРИ И СЛЕД 100 Г. НЯМА ДА МОЖЕМ ДА СЕ СЪВСЕМЕМ !
28
10
 
9
 
! Отговори
12345 преди 5 години
В България има мързеливи некадърници - бедни, които по цял ден кибичат в кафенето, търкат билетчета и разправят колко несправедлив бил Света.Мързеливити бедняци искат да им падне наготово.
27
1
 
9
 
! Отговори
Pesho_44 преди 5 години
E и пак ли ще се повтаря историята? Пак ли на барикадите, а после в ГУЛАГ?
26
4
 
3
 
! Отговори
23 преди 5 години
По минусите ще ги познаете.Нищите духом не са блажени, както пише в библията. Просто са таргетната група на християнската пропаганда през вековете. Нищите духом са бедните чалгаджии от древността та до наши дни.
25
2
 
17
 
! Отговори
AA преди 5 години
До Анонимен 25Средната класа изпълнява стабилизираща роля в едно уредено демократично общество.Ако я няма, нараства социалното напрежение. На теория, това довежда до протести, бунтове и революции. Но при нас революции не се предвиждат. Само се увеличава негативизмът по форумите.
24
2
 
19
 
! Отговори
Rusofob преди 5 години
Професоре,объркал си понятията!В България няма средна класа! За разлика от дребните собственици в нормалните държави,които те наричат"средна класа",тук тези хора се борят за физическото си оцеляване,не смогвайки да се преборят с корупцията и чиновническия и съдебен произвол-с една дума-те не могат "да си плащат"на властта и затова са оставени без защита,на произвола на съдбата! Факти? Колкото щеш! Погледни статистиката/но не стъкмистиката" и ще видиш колко много дребни собственици фалират всеки.