Баловете идват! Колко струва един абитуриент на мама и тате?

Между 1000 и 4000 лева излиза подготовката за големия ден
14 май 2018 20:15, Красимир Ангелов
103
Баловете идват! Колко струва един абитуриент на мама и тате?
Снимка: Булфото, архив

Между 1000 и 4000 лева излиза подготовката на един абитуриент за бала.

До старта на баловете остават броени дни, а по традиция най-голямо перо в бюджета на родителите е облеклото. Най-скъпи излизат роклята или костюмът, особено ако са шити по поръчка, пресмята "Фокус" – Сливен.

Немалко български фирми предлагат на абитуриентите специални облекла за бала, като една рокля струва между 300 и 600 лв. Конфекцията, внесена от чужбина, пък е значително по-евтина – около 200-400 лева за рокля или костюм.

Ризите за младежите са около 100 лв., а обувките родно производство могат да бъдат закупени за около 120 – 150 лв. Ако се изберат качествени италиански обаче, цената мога да скочи до 300 – 500 лв.

Разбира се, ако се избере дизайнерско облекло или рокля, цените скачат значително.

Голямо перо при момичетата е и чантичка за бала, прическа, грим и маникюр, които вдигат цената с още 100 – 200 лв.

Следват различните цени на кувертите, които в зависимост от града варират. За балната вечер допълнително се заплаща и за DJ, фотографски услуги и видео.

Не малко абитуриенти избират да прекарат дните след бала на море или в планина. Един ден в хотел ще коства на родителите между 70 и 120 лв. Тридневна екскурзия в Турция или Гърция пък излиза между 180 и 300 лв, като към стандартния пакет туроператорите предлагат посещения на нощни клубове и екскурзии по море.

Освен това в повечето случаи има и почерпка на роднини в деня на бала или дните преди това, която също излиза средно между 200 и 400 лв.

Всичко това кара родителите нерядко да кредит, за да посрещнат нуждите за абитуриентския бал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
4
 
! Отговори
до 30 преди 5 години
Ако така си възпитан - си го възпитал дететоАре стига сте се правили на умни!
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е морално падение. Нравствена смърт за всеки млад човек ... ;(
21
0
 
1
 
! Отговори
до 27 преди 5 години
Дай боже - всекиму - такива родители!Има време да се сгнустяват по-късно!
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Родителите еме научиха, че е важно мисленето, ученето, продава ето и развитието. Сега живота ми е като бал .... Ама без аграрните изпълнения.
19
6
 
4
 
! Отговори
до 25 преди 5 години
И кво?Прати дъщеря ти на 15 сервитьорка...докато пияни катили я обарват за 5лв. бакшиш!Тъnoтии...Та да види как се "вади хляба"!
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиСпести си реферата!Ако си разбрал - разбрал!.Ако не - проблема е твой!Живота е къс....***....гаденМладоста е мимолетна!И от нея искате да ги лишите - за някакви "по-късни" ползи!
17
5
 
15
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До АнонименВеднага ти отговарям: Мизерията е майка на лукса. Теглиш 5 000 лева заем за бала и го изплащаш с лихвите поне 5 години. Ако това те устройва, *** на бала. Те банките точно такива като теб чакат. С лихвите ще ти излезе 8 000 лева, пък да видим тогава.
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21Море баш си е познал!Такива като теб - метате пачките през терасите по-късно!Спали - не живяли!
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Икономията е майка на мизерията!"Тодор Колев...Ами не е познал. Най-бързата майка на мизерията е бързият кредит.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Боби"Икономията е майка на мизерията!"Тодор Колев
13
6
 
21
 
! Отговори
Боби преди 5 години
За какво по дяволите са тези балове? Аз като бях абитуриент единствено аз от класа не отидох на бал и не дадох нито стотинка на вятъра. Тези дето отидоха на бал, само си пропиляха парите на вятъра. Не е ли цяла лудост да дадеш над 1000 лева за 1 ден слава? Да не говорим как се напиват здраво. Оставам без коментар за останалите неща...
12
5
 
8
 
! Отговори
до 15 преди 5 години
И?Ти Шекспир ли чете на абитуриентската?Аман от моралисти и "спестители"
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бачкане - от зори до мрак!Тази една нощ е тяхна!Една нощ!---Обикновено ги чакат чалготеките в Студентски град, където ще киснат пак на сметка на мама и тате за вишо. Който уважава труда и парите, не ги пръска, и даже така да беше, защо едната нощ минава в пиянство, простотия и пълно освинване?
10
12
 
7
 
! Отговори
До бурзум преди 5 години
Абитуриентите ше са келнери, зидаро-мазачи в англия, берачи, наркомани, пропадии, алкохолици, комарджии, общаци, миячи на чинии, прелъстители на заможни западноевропейски бабички, безделници, играещи комютърни игри на гърба на родителите си, схемаджии, търгаши, далавераджии на тънко, опериращи в сферата на сивия сектор, най-много да добутат до кол център и да се чифтосат с непрокопсалите телефоностки и със същите да се топят взаимно, за да станат супервайзори за жалки заплатки по 1100-1200 лева.
9
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде пак се отплеснахте " принципните " дървени философи!Какво ги чака децата?Бачкане - от зори до мрак!Тази една нощ е тяхна!Една нощ!Стискайте парите - ще ги хвърляте през терасите!И педофили пълно - искат да се изгаврят със сестрите и дъщерите ви!
8
4
 
17
 
! Отговори
Минку рушвета преди 5 години
Аз с две нощни смени, облякох випуска на голямата щерка. Но две години по-късно се позатегнаха нещата и за същото нещо, но на средната по големина дъщеря, се бъхтах три редовни и две извънредни смени, като за последните съм платил по петстотин на вечер. Не ми се мисли какво ще бъде догодина, с тоя нов началник. На малката дъщеря й предстои бал, за да й угодя като на каките, май ще трябва да се бъхтя цяла седмица, а недай си боже да харча от заплатата. Мъка голяма, а уж вървим напред.
7
5
 
21
 
! Отговори
мак преди 5 години
Баловете са фестивал на кич, разточителство и крякане по нощите. Все едно звездите празнуват раздаване на Оскари. И като ги гледаш се чудиш, защо са тия приказки, че народът е беден.
6
12
 
22
 
! Отговори
Хейт преди 5 години
Ся ше ви кажа какво е бъдещето на студентките - продавачки, сервитьорки, леки момичета с тежък грим, меркантилно поведение и самоцел да са с материално осигурен плащач, някои директно ще са плодни крави и ще са професия майки на ***, бъдещи наркоманчета, друга част ще са телефонистки, друга част ще бегат навън да берат ягоди, да сменят памперси, да въртят метлата или черпака и да се хванат с някой талянец или шваба и да сА снимат за фейса, пълен срив!
5
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази показност е някаква отживелица от социализма, когато всички бяха равни и беше много важно да покажеш на съседа, че си по-равен от него и имаш неща от корекома, ГДР или Москва. И сегашното междусъседско състезание по безвкусица на кредит се прави заради същото, само роклите са уж от Дубай.
4
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лудост е да се харчат пари за подобна глу.пост, особено такива, които нямаш. Аз отказах да ходя на бал и родителите ми да плащат грешни пари, за да гледам пияни и чалгосани съучениците си от 5 години. Вечерта се возих на градския транспорт да ги гледам от прозореца как се излагат като кифладжии. На сутринта всички без изключение изведнъж бяха станали доста по-бедни от предишната вечер.