Баловете идват! Колко струва един абитуриент на мама и тате?

Между 1000 и 4000 лева излиза подготовката за големия ден
14 май 2018 20:15, Красимир Ангелов
103
Баловете идват! Колко струва един абитуриент на мама и тате?
Снимка: Булфото, архив

Между 1000 и 4000 лева излиза подготовката на един абитуриент за бала.

До старта на баловете остават броени дни, а по традиция най-голямо перо в бюджета на родителите е облеклото. Най-скъпи излизат роклята или костюмът, особено ако са шити по поръчка, пресмята "Фокус" – Сливен.

Немалко български фирми предлагат на абитуриентите специални облекла за бала, като една рокля струва между 300 и 600 лв. Конфекцията, внесена от чужбина, пък е значително по-евтина – около 200-400 лева за рокля или костюм.

Ризите за младежите са около 100 лв., а обувките родно производство могат да бъдат закупени за около 120 – 150 лв. Ако се изберат качествени италиански обаче, цената мога да скочи до 300 – 500 лв.

Разбира се, ако се избере дизайнерско облекло или рокля, цените скачат значително.

Голямо перо при момичетата е и чантичка за бала, прическа, грим и маникюр, които вдигат цената с още 100 – 200 лв.

Следват различните цени на кувертите, които в зависимост от града варират. За балната вечер допълнително се заплаща и за DJ, фотографски услуги и видео.

Не малко абитуриенти избират да прекарат дните след бала на море или в планина. Един ден в хотел ще коства на родителите между 70 и 120 лв. Тридневна екскурзия в Турция или Гърция пък излиза между 180 и 300 лв, като към стандартния пакет туроператорите предлагат посещения на нощни клубове и екскурзии по море.

Освен това в повечето случаи има и почерпка на роднини в деня на бала или дните преди това, която също излиза средно между 200 и 400 лв.

Всичко това кара родителите нерядко да кредит, за да посрещнат нуждите за абитуриентския бал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
3
 
2
 
! Отговори
Ганьо балкански преди 5 години
При мен нямаше никакво разточителство, даже ми останаха доста пари. За сметка на това не харесвах особено класа ми и в дискотеката си поръчвах цяла вечер и си тръгнах точно преди сметката да дойде :)
82
3
 
0
 
! Отговори
Митев преди 5 години
Голям праз, че са завършили 11 клас ( и то често в някакво кирливо техникумче). Харчат сякаш са завършили Сорбоната или Харварт и то с отличен. И то с кредити , които ще им излязат през носа. *** дал Бог!!!
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Do DiscoveryИма хора, които дават и по 30-40 000 лева, за гала вечери ифоеверки. Зависи от възможностите на човек :)
80
0
 
5
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Къде ти такива пари за бал бе, как ще изхарчих 4 бона не виждам??? На моя бал едно 500лв да са заминали общо като включвам и традиционната сбирка на роднини да се отпразнува събитието... Риза, панталон, обувки... кола със семейната, едно опелче с тук таме мало ръждица :D ама като се замие и му се закичат балончета екстра са нещата... Макс до 1000лв е ок, ама 4 бона... баххх
79
2
 
0
 
! Отговори
Хабитюрент преди 5 години
Да струва колкото си иска,аз на моя бал даже не отидох да си гледам прости-те съученици......
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умиращия от глад народ харчи по 2-3 хилядарки за една вечер само и само да угоди на отрочето.
77
2
 
3
 
! Отговори
... преди 5 години
разбирам ако на другия ден децата се изнасят от семейната къща и затова родителите дават мило и драго , но при полужение че на сутринта всичко си продължава както до сега ... не виждам за какво толкова шум
76
0
 
13
 
! Отговори
The Ghost преди 5 години
Абитуриентския бал излиза толкова- колкото са болни родителските амбиции.Вечерта може да се изкара с 300, но може и 3000 лв.
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сако, Ray Ban Aviator, бяла тениска, черни дънки и бели Superstar-ки.2 от тези ги носех с години, а очилата, ако не ги изгубя, сигурно ще ги държа до пенсия.
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам колко струва "един абитуриент на мама", още повече, че някои абитуриенти и бащи си имат. Не всеки е роден като син Божи с непорочно зачатие.Та един абитуриент може да се изпрати и с 1000 лв., и с 5000 лв. Който както е решил и колкото може да отдели.Всяка година все едни и същи изтъркани плочи слушаме. Нямате ли въображение, та преписвате от години едни и същи статии?
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
76 - Разшиката е, че аз нямам досие, не работя на минимална, не се напивам всяка вечер и извършвам благотворителна дейност. А оная сгaн само псува каруцарската и си бие децата.
72
0
 
15
 
! Отговори
Cx преди 5 години
Моя ми излезе 300 лева преди 7 години.Жалкото е че ми остана и костюма и обувките недокоснати след тази вечер...
71
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе лудаци колкото искаш.През 2003 за моя бал мама и тати се съзтезаваха кой ще е по по най.Обаче за мен бала си е глупост така че им казах че ще се оправя сам и те ми да доха 2000лв(2хил)да си пазарувам. И аз право при Парушев и за 100-ина лева + 25 за обувки който още имам, си се оправих, а рестото ми помогна година по късно да се изнеса без тяхно позволение за Америка със зелена карта. Пестете си парите за по стойностна употреба. А да и пак се напихме ebaхме момичета и си правихме кефа.Умната
70
3
 
25
 
! Отговори
Doomguy_BG преди 5 години
На бала ми през 2013 г. костюма ми беше 140 лв., обувките от естествена кожа и много удобни ми бяха 30 лв., а ризата, която вървеше с вратовръзка бе 40 лв. Държа да отбележа, че всичко бе ново, а не втора ръка. Общо облеклото за бала ми излезе 210 лв. Само като се сетя родителите ми как пестиха от предните им две-три заплати за тоя бал... А мои съучуници хвърлиха средно по 500-600 лв., момичетата - повече. Отделно наеха коли и ходиха на екскурзия до Турция...
69
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а на теб костюма ти струва повече от живота им ...---Единственото, което показва това мислене и този отвратителен израз, е че си точно същият като тези, на които си бил натрил носовете.
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако сте родители и в коментарите припознавате вас и децата си жалко.---Не всички вече са станали родители, но ходят по улиците, гледат телевизия, имат съседи и виждат за какво става въпрос преди и на 24-и и то е страшно нелицеприятно.
67
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам коментарите на повечето тук. Не всички абитуренти слушат чалга, не всички родители теглят кредит, наркотиците и гюбеците не са задължителни. Ако сте родители и в коментарите припознавате вас и децата си жалко. .. жалко за вас, жалко за провалените надежди, жалко за самочуствието ви и самосъзнанието ви. На бала не се напих като куче, повечето ми съученици също, слушаше се чалга, но и българска естрада, сега повечето от нас сме се реализирали професионално, за кредит никой не е мислил.
66
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Колко струва един абитуриент на мама и тате?"---Цял живот. В най-добрия случай, докато го оженят. :)
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Ко стана после ? Предполагам че всеки изкара образование, сложи бялата якичка, яхнаха Поршета и в петък след работа, хващат самолета за Ибиза ?
64
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв бал е това ? Та то няма танци, та то няма програма, няма грация, няма нищо. Просото са с по лъскави дрехи, отколкото са на чалготеката. ...