Нов самолет? Най-рано след 2 г., според зам.-министър

Анатолий Величков: Търсим съвременен изтребител
Обновена: 14 май 2018 22:37 | 14 май 2018 22:37, Екип на Bulgaria On Air
36

Българските военновъздушни сили ще имат нов самолет не по-рано от 2 години след подписването на договор, а ако държавата проведе успешно процедурата по закупуването до края на тази година, това значи, че 2020 година е най-ранният срок, в който може да се говори за нов изтребител.

Това обясни в студиото на "Денят ON AIR" Анатолий Величков, заместник-министър на отбраната. По думите му България е подготвила 1,5 млрд. лв за нов самолет.

"Не търсим каквато и да е бойна машина, а търсим изтребител, който да може да извършва работа по въздушни, наземни и морски цели. Да може да работи във всякакви екстремни метеорологични условия. Търсим съвременен изтребител", категорично заяви Величков пред Bulgaria ON AIR.

Заместник-министърът на отбраната каза също, че са изпратени покани до 8 участници, които ще предоставят своите предложения на определената стойност, а според личното му мнение F-18 е най-сериозен вариант.

Величков каза, че Министерството на отбраната продължава работата и по другите проекти за модернизация на Българската армия.


Вижте повече във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
Мен преди 5 години
И ако южен поток беше минал през бг и руснаците щяха да си го пазят и тогава самолети ни трябват само за пред хората
33
1
 
0
 
! Отговори
мен преди 5 години
Не разбирам от самолети но може би добре е да са евтини но наи вероятно ще купят каквито им наредят от USA посолство надали ще можем да отразим атака от Русия съмнявам се че и турски самулет ще спрем. Защото е нужен и натрениран състав. А относно еврейските самолети скоро удариха 1 няма 100 % успеваемост .другото мисля американците си пазят базите в България а невиждам какво друго има за нападане у нас
32
0
 
2
 
! Отговори
Krom преди 5 години
Проблем от друго естество е, че нашите съюзници нямат никакво доверие на България. Най малко, двойнственото отношение на нашия елит към Русия - винаги с единия крак в руския лагер. Отделно и лошия опит от Втората Световна. Отделно широко прокламираната русофилия. Отделно никой не мърда от България руските "инвестиции" като Лукойл и Газпром. За да получиш съвременна бойна техника, трябва да си "облечен" в политическо доверие, а при нас прозира зле прикрито съмнение от съюзниците ни. Не става.
31
0
 
2
 
! Отговори
Krom преди 5 години
И да продължим. Дали харесвам евреите или не, е без значение. Но авиацията им базирана на двата модела по долу, е може би най доброто за момента. Прехвалените руски зенитни системи и изтребители в Сирия, само скатават когато евреите влязат в тяхното въздушно пространство. Тъжно или не, разликата в бойните възможности на еврейската и руската авиация е от тук до Луната. Това е. Аз бих заложил на модифицирани от евреите F 16. За F 15 пари нямаме, нито политическо доверие. Не го забравяйте.
30
0
 
1
 
! Отговори
Krom преди 5 години
Добър самолет ли е F/A 18 SUPER HORNET ? Ще подходя от друга гледна точка. Зависи кой сте. Това е тежък изтребител с големи разходи на час, който не се е доказал особено. От друга страна ще цитирам спомените на един чи.фут за баба му, и какъв бил основния и въпрос - "..това добре ли е за Израел..?". Та вижте сега, евреите експлоатират F16 и F15. Не F18. Защо? Еврейските блокове на тези модели имат перфектна електроника и авионика. Това са бойни самолети. F18 - по скоро е под въпрос.
29
0
 
1
 
! Отговори
бика за рогата преди 5 години
да минаваме направо на ф 35 впоследствие ще ни излезе по ефтино
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ф16 ще върши работа поне още 20-30 години. Руския Су57 аналога на Ф22 зацикли здраво. И то няма как да не се провалят братушките с него, изискват се абсолютни точности на обработката на повърхностите на корпуса на самолета. Става въпрос за отклонения по-малки от 1 хилядна от милиметъра. Това посмъртно е недостижимо за руснака. На практика Су57 има отражателна повърхност 0,5 кв.м докато на Ф22 е 0,001 кв.м. Да не говорим за двигателите където руския е още на чертожното маса.
27
1
 
