Истинските новини са: Свят на постистина или спам?

Журналистът Дийн Старкман за ударите по медиите
14 май 2018 10:00, Петя Славова
12

1979 гледания   |  Още видео

"Питбулът, който лае, но не хапе". Така наричат Дийн Старкман - един от редакторите на така наречените "Досиета от Рая" (Paradise Papers), американски журналист с дългогодишен опит в "Уолстрийт Джърнал". Колегата ни Мартина Ганчева се срещна с него по време на посещението му в България.

"Станах медиен критик и се превърнах в питбула, който лае по кучето пазач. Журналистите и демокрацията изпитахме двоен шок - финансовата криза и ехото от нея доведе до недемократични движения и фигури като Виктор Орбан", посочи журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Според него другият изстрел, нанесен по журналистиката, е дигиталната трансформация, която по думите му е подкопала и дори унищожила вестниците.

"Сега превес взимат тролове, хакери и други форми на онлайн дразнители. Най-лошото е зад гърба ни, само трябва да намерим правилната посока на компаса", каза още Дийн Старкман.

Той смята, че не е живеем в свят на пост-истина, но живеем във време, в което обществото се сблъсква с толкова пропаганда и спам, че качествените новини се смесват със слухове и непотвърдени факти.

 


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лъже тотално и говори само общи приказки, които на всичкото отгоре са неверни ;)))
Тоя ще говори за фалшиви новини...
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Прекарал 2 дни в България без да знае български и има някакво мнение, което тежи някъде... Този не е журналист, а нещо друго. Липсва му разбиране за самия процес на журналистиката и за реалността в бранша. А реалността е, че който плаща, той поръчва музиката, без значение дали изпълнителят е фалшив или просто е напиусана да звучи фалшиво. Може и да е учил в средното училище журналистика или да е списвал някакво вестниоче, но от тогава не е драсвал и ред нормална статия.
8
0
 
7
 
! Отговори
те преди 8 месеца
Неговата държава САЩ са убийците на истината,този да не пада от луната?
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Журналистиката е политически слугинаж по света и у нас.
6
3
 
1
 
! Отговори
Нигериец преди 8 месеца
До Глупости дрънка този
"..образуванието.." - виждам че вече тази участ те е настигнала.
5
1
 
8
 
! Отговори
Глупости дрънка този преди 8 месеца
Отмина времето когато от вестниците и телевизията научавахме "истината" !

Телевизиите потъват - факт.
Вестниците потъват - факт.
Аудиторията им застарява.
Интернет новините са във възход.
Много често кратки филмчета в социалните мрежи надминават по рейтинг големи телевизии. А авторите им дори не са професионалисти.

"Собствениците" на истината не могат да го преживеят но това е бъдещето !

Да спомена само, че подобна участ я чака и образуванието.
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
“финансовата криза и ехото от нея доведе до недемократични движения и фигури като Виктор Орбан", посочи журналистът пред “

100% соросов трол е този журналист. Как може да наричаш избора на унгарския народ недемократичен или всеки който защитава националните си интереси и пази страната си от тероризъм и ислямски паразити е враг на демокрацията .
3
0
 
2
 
! Отговори
истината преди 8 месеца
#ЖИТЬ на Ютуб
2
4
 
18
 
! Отговори
Циник преди 8 месеца
Цитат: "

"Сега превес взимат тролове, хакери и други форми на онлайн дразнители. Най-лошото е зад гърба ни, само трябва да намерим правилната посока на компаса", каза още Дийн Старкман."
Ъхъ..вярната посока - на компаса във Пентагона!
Истинските новини - като никога ненамерените химически оръжия на Садам!
Отвратителен лицемер!
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И тоя се прави на ударен. Фалшиви новини, тоест дезинформацията я разпространяват вестниците още преди ерата на Интернет. Електронните медии и разпространяване на дезинформация и слухове е просто продължение на една и съща линия на поведение.