За силата на духа… да пребориш 5 пъти смъртта. За Боян Петров!

"Интересно ми е да живея… Интересно ми е да ми е трудно"
Обновена: 14 май 2018 09:56 | 14 май 2018 07:00,
148
За силата на духа… да пребориш 5 пъти смъртта. За Боян Петров!
Снимка: Facebook

Боян Петров вече над 10 дни води една от най-тежките си битки… със смъртта.

Алпинистът е от хората, заради които вярваш, че чудесата са възможни. Доказвал го е десетки пъти. За него думата "невъзможно" не съществува, мрази я, за него това значи "не искам".

Именно затова жената до него, бившата му съпруга, двете му деца, а и всички негови приятели вярват, че той ще спечели и тази битка.

Преди 20-ина години на Съни, както го наричат приятелите му, му е открит кожен тумор. Тогава във ВМА е опериран, няма разсейки и всичко минава успешно.

Още по темата

Следващото изпитание е още по-тежко - рак на тестисите на 26 години. Лекарите му казват, че шансовете да оцелее са 50 на 50.

"Казах си: Или ще умра, или няма да умра - среден път няма - казва той. - И реших да не умирам", допълва алпинистът в интервю за "България днес".

Тогава единият тестис на Боян е отстранен, има разсейки, но химиотерапията успява да ги унищожи.

Шест месеца по-късно алпинистът чува нова страшна диагноза - тежък диабет, отключен от химиотерапията.  Въпреки тежките си диагнози не се предава и го доказва, сбъдвайки мечтите си.

Съни побеждава смъртта и през 2009 г., когато на слизане от връх Гашербрум II полита от 12 метра в ледникова цепнатина, оцелява по чудо и е спасен от група испански алпинисти.

През 2016-а преживява и тежка катастрофа в Кресненското дефиле, тогава автомобил с румънска регистрация го отнесе, докато той събираше данни покрай пътя за убитите животинки, свързано със строежа на "Струма".

Дни след инцидента Боян бе в медикаментозна кома, с опасност за живота във ВМА, но оцеля, отново оцеля.

Към 2017 г. той е българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра, общо 10.

"Интересно ми е да живея - казва Боян. - Интересно ми е да ми е трудно. Колкото по-трудно ми става, толкова ми е по-интересно, толкова повече се увеличава блясъкът в очите ми. Лесните неща не ме привличат".

Заради алпинизма Петров жертва част от личния си живот. "Писна ми", казва първата му жена и го напуска след поредната му няколкомесечна експедиции. От нея Съни има прекрасна дъщеря Тея.

Със сегашната Радослава Ненова са горди родители на малкия Явор. Тя също е запалена планинарка и често придружава Боян до базовите лагери на експедициите му.

Като учен Боян признава, че не вярва в Бог. Вярва, че ако искаш силно нещо, има начин да го постигнеш. Със сигурност на Съни не му се умира още. Поставил си е нова цел.. да живее.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИ всеки от въпросите Ви си има отговор. Ако достатъчно дълбоко запитате себе си, и останете в тишина достатъчно дълго за да чуете отговора...
81
2
 
18
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Дано Боян е жив
80
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз като повечето хора си казах - защо е продължил сам? .. Защо не се е върнал с групата, когато условията не позволяват да продължи?.. Защо, защо?.. Ами защото Боян е голям, защото Боян е успял да победи смъртта толкова пъти благодарение на силния си дух, благодарение на несломимия си дух. Защото хора като Боян следват мечтите си, те не се страхуват, те искат да стоят пред телевизора и да заспиват уморени от еднообразното ежедневие, хора като Боян живеят!!
79
1
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Tamam
78
7
 
23
 
! Отговори
Пинко преди 5 години
Види се твърде много хора говорят спрягайки името на Господ, без да са дорасли за това. За какво ти е Господ, ако нямаш достъп до Божественото. Иска ми се да мисля, че Боян по свой начин е избрал да бъде при Божественото.Не може мнението от кота 550 да има обхвата и пълнотата на случващото се на кота 7550 и нагоре,както не може врабчето да разбере към какво се стреми дивият лебед.
77
4
 
2
 
! Отговори
. преди 5 години
...вече губя надежда.
76
2
 
13
 
! Отговори
. преди 5 години
Хора като Боян би трябвало да са по-готови (доколкото може да е готов човек) за подобен развой на събитията, отколкото един обикновен човек, някой спомена по-долу, че когато човек предизвиква често съдбата, понякога тя откликва и си спомних един филм за един американски сърфист, който става известен с това, че на 17-18 години сърфира по най-големите вълни на Калифорния, казва се "Chasing Mavericks", та там казват: "The ones who push the limits discover, sometimes the limits push back", мисля че важи за всички хора от "вида" на Боян, надявам се Бог да го съхрани и да се прибере жив, въпреки че
75
5
 
