Баловете идват! Колко струва един абитуриент на мама и тате?

Между 1000 и 4000 лева излиза подготовката за големия ден
14 май 2018 20:15, Красимир Ангелов
103
Баловете идват! Колко струва един абитуриент на мама и тате?
Снимка: Булфото, архив

Между 1000 и 4000 лева излиза подготовката на един абитуриент за бала.

До старта на баловете остават броени дни, а по традиция най-голямо перо в бюджета на родителите е облеклото. Най-скъпи излизат роклята или костюмът, особено ако са шити по поръчка, пресмята "Фокус" – Сливен.

Немалко български фирми предлагат на абитуриентите специални облекла за бала, като една рокля струва между 300 и 600 лв. Конфекцията, внесена от чужбина, пък е значително по-евтина – около 200-400 лева за рокля или костюм.

Ризите за младежите са около 100 лв., а обувките родно производство могат да бъдат закупени за около 120 – 150 лв. Ако се изберат качествени италиански обаче, цената мога да скочи до 300 – 500 лв.

Разбира се, ако се избере дизайнерско облекло или рокля, цените скачат значително.

Голямо перо при момичетата е и чантичка за бала, прическа, грим и маникюр, които вдигат цената с още 100 – 200 лв.

Следват различните цени на кувертите, които в зависимост от града варират. За балната вечер допълнително се заплаща и за DJ, фотографски услуги и видео.

Не малко абитуриенти избират да прекарат дните след бала на море или в планина. Един ден в хотел ще коства на родителите между 70 и 120 лв. Тридневна екскурзия в Турция или Гърция пък излиза между 180 и 300 лв, като към стандартния пакет туроператорите предлагат посещения на нощни клубове и екскурзии по море.

Освен това в повечето случаи има и почерпка на роднини в деня на бала или дните преди това, която също излиза средно между 200 и 400 лв.

Всичко това кара родителите нерядко да кредит, за да посрещнат нуждите за абитуриентския бал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз дори нямах бал, но не съжалявам, родителите ми нямаха пари и аз ги разбрах.НО пак се събрахме у дома без костюм ит.н,но бях много щастлив,скромно, но от сърце...няма по хубаво от семейството...
62
4
 
13
 
! Отговори
тоталка преди 5 години
гъзе знае 2 и 200 аз завърших 2012 всичко от дрехите до кръчмата и куверта хилядарка тотал...бях с сако дънки и спортно елегантно обувки а сега в университета с собствени разноски ...повечето хор а избиват комплексите че детето пу.тето завършили и бият барабана колко сме заможни и щастливи салати ракии селфита сторита ам цел живот спесявания и кътане на парички детенцето а у накрая излизат *** и бок.луци
61
0
 
31
 
! Отговори
обективен преди 5 години
Много снобизъм покрай тия балове и много простотия. Разходите за родителите са прекалено високи .Голямо чудо като са завършили средно образование при положение, че на изпитите за университет лъсва колко са грамотни някои от тях.Поредния повод за напиване !
60
2
 
19
 
! Отговори
Американ преди 5 години
1000-4000 лева при постоянно квичене за бедност!? Ами с такъв акъл няма как да е иначе...
59
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е хубаво, когато след 10 години се срещнете иностзнаел, че някой от бившите "големци" в гимназията, сега са теглели кредит, за да се покажат на събирането в скъпия ресторант, а на теб костюма ти струва повече от живота им ...Еххххх, пожелавам на всеки, да го изпита :) Много е яко, когато им натриев носовете.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 62 - На такива, като теб, дори и това им е много...
57
3
 
15
 
! Отговори
Харесвам преди 5 години
Знаете ли как ми се иска пак да съм абитурент. Пак ще броя, пак ще съм в еуфория и ще се облизвам по съученичките, облечени вече в официални тоалети, и ще се прегръщаме и целуваме като братя и сестри, съзнаващи, че ще е за последно ...Един неразделен клас...И чалгата ще преглътна, ако можеее това да стане :)
56
6
 