3
 
! Отговори
до23 преди 5 години
самолетите не са 4, не пиши като не си в час. Общо са 16, като придобиването им е на два етапа...по твоята логика да разпускаме цялата войска за да ти вдигнем заплатата с 40 лева.
26
2
 
1
 
! Отговори
Самолети не са нужни преди 5 години
Самолети въобще не са ни нужни. Дали ще имаме 4 нови самолета или не, няма никакво значение при един конфликт с Русия или Турция. Даже е смешно да си го помислим. Много по-добре би било тези 4 милиарда лева да бъдат похарчени смислено в увеличение на доходите (заплати и пенсии), за доближаване на средно Европейското ниво на доходите, а не безсмислено, защото иначе в България няма да останат хора и въобще няма да ни е нужна армия.Ние сме в НАТО и в ЕС и това трябва да се използва оптимално.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 18 Мухахах 2Като нищо не ти е ясно защо коментираш? Грипена става само за обучение, за което и се използва на практика в Чехия и Унгария. До сега няма Грипен участвал в реални бойни действия. Много е хубав ама не върши работа. Ф15 и Ф16 на Израел надуват шушоните на руските кошници и дараци Миг и Су вече повече от 30 години. Срещу кого мислиш че ще воюват нашите самолети? Естествено че срещу руски самолети.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕМИ ОСТАВКА ТОГАВА НА КАРАКАЧАНОВТОЙ САМ КАЗА НЕ ЗАПОЧНЕ ЛИ РЕФОРМА В АРМИЯТА СИ ПОДАВА ОСТАВКАТА
23
1
 
3
 
! Отговори
До 18 Мухахах 2 преди 5 години
Продължение....Но нито Ф18 нито Ф35 можем да си позволим, Ф35 в момента е може би най-скъпия самолет, който може да се купи и е с най-висок разход на летателен час. Ф18 не е много скъп (малко по-скъп от грипена е), но летателните разходи на час са му огромно, доближават се до Ф35, за сравнение разходите на Ф16 са около 3 пъти по-ниски... Американски самолет НЕ трябва да взимаме по финансови причини, да хванат да взимат грипените и да се приключва с тази история.
22
1
 
1
 
! Отговори
До 18 Мухахах преди 5 години
А ти като си толкова наясно би следвало да знаеш, че Ф18 от доста време не е "палубен" и само "за нанасяне удари по наземни цели". Super Hornet e мултифункционален изтребител и може да атакува както наземни, така и въздушни цели. A пък най-малко ни трябва Air Superiority изтребител... не че е лошо, но много скъпо и не могат да атувак земни цели, има смисъл само в композитна авиация с всички видове изтребители, и не Ф35 не е такъв. Иначе с радост ще ни го продадат ако извадим кинтите.
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бобиф15 вече няма да се произвежда
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
след като сме в европа и ес, не е ли редно все пак да се ориентираме към европейски самолет ? американските самолети, които ще ни предложат са стари самолети. едва ли ще оферират най-новият модел на ф16-V
19
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Като си нямате елементарна представа от изтребители,защо коментирате?F18 Super Hornet е много модерен многоцелеви изтребител.Много е подходящ за армията ни.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
със шведите какво стана?
17
1
 
4
 
! Отговори
мухахах преди 5 години
Ф-18 е чудесен самолет но е разработен основно като палубен изтребител за нанасяне удари по наземни цели. До колкото ми е известно БГ самолетоносачи няма:) Някой от вас да има "идея" къде ще бомбардират като сме заобиколени от страни членки на НАТО?? Поредното шикалкавене на руските протежета. На нас ни трябва изтребител за "завоюване господство във въздуха" т.е. отразяване на чужди самолети -сещате се за кои говоря. Разумния компромис е Ф-16, за Ф-35 пари няма. И да има няма да ни ги продадат
16
3
 
7
 
! Отговори
хахаха преди 5 години
"Търсим съвременен изтребител" "F-18 е най-сериозен вариант"F18 е самолет разработен през 70-те години на миналия век! Официално е пуснат на пазара през 1983г. Американците вече започват да ги бракуват за скрап.Съвременен самолет е F35.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата пропада с всеки изминал ден. Пари няма за болници те ще купуват разни ненужни таралясници . Ракетата пада и всички самолети се стопяват ....