9
 
! Отговори
? преди 5 години
хора, за вас Бог няма ли?!
74
0
 
6
 
! Отговори
извинявай преди 5 години
До До 75Извинявай, но за ГЕРБ и БСП ли говориш? Ако това е така, то да ти кажа, че нито ГЕРБ, нито БСП гласуваха за пълна лустрация. Защо ли? Защото мутрите и БСП бяха създадени от службите. И те още са в симбиоза, затова. Поискайте пълна лустрация и прикл'чете най-после с досиетата. Няма нужда 30 години да правят разни проверки по 10 пъти на един, а друг да стои в сянка. За всички няка да има лустрация и тези хора- вън от властта, щесе оправим за две години.
73
2
 
7
 
! Отговори
prosto преди 5 години
Просто ченгетата от бившата ДС не са хора. Нищо човешко няма в тях.
72
0
 
1
 
! Отговори
До 75 преди 5 години
До ами имамМантра наложена от политиците, за да няма кой да им разкрива далаверите. Ге ки направиха и такива закони, които назначените от тях съдии да тълкуват както им е удобно... кое бивше ченге е контролирало Костов, който разпродаде за жълти стотинки България на свои хора? Политиците разградиха държавата, за да си правят каквото искат...а ни баламосват с митове и легенди.
71
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Иван"По-добре е човек да е смел и да живее по-интересен живот, отколко от работа в къщи и обратното постоянно."И аз водя "безинтересен" живот - ходя на работа и имам деца, но гледам да намирам време за спорт - основно фитнес и плуване! Плувал съм до 5 км. без да спирам, но ако тръгна на своя глава да преплувам бургаския залив например и взема, че изчезна, дали трябва всички медии само за това да говорят и целия ВМФ да ме издирва седмици наред.... "Герой" ли ще съм спроред теб или удавник?
70
0
 
4
 
! Отговори
da преди 5 години
До скаутИма си хас да нямам нищо против ченгетата. Куфарчетата, мутризацията на обществото, КТБ, наркотиците, срастването на държавата с престъпността и още колко грехове тежат на твоите идоли ченгетата от бившата ДС. Ако бе друго в цивилизования свят нямаше да има пълна лустрация. Само в България и Русия тези хора още паразитират върху обществото, почивайки на привилегията им да злословят и убиват човешки съдби и животи при един тоталитарен строй. Там където е тъмно, а те са работили на тъмно
69
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде стига ни занимавахте с тоя ***. Вече дразните много.
68
4
 
14
 
! Отговори
самоубийство преди 5 години
Според мен сам е избрал съдбата си.Толкова опит планинар, изкачил К2 без маска, не може да загине на най-ниския осемхилядник и да допусне случайно толкова пропуски.Просто е решил да остане там, високо, където душата му винаги е искала да бъде. Почивай в мир, легендо!
67
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИванИ какво му е "приключенското" на това, да тръгнеш безразсъдно към някакъв връх и да впрягаш силите на няколко държави да те издирват, да оставиш сираци... Заради такива "герои", като този качили два, три осемхилядника в живота си, се налага на "безименните" шерпи по няколко пъти на месец да качват осемхилядници, за да им носят снаряжението, да ги спасяват или издирват трупове...
66
0
 
6
 
! Отговори
ами имам преди 5 години
До скаутАми имам. Ако имаше пълна лустрация, сега България нямаше да е гробница. Политиците ги държат ченгетата. За тях няма закони, няма правила, хора на тъмнината и на скритите мизерии. Колко животи съсипаха и още го правят окопали се във властта и пречейки на хората да се развиват и творят. Засипаха ни с наркотици, отровиха децата ни, разбиха промишлеността и икономиката и живеят за сметка на обществените поръчки, които нямат никаъв принос за обществото. Имам и то доста много против.
65
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господжата е била наясно какво се е случило още преди момента, когато ние научихме от медиите - преди седмица! Или 3-4 дни след последната връзка с него на италианците! Всичкия шум след това е за пари и слава!
64
8
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Господ му прати автомобил да го блъсне, но не да го убие миналата година и да не може да се катери толкова безумно. Но, нееее.... знакът на съдбата не бе разчетен, не бе разбран...
63
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е победил, ракът е бил в ремисия. Сега цялото му тяло е в разсейки, тежък диабет... Решил е да умре така - заспивайки от бяла смърт, захвърлил палатка, чувал и телефон. Не случайно е взел екип да го снима. Сигурно е оставил някъде и писмо до най-близките си.