Средната класа в България – има ли я, остана ли такава у нас?

Проф.Гарабед Минасян за разслоението в обществото пред Bllomberg TV Bulgaria
Обновена: 13 май 2018 08:10 | 13 май 2018 07:30, Елка Василева
135

 

Разслоението е добро до определено равнище. Ако обаче се прескочи този праг, вече става лошо, защото започва да се натрупва напрежение в обществото между бедни е богати. Това каза проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания към БАН.

„Ако погледнем данните, които Евростат ежегодно подготвя, или кофициента на Джини, който измерва степента на разслоение на обществото, там има някакво средно равнище. Това равнище е около 22-23% и показва съотношение между бедни и богати. Колкото е по-висок този коефициент, толкова по-силно е разслоението,“ каза проф. Минасян в предаването „Клуб Инвестор“ с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Гарабед Минасян добави, че колкото по-силно е разслоението на обществото, толкова по-голямо е напрежението вътре в обществото.

„Ако е прекалено ниско – така, както беше при социализма у нас, тогава пък няма стимули за полагането на по-голям труд. Практиката е показала, че някакво равнище от порядъка на около 23-25% действа стимулиращо за икономическия прогрес,“ каза експертът.

Проф. Минасян поясни, че в България този процент е около 28-29%.

„Този коефициент на разслоение у нас е най-висок в целия ЕС. А това подсказва, че сме прехвърлили тази граница, която може да се счита като стимулираща икономическия растеж. Вече започва да се проявява определено вътрешно социално напрежение,“ каза Гарабед Минасян.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От чалгари средна класа не става.
22
14
 
7
 
! Отговори
23 преди 5 години
Казах и ще повторя: ДГД бедните! Бедният човек сам си е виновен, че е неук, мързелив или и двете. Съвсем естествено е затова да е и беден.
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Василев,Банковият корпоративен капитал ИМА НУЖДА от средна класа, за да му умножава капитала бе. На бедния и дрехата от гърба да свали, какво ще я прави? На кого ще я продаде?
20
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм от средната класа. Не съм богат, но не съм и беден. Образован съм и бих казал, че на бедността се обръща твърде голямо внимание. Бедността се преодолява с работа, а не с мрънкане. Бедността у мен не буди съжаление, а гняв към тези хора, които пропиляват живота си в чалготеки и кръчми, и чакат държавата да им осигури нещо, или пък търкат билетчета до припадък. Работа трябва. Много работа и по-малко мрънкане.Айде, чао! Отивам да си разходя децата и жената.ДГД бедните!
19
4
 
29
 
! Отговори
Жо преди 5 години
НА ВСИЧКИ пролетарии, като мен /защото аз цял живот съм работил тежък физически труд/, ще обясня простичко, какво е средна класа.Срената класа са хората, които не чакат някой да ги "оправя" да им осигури нормален живот и бъдеще. Средната класа са хората, които завършват висше образование, владеят чужди езеци и са интелигентни- умеят да се приспособяват. Те се класират при интервю за работа и после доказват, че са кадърни и работливи. Средната класа променят към добро живота в странат ни.
18
8
 
29
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Герб буквално уби средната класа.По нашия край, особено.... Как се прави дребен и малък бизнес, когато всички около теб си броят стотинките?Същеструва само това, без което не чоже-квартални бакалници, полулегални или нелегални автосервизчета с по 1-2 автомонтьори рябатещи на сиво или направо на черно, фризьорски салончета. Останалото е завзето от едрите.Има според мен 90% бедни 1-2 % богати и 2-3 процента дребни предприемачи.Поне по нашия край навсякъде е така.
17
8
 
17
 
! Отговори
Гнусни овце преди 5 години
След Гроб,въпроса ще е, съществува ли все още България!
16
11
 
27
 
! Отговори
комунистите я унищож преди 5 години
Още през 1945 г. комунистите русофили унищожиха средната класа в България !
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Средната класа все повече изчезва в България.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Средна класа кои го интересува обикновен човек в малките градове престъпниците стават медиини герои няма такава държава борил бил корупцията мафията ако запитате един истински човек какво е борил се оказва че нее тоя за които се представя баце махаи тия навреме ако не искаш да теглиш съвет от мен
13
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо: процента от населението което е средно класа трябва да е 20+20+20=60% горна/средна/долна средна класаВторо: всеки вид средна класа има мисия:-горната: да пречи най-богатите 5-10% да се превръщат в олигархия и супер богаташи (бидейки достатъчно богати самите те с лостове в управлението на държавата и бизнеса)-средната: работи да горната и я подхранва с човешки капитал/контролира долната-долната: измъкнали се от бедността току що хора. работстъпка здраво за следващото поколениеТук....
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и не се разбра има ли средна класа в България? и какъв процент е , сред кои професии. Средната класа е изчезващата класа у нас.
11
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мярката, МЯРКАТА е много важно нещо!Когато се загуби мярката в обществото, трусовете са непредсказуеми. Кървища се леят, глави падат. Историята помни, но тарикатите са безмозъчно алчни. После са изненадани, реват... А пожарът винаги пламва. Винаги идва Видов ден!
10
2
 
27
 
! Отговори
AA преди 5 години
do BariДонякъде си прав, но именно средната класа (масата от хора, които могат да си позволят и други дейности, освен свързани с прякото физическо оцеляване) осъществява добрите идеи за развитие на обществото и осъществява контрол над олигархията. Иначе, идеите могат да се зародят и на друго място.
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да видим какво ще стане с Иран.
8
8
 
21
 
! Отговори
Кривондел преди 5 години
Странното за офисната средна класа е, че все по-често, вместо да мрънка срещу държавата, я сади дръвчета, я чисти, я боядисва детски домове. Гадни хора, развалят идилията.
7
7
 
18
 
! Отговори
Истукан преди 5 години
Не знам за средната класа, но знам, че ГЕРБ, БСП, ДПС и патриотите ще ви управляват вечно.
6
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бе то и по света те прецакват ама не и толкова на дребно като в България
5
6
 
47
 
! Отговори
Bari преди 5 години
Средната класа са офисно-програмисти,екологично настроени,пускащи сигнали за щяло и нещяло.Материално не притеснени и започва да ги избива да променят средата и квартала около тях.
4
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не че нещо, ама то вече и в западнала европа няма средна класа. В САЩ също е на изчезване. Навсякъде по света вече се налага и двамата родители в едно семейство да имат доходи, иначе парите не стигат. Докато една от основните характеристики на средната класа е, че са семейни с деца и работи само единият родител, другият се грижи за домакинството.