6
 
! Отговори
Абитурентя преди 5 години
Аз съм с 750 лева в столицата и съм доволен, не са много пари, но се скатавам на работа чакам да мине времето, лафчета с колежи, хапване и така за какво ми беше това даскало не знам
55
5
 
11
 
! Отговори
Собственик на съдби преди 5 години
Празнувайте си. Толкова ще ви е. После ще ми бачкате за по 1000 лева и ще си мислите, че е добра заплата. ХагааххахахХхХаххаха !
54
1
 
5
 
! Отговори
Makedon преди 5 години
Maturskiot bal e VAZNA RABOTA .....praznik na mladite.... VOVED vo graganskata klasa... so ucestvo na vidni politicri i GRADONACALNICI ....a mladite treba da pokazat IZDRZLIVOST vo igra ,pienje i '' ostanaloto ''
53
1
 
4
 
! Отговори
От 48 преди 5 години
До ЪуъЗависи как си си възпитал детето, бе. Твоя е отговорността, включително и в тези времена.
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама там се пие алкохол ! Даже се говори, че се взимат и наркотици !!!!!
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еееее ! Еееей ! Сега и с Библията лимше се шегуваш ! Ясно е, за какво иде реч. Пияни момичета бият други и трошат коли, деца се ръгатнпо улиците, през ден умират непълнолетен от свръхдоза ... Не ви е СРАМ ! Ще дойде ден .... Ще видите ! Тогава ще плачете !
50
4
 
5
 
! Отговори
До продължението преди 5 години
По онова време се е считало, че лицето със средно образование е интелигент.Нещата се променят при социализма.Колега , не вкарвай политика тук. По време на социализма ВСИЧКИ /90%/ завършваха средно образование. Интелигенти ставаха някои после.И при социализма абитурентите се обличаха официално и като големи. Завършек на един стадий в развитието на човек и личност.Това е .
49
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аре "ПУРИТАНИТЕ" аз ще си лягам, че утре съм на работа!За момичетата - препоръчвам - "пояса на целомъдрието" - средновековно изобретении от коваво желязо....неудобно и непрактично!За момчетата - химическа кастрация!И докато връстниците им се веселят и празнуват - им дайте да четат - Стария завет!
48
1
 
3
 
! Отговори
Ъуъ преди 5 години
48 Не бих си позволил, да падна толкова нисше ! Ами морала ! Ами честта ! Ами достойнството ! Аааааа ! Зщаити живеем в такива варварски времена !
47
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бях кавалер на бал в чужбина. Нииииищо общо със откровената СВИНЩИНА, присъща на бардак в Слънчев Бряг или някоя провинциална дискотека. Срам !
46
2
 
11
 
! Отговори
Продължението - преди 5 години
На тези церемонии се отдавал такава важност, защото те са бележели включването на зрелостника в редовете на българската интелигенция, която е била уважавана! По онова време се е считало, че лицето със средно образование е интелигент.Нещата се променят при социализма. Тогава на интелигентните вече се гледа с друго око и той преднамерено бива унижаван пред пролетариата. Освен това, счита се, че с балния тоалет младежът подчертава индивидуалността си, а това според комунистите е голям грях!
45
1
 
3
 
! Отговори
до 53 преди 5 години
Колега - не се хаби!Лицемерни лиготии - на фалшиви "праведници"!
44
1
 
10
 
! Отговори
До Старото куче преди 5 години
Знаеш ли, че на абитуриентските балове в София, преди Девети септември, е присъствал лично принц Кирил? Устройвали са ги в залите на Военния клуб.Знаеш ли, че при връчването на дипломите на зрелостниците, завършващи средно образование, е присъствал лично Кметът на столицата, главнокомандващият на Софийския гарнизон, поне един представител на Двореца, а също и Министърът на образованието? Тези церемонии са се състояли в салона на кино "Роял", в присъствието и на родителите. Продължавам -