Това лято: Варна и Бургас останаха без круизи

Причината - геополитическата обстановка в басейна на Черно море
13 май 2018 16:01, Анисия Иванова
48
Това лято: Варна и Бургас останаха без круизи
Архив: Булфото

Антирекорд за круизния сезон у нас. Нито един пасажерски кораб няма да посети Варна и Бургас това лято. Основната причина за отсъствието на пасажерските кораби е геополитическата обстановка в басейна на Черно море през последните години, съобщи bTV.

Круизните компании планират посещенията си поне 2-3 години напред. Това означава, че плановете за настоящата 2018 г. са правени в горещия период на конфликта в Украйна, както и опитът за военен преврат в Турция.

През 2014 г. във Варна акостират 36 круизни кораба, които водят в града близо 30 000 туристи. Директор на морската гара тогава е Евгени Игнатов.

"И колкото и парадоксално да звучи, то е свързано с кризата. Отказаните кораби от региона на Одеса, малка част от нас дойдоха при нас. Иначе това, което е нормално за сезона на Морска гара, в годините е около 24-25 кораба", каза той.

Това обаче сега изглежда като в далечно минало. Настоящата година, без нито един круизен кораб, е най-лошата за XXI век.

"Има случаи в 2013 г., когато сме имали четири кораба в един и същи ден", спомня си Игнатов.

В опит да бъдат върнати круизните кораби по нашите брегове, през последните 3 години зоната около пасажерския терминал във Варна беше реновирана. "Изцяло е променена визията. Стана значително по-привлекателна и красива. И отзивите също са много добри", коментира Любомир Добрев, директор на пристанищен терминал Варна-Изток.

Стоян Маринов от Варненска туристическа камара, е категоричен, че круиз в Черно море не може да има без добри взаимоотношения между Русия, Украйна, Турция и България.

Липсата на круизни кораби не носи големи финансови загуби на пристанището, но е сериозен удар за туристическите ни обекти например.

В момента Турция прави опити да върне пасажерите в Черно море със субсидии за круизните оператори. Ако успее, това ще има положителен ефект и за нашата страна.

Добрата новина е, че все пак има индикации за завръщането на пасажерските кораби в Черно море. На пристанището във Варна вече има една заявка за следващата година, както и две за 2020 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
37
 
! Отговори
Студент преди 5 години
Абе какво се напъвате? Ясно е, че тук единствено идват туристите за евтино пиене и . Ако искат круизи ще отидат на Средиземно море. Но да, грозно е без и кьорав кораб цяла година. Трагедия!
19
1
 
12
 
! Отговори
Студент преди 5 години
До KOKOИзобщо няма да се опитвам да ти прочета бръщолевенето. На какъв език пишеш? Ако си Коко Динев е разбитаемо, изпили са ти мозъка чалгарките. Но иначе няма извинение.
18
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега министърката ще каже че пак много туристи ще дойдат в българия, от къде ще дойдат само тя си знае.
17
0
 
35
 
! Отговори
моряк преди 5 години
във Варна се инвестира само в жилища, и строежи на първа линия... всичко строител, и на първа линия и вече гледат към София и южната дъга...
16
4
 
16
 
! Отговори
Корнелия преди 5 години
България и частни инвеститори да инвестират в кораби и круизи...За Гьола в Белене и Цанков камък може, а за туристически кораби не може.... или е опасно, виж българите се оправили и после трудно се пускат опорни точки
15
5
 
16
 
! Отговори
KOKO преди 5 години
KRIZA LI? PITAITE TEZI,DETO VZEHA PRISTANISHTATA NA KONZESII,KAKVI SUMI ISKAT NA KRUIZERITE-KAK SHTE IDVAT.NJAMA DA IDVAT I MNOGO SE RADVAM.OT AL4NOST-SEGA NEKA DA DUHAT PRAZNATA 4INIJA NA SUPATA.
14
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Варна и Бургас морските им гари не са нещо особена.. Минеш ли 500 метра навътре мръсотия и руска реч.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И каква е обстановката??? Като чета тук, там едни от ***.*** си райна се редуват да ни "пазят" и те не знаят от кой, а после реват когато нЕкой екипаж подаде рапорти за напускане, че незнайно защо не можели да си вършат работата.
12
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Амчи те си ходят в Крим ДАЖЕ И КАТО НЕ ПИШЕ!!! Питай Воленчо от какви държави и колко народ ХОДИ ТАМ, ВЪПРЕКИ виенето на джендърите!!!
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 7Ей, недоучения..............*** в час да слушаш уроците по история, а не плещи глупости тука!!! НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА "ОКРАИНА"!!!! Това недоразумение е ръкотворно "дело" на Ленин, Сталин и Хрущов............. и ВСИЧКИ РУСКИ ЗЕМИ ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНАТ! А СЛЕД ТОВА И НА ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ...........
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не пише, че всичките са отишли в Крим.
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР 8Д-и-в-а-н-е!!!!!!!!!!! Ваш Боко ви каза, че в Черно море трябва да има само туристически кораби и платноходки, вие не..........ще разхождате ръждясали корита, пардон - самолетоносачи, дето руснаците ги направиха за смях само с едно самолетче!!!! Аре бегайте и се снимайте.......като нямате акъл, няма да има нито туристи, нито нормални граждани ще си купуват имоти по Черноморието........все мутри, бандити, пияници и сбъркани джендърчета!!!!
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега и топлофикация ЕС ще пострада и ще дигне цената на сградната Всичко е "навързано" в БГ
7
23
 
5
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Винат е в Путларах Акбар,нариен по-често ядрения Путингери прецака всички държави в черноморския басейн с агресивната си политика поради увреждане на своя мозък от много пиене на боярищника закупен от магазина на Наташа на ул.Тверская
6
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ова означава, че плановете за настоящата 2018 г. са правени в горещия период на конфликта в УкрайнаОткога нападението на Русия над Украйна и разбойническото присвояване на чужди територии се нарича "конфликта в Украйна"?
5
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека сме честни, морска гара в Бургас я построиха с цел усвояване на средства от ЕС, без предварителе бизнес план как да се развие секторът по същество. Многократно по-високи пристанищни такси от кой да е град утвърдена дестинация за круизи и липса на каквото и да е интересно в града което си струва да бъде видяно. Нямаме красива природа, интересни музеи, атракциони, история и архитектура в района, неприветливо е, недружелюбни сме. Само два мол, скъпотия, мизерия и санирани панелки :)
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1В случая нашата външна политика е без значение.Големите батковци като играят малките само гледат
3
5
 
27
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Боко като каза че не ще военни кораби а платноходки му се смяхте.Милитаризираха морето(едни хора с много океани) сега ние ще плащаме
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сигурно това е лоша новина...
1
3
 
20
 
! Отговори
hm преди 5 години
добра външна политика имаме !