Българска гощавка за ЕС: Терина, баница с... трюфел и козунак с рози

Главният готвач твърди, че това са традиционни и родни ястия
Обновена: 14 май 2018 19:13 | 14 май 2018 17:45,
45

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Традиционни български ястия, приготвени с продукти от български био производители, ще бъдат поднесени на ръководителите на 28-те държави членки у нас, съобщиха от Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Лидерите на държавите членки от Европейския съюз пристигат в София ден преди Срещата на върха ЕС – Западни Балкани и ще се срещнат на неформална вечеря по покана на председател на Европейския съвет Доналд Туск и с домакин министър-председателя на България Бойко Борисов.

За европейските лидери са организирани официален обяд на 17 май в НДК и вечеря в "София Тех Парк" при пристигането им у нас.

"В менютата сме се постарали да използваме в най-голяма степен местни продукти, обработени по традиционно български начин", каза главният готвач Борислав Паунов от "Ред Девил кетъринг".

Фирмата, спечелила обществената поръчка за обслужване на официалните събития от календара на Българското председателство, се грижи за сервирането и аранжирането на пространството.

На масата по време на официалния обяд ще бъдат сервирани три вида салати – катък с червени чушки, домати със сирене и печени зеленчуци. Приготвените основни блюда са баница с трюфел, боб, леща и терина от дроб и ярешко роле с пресни картофи, сирене и горски гъби. Десертът е мляко с горски плодове и козунак с рози.

По време на вечерята европейските лидери ще опитат като предястие трилогия от салати: Шопска, Снежанка и Зелена.

Продуктите за салата са на български био производители. Розовите домати и краставиците за салатата са доставени от ферма в Южна България.

Зелената салата е от микрорастения, добивани по натурален начин. Те ще бъдат гарнирани с краве сирене и цедено биволско кисело мляко от малка мандра в Стара планина.

Предястието е вариация на кюфтета с лютеница и пържени картофи. Към традиционната рецепта се добавят специални нови елементи – сурови и сушени манатарки, три вида лютеница и чипс от цветни картофи.

Основното ястие е биволско бонфиле от ферма в Стара планина със сос от български черни и бели трюфели, пюре от земна ябълка и пащърнак, гарнирани с бейби моркови.

За десерт главният готвач е приготвил класически ореховки, обогатени с кисело мляко и рози и мус от малини и ягоди.

"Това е моя интерпретация, която ще придаде на вкуса цветност, свежест и многопластовост", обясни шеф Паунов.

Той поясни, че менюто лесно се адаптира за вегетарианците и гостите с хранителни алергии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болен здрав носи! Болен здрав носи! Болен здрав нози................................
39
2
 
6
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 5 години
Знаете ли, че всеки брюкселски тарикат, идващ в България, получава, отделно към заплатата си, по 304 евро (с думи - триста и четири евро) безотчетни пари на ден! Това са 608 лева на ден! Които плащаме ние, данъкоплатците! 608 лева, това е една българска месечна заплата! А каква работа вършат евро-бюрократите? Освен да мерят колко са криви краставиците? Никаква!
38
2
 
4
 
! Отговори
погр ебален агент преди 5 години
Welcome to Hell, драги брюк.селски тарикати!
37
2
 
6
 
! Отговори
хаха преди 5 години
едва ли има българин който да им завижда за яденето...С тези празни чинии, ще си останат гладни и ще трябва да си дояждат с баница с боза и айрян
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си носат нещо от дОма че като гледам порцийките гладни ссиУмрат,егати изг,,ците нелепи.
35
2
 
5
 
! Отговори
men преди 5 години
а така ли станало? шо не им сложиха малко сиренце от палмово масло, колбасче от ензимна каша, найлонена салатка от оландия и домашняка на цар киро. това е истинската диетка на българина. да видят цио-малаците до къде ни докараха. затова и рекордните нива на рак и лудост . за това и 2та милиона българи под 30 години дето повече нема да се вестнат тука. пир по време на чума е това. прокълнати да са всички дето са се гощавали на тази трапеза и децата ви до девето коляно.
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако беше истински български готвач,щеше да ги нагости с пържен салам-НАРОДЕН и кремвирши с месо.Нали такива неща ядем ние обикновените хора.
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гозби с повечко наса или раундъп за евромемеретата !
32
3
 
16
 
! Отговори
Янчева преди 5 години
Баницата с трюфели в коя готварски тефтер сте я прочели,бря? На Вазов,Славейков,Черноризец Храбър...,че ще ми я представят за българска гозба?Я им спретнете по една шкембе чорба с чесън,а на вегетарианците по една копривена супа. За десерт-сютляш. Розите в козунака дано са повечко,че да им подейства слабително.
31
3
 
8
 
! Отговори
ето затова преди 5 години
живеят българите по над 100г.само какви неща ядат,храна като за богове,нали за такива се имат
30
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баница с трюфел, ай сиктир... Я викнете един майстор баничар (още познат, като РОМ) да им врътне едни 2 метрови кори намазани със свинска мас ,да ги повърти пред тях над главата си, па да им сложи от "истинското" сирене и още по-истинското масло, та да хапнат от истинската Българска храна тия готовани. Разбира се да има и големи количества Айрян, направен от "истинско" БГ кисело мляко, произведено от възстановено Австралийско сухо мляко и малко палмова мазнина. Може и пазарски кИфтета да има..
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един завършил ученик от ТОХ щеше да се справи по-добре.
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подробности за гощавката за дейноста и за решенията без иформация. Е затова копате дъното . Все на интересни се правите някой журналисти.
27
7
 
13
 
! Отговори
Измишльотини преди 5 години
Ле-ле, какво меню? Хич не ми харесва. Абсолютни измишльотини. Предпочитам си чисто българската кухня - най-вкусната. Тук майстор готвачът нещо я е извратил. Може би, за да е по-впечатляващо???
26
7
 
15
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
Изключително грозна презентация на мострите, а какво ще стане когато се прави за няколкостотин човека?Самото меню само имената на ястиятата имат нещо българско, но не и рецептата, поевропейчена с трюфели и подобни глупости. Балкантурист щяха да се справят по-добре!
25
3
 
16
 
! Отговори
младен преди 5 години
Божичко, цветът на чиниите е ужасен. Язък за труда по украсяването и декорацията.А и верно, нали щяха ГМО-та и Е-та от веригите да им сервират, к'ва стана ся.
24
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе,защо не им поднесат на еврогейовете от всички тези 28 държави,една местна еврогейска ценност с манджи от продукти от техните търговски вериги,че веднъж и ние да бъдем равни с висшата клЯста,набухана с такива ценности,с каквито ни бухат по "главите" непрекъснато?!
23
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стават за смях тия момчета:))))Баници с трюфели,ох ,не мога....това традиционно бг национално ястие...ей,*** народ сме ,да нямаме грам самоуважение...а нашата кухня е вкусна ,не говоря за кебапчетата,по 0.28 ст
22
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Де да можеше и нещастният, поробен и подложен на комунистически геноцид български народ да си позволи и 1/10 от тези блюда. Страшно нещо е комунистическото робство!
21
6
 
22
 
! Отговори
магданоз преди 5 години
От 1 юли се вдига цена на ток, парно, топла вода, газ. А тия клати***ци ще маат баница с трюфели. Ай, сиктир.