Боян е останал някъде там... оптимизъм или реализъм за живота му?

Спасители смятат, че е невъзможно да оцелеете толкова време
151

Оптимизмът трябва да отстъпи място на реализма. След толкова дни, прекарани в този височинен пояс, е почти невъзможно човек да оцелее. Трябва да приемем, че по една или друга причина Боян вече е останал там, коментира алпинистът и планински спасител Красимир Стоянов пред Bulgaria ON AIR.
Още по темата

Невъзможно е да оцелеете толкова време в цепнатина без кислород, подчерта той и прибави диабета, от който страда изчезналият ни в Хималаите алпинист, и изключително ниската температура към обстоятелствата, които утежняват ситуацията.

"Боян направи нещо, което малко хора са успели да постигнат", подчерта той и добави, че трябва да се отдаде дължимото на институциите в България, Китай и Непал, които по думите му доста бързо са се организирали за спасителна операция.

Алпинистът Елисавета Първанова се съгласи, че обстановката е много тревожна. По думите ѝ опасностите по терена към върха са много - лавинната опасност, големите цепнатини...

"Опасностите присъстват и по време на слизането. Самият факт, че спасителната акция продължава, че са намерени тези предмети, дават някаква надежда", отбеляза тя.

Припомняме, че вчера спасители намериха инсулина на Боян Петров и една от тениските му. Жената до алпиниста Радослава Ненова призова спасителите да не продължават търсенето му до върха, но в интервю за Bulgaria ON AIR майката и сестрата на Боян настояха издирването да продължи. Двете жени вярват, че той все още е жив.

"Боян Петров обедини българския народ в съпричастността си и подкрепата. Той е един син на България, но вече на Европа, Азия и целия свят. Всички медии съобщават новини около спасителната акция. Светът се интересува и работи заедно", каза още Елисавета Първанова.

Организаторът на експедицията Деян Петков обяви в телефонен разговор пред Bulgaria ON AIR, че екипите няма да продължат търсенето на Боян до върха.

"Още вчера стана ясно, че наземният екип няма да отиде до върха. Считаме, че е безсмислено да се ходи по-нататък", посочи той и добави, че са набелязани други места по-надолу, където търсенето ще продължи.

В момента времето не е подходящо за хеликоптерите. Последният ден в търсенето ще дойде с края на хубавото време след 1-2 дни, стана ясно още от думите му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Боян е герой с който всички българи се гордеят. И какво ми пука, че някой неудачник нямал пари да си доплати лечението и умрял в болницата, който иска да събира пари за тях."Те това е ужасът на българина! Не си подрежда приоритетите. Търси героизация, понеже собственият му живот е малък и жалък. А най-често той само допира до проблема за мизерния си живот, за когато му трябват 10.00 лв. за лекарства, но няма. И чак тогава има вероятност да се осъзнае.
46
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
200 статии на ден за Боян. Боян това, Боян онова. Дано да е жив (макар и силно да се съмнявам), но кой ви плаща да лансирате през 10 минути този изключително безотговорен авантюрист/самоубиец? Цялата държава да дари средства за к.амикадзето, че трябва да покатери планина! Понеже на никой друг в държавата средства не трябват, като на децата, онкоболните итн итн!
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От една седмица беше ясно за хората,които дори само четат на тези теми,че човека ще остане там завинаги! Останалото е прехрана за вестниците,може би и за някой!
44
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ще плащаме на китаи доде сме живи със сигорно щом е бил на инсулин надали е и жив да но *** след толкова време надали
43
4
 
14
 
! Отговори
42 преди 5 години
Вие си събирайте пари пък, вас пък кой ви спира? Давайте ги за хеликоптери за летят месец-два над Хималаите и пишете че се търси жив човек из планините над 7000 м.Въпросът е държавни пари за глупости да не се дават. Достатъчно за други по-разумни каузи могат да отидат. Частните средства и през балконите можете да пускате. За тях никой нищо не ви казва.
42
22
 
3
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Боян е герой с който всички българи се гордеят. И какво ми пука, че някой неудачник нямал пари да си доплати лечението и умрял в болницата, който иска да събира пари за тях.
41
4
 
4
 
! Отговори
38, преди 5 години
До Бай ***"Ама ако това беше роднина на някой от пишещите Бай *** изобщо нямаше да говорят така и нямаше да им пука от къде идват парите."А като не ти е, що се правиш на близък, като не си? Или понеже не си герой, си търсиш такива, да се попечеш на тяхната сянка? Комплексите и днес могат да се лекуват от специалисти. Потърси си.
40
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименА като е толкова опитен защо се е загубил. Другите не са се загубили, а той опитният се загубил - как така? И като е толкова опитен защо ме е знаел, че не се тръгва сам, винаги са в група алпинистите, дори са вързани един друг с въжета ако стане нещо с някой дригите да помагат. Ако е искал да става солист защо не се е записал курс за тенор в операта, ами е тръгнал по планините?
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 40Ми съберете пари за тях бе какво ви спира?
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно мие къдее тръгнал сам без човек в това лошо време или нее съобразил интересно е друго дее китаиския сателит защо не го пуснат за един час ще го открие и него и проданов
37
6
 
11
 
! Отговори
31, преди 5 години
"На *** сега му е проблема защо били събирали пари и защо никой не му дава и на него.Жалка пастмина."Ау, колко героично!Да се обиждат непознати общо и на едро и то в нета!Шапка ви свалям на героичното и премерено, а и интелигентно и възвишено изказване!Никой не го е еня ти за какво си даваш парите.Давай ги за пиячка, за безсмислени акции или за каквото си решиш. Въпросът е държавни пари да не отиват безсмислено,след като у нас умират хора в болница поради липса на 10 000 лв.,здравноосигурен
36
2
 
17
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Ако знаеше колко хора се молят за него... Не искам да повярвам, че го няма.
35
11
 
8
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да напуснем удобните канапета на които си пием ракията и си гледаме спокойствието и да излезем да се катериме по горите да ставаме Големи хора.
34
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 32Неопитен? Човека е покорил и 10-те върха до 2017-а година. Занимава се с това от последните 20 години.
33
0
 
36
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
Харесвах го. Едва ли е оцелял след толкова дни за съжаление. Не мога да разбера защо има толковаа лоши хора във форума...кому е нужен сарказъм, обиди и обвинения към човек който нито ви е обуждал нито ви е обрал... ако беше ваш син, баща или брат пак ли така щяхте да пишете?
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На *** сега му е проблема защо били събирали пари и защо никой не му дава и на него. Жалка пастмина.Едва ли това е нечий проблем, освен когато става въпрос за плащане на държавни пари. Тогава всеки данъкоплатец има право да е против търсенето на починали в планината, които сами са тръгнали, по своя воля. Иначе който иска ако ще и през балкона да си хвърля личните пари - все тая!
31
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A той като е бил неопитен и не е бил наясно с елементарни неща защо е тръгнал в планината? Не е ли знаел, че е опасно, другите защо не са ми казали?
30
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На *** сега му е проблема защо били събирали пари и защо никой не му дава и на него. Жалка пастмина.
29
5
 
13
 
! Отговори
Поклон... преди 5 години
За съжаление, трагедията е голама! За покоряването на върха на света има статия в 24 часа " Гробището Еверест(галерия) - 24chasa.bg", но не е за хора със слаби нерви и е по-добре да не я четете! Трябва да си Голям Човек за да пребориш този Ад! Всеки дръзнал е герой, въпреки че накой хора не могат да го разберат!
28
2
 
8
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Може да го намерят след 3000 години, когато снеговете се стопят достатъчно.