За силата на духа… да пребориш 5 пъти смъртта. За Боян Петров!

"Интересно ми е да живея… Интересно ми е да ми е трудно"
Обновена: 14 май 2018 09:56 | 14 май 2018 07:00,
148
За силата на духа… да пребориш 5 пъти смъртта. За Боян Петров!
Снимка: Facebook

Боян Петров вече над 10 дни води една от най-тежките си битки… със смъртта.

Алпинистът е от хората, заради които вярваш, че чудесата са възможни. Доказвал го е десетки пъти. За него думата "невъзможно" не съществува, мрази я, за него това значи "не искам".

Именно затова жената до него, бившата му съпруга, двете му деца, а и всички негови приятели вярват, че той ще спечели и тази битка.

Преди 20-ина години на Съни, както го наричат приятелите му, му е открит кожен тумор. Тогава във ВМА е опериран, няма разсейки и всичко минава успешно.

Още по темата

Следващото изпитание е още по-тежко - рак на тестисите на 26 години. Лекарите му казват, че шансовете да оцелее са 50 на 50.

"Казах си: Или ще умра, или няма да умра - среден път няма - казва той. - И реших да не умирам", допълва алпинистът в интервю за "България днес".

Тогава единият тестис на Боян е отстранен, има разсейки, но химиотерапията успява да ги унищожи.

Шест месеца по-късно алпинистът чува нова страшна диагноза - тежък диабет, отключен от химиотерапията.  Въпреки тежките си диагнози не се предава и го доказва, сбъдвайки мечтите си.

Съни побеждава смъртта и през 2009 г., когато на слизане от връх Гашербрум II полита от 12 метра в ледникова цепнатина, оцелява по чудо и е спасен от група испански алпинисти.

През 2016-а преживява и тежка катастрофа в Кресненското дефиле, тогава автомобил с румънска регистрация го отнесе, докато той събираше данни покрай пътя за убитите животинки, свързано със строежа на "Струма".

Дни след инцидента Боян бе в медикаментозна кома, с опасност за живота във ВМА, но оцеля, отново оцеля.

Към 2017 г. той е българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра, общо 10.

"Интересно ми е да живея - казва Боян. - Интересно ми е да ми е трудно. Колкото по-трудно ми става, толкова ми е по-интересно, толкова повече се увеличава блясъкът в очите ми. Лесните неща не ме привличат".

Заради алпинизма Петров жертва част от личния си живот. "Писна ми", казва първата му жена и го напуска след поредната му няколкомесечна експедиции. От нея Съни има прекрасна дъщеря Тея.

Със сегашната Радослава Ненова са горди родители на малкия Явор. Тя също е запалена планинарка и често придружава Боян до базовите лагери на експедициите му.

Като учен Боян признава, че не вярва в Бог. Вярва, че ако искаш силно нещо, има начин да го постигнеш. Със сигурност на Съни не му се умира още. Поставил си е нова цел.. да живее.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
11
 
27
 
! Отговори
Рени преди 5 години
Нямам нищо против, че е избрал този път в живота си,щом му доставя удоволствие, негов си е избора, но да се прави от това някаква истерия на тема, че бил герой, че поклон трябва да правим пред постъпките му ми идва в повече.Ми дайте ако това е героизъм да му сложат името при честванията на втори юни, редом до Левски и Ботев и да се приключи с тази истерия.
41
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако беше член на ОПГ ГРОБ, Тиквата щеше да изпрати екип да го спасят още първите дни.Но злобния тлъст чичко от Банкя, така и не можа да преглътне, че Боян постоянно вадеше кирливите ризи на Шайката разбойници.
40
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Агитката от *** на Цветанов и Борисов продължават да оплюват един ИСТИНСКИ ЧОВЕК и ГЕРОЙ НА БЪЛГАРИЯ.Защото те никога няма да бъдат като него. Те са просто едни крадливи и страхливи ***.
39
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде вече стига сте ни занимавали с този човек, направо ми писна. Телевизии, радиа, интернет.....хайде стига, станахте досадни вече
38
5
 
34
 
! Отговори
Fck преди 5 години
Всъщност човека си е изживял живота пълноценно. Оставил е наследство на този свят. Борил се е с проблемите си и ги е побеждавал ,имал е хъс .покорил е върхове и физически и психически. Просто понякога става така ,че идва момента от който неможеш да избягаш,така е хората сме неможе вечно да си играеш на котка и мишка със смърта. Всички знаем кой побеждава накрая.
37
4
 
19
 
! Отговори
Стефан преди 5 години
Лудите, лудите те да са живи!
36
6
 
19
 
! Отговори
Но ГОСПОД преди 5 години
понякога прави и жестове спрямо НЕВЯРВАЩИТЕ и извършва ЧУДЕСА!Дано и сега да стане ЧУДО!Да стане НЕВЕРОЯТНОТО за нас, простосмъртните.
35
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми не ми е жал, сам си го е избрал, зарязал жената и детето с ясното съзнание къде отива..
34
7
 
26
 
! Отговори
ico преди 5 години
героизирането на алпинисти не прави услуга на общността от катерачи, които в голямата си част правят това което харесват,всеки според възможностите, и не го смятат за нещо героично. Но журналистите си търсят техните геройства и сензацийки.
33
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поклон..... На хейтърите и комплексарите достоен живот......Поне малко като неговия.
32
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето кой са победили смъртта онези който са се предали под властта на Господ Исус Христос и му служат ден и нощ смирено и вършат Неговата воля тези преминават от смърт към Вечен живот в Царството Божие-Рая . останалите си отиват в Ада А пак трийте грешници вместо да се покаете за грехове си и да се спасите от Смъртта
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пропаганда. Спрете се.
30
49
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман от глуп0сти! Ало, това не е супер герой. Не е батман. Това е обикновен баирбудала, самоубиец
29
14
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уважаеми г-да алпинисти,моля да напишете какви са задължителните правила за този тип спорт,за да знаем, иначе аз си направих извода ,че този човек е искал да се самоубие ,не знам с каква цел!
28
22
 
86
 
! Отговори
1 преди 5 години
От дни чета, че бил безотговорен, защото имал деца, а вие като се наливате всяка вечер с ракия и после биете жената и детето не сте безотговарни?! Толкова ли не искате да приемете, че има хора различни, хора като Съни, които не живеят, за да пият, да стоят по кръчмите или да псуват комшията. Дано стане неземно чудо и се е спасил някъде...
27
9
 
27
 
! Отговори
нн преди 5 години
Имал е късмет, че туморите не са били злокачествени. От тях още няма оцелял. Като алпинист, добър. В България има още и други като него. Допуснал е грешката, че хората слизат по-надолу а той, качва в бурята да прави пъртина за другите. Сам. Защо? Не е ли видял какво правят другите? Интересно. Толкова дни, едва ли е оцелял в ада на бурята. Дано го открият.
26
34
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето че Смъртта го победи грешни лъжци и сега ще го мъчат демоните всяка секунда на които толкова ревностно им робуваше със своите гордост надменоста пак ни го изкарвайте "герой"Ха трите сега грешници
25
5
 
37
 
! Отговори
. преди 5 години
Боян може да не вярва в Бог, но Бог вярва в него, Бог обича смелите и ако е такъв планът му, ще го спаси и сега, в интервюто, където казва, че не вярва, казва още че напоследък започва да става "суеверен", в трудни моменти, когато нещата изглеждат невъзможни, някаква сила ми помага, казва той, почти съм сигурен, че не може да е жив, но чудеса много, дано !
24
35
 
31
 
! Отговори
Моряк преди 5 години
Докторите му спасили живота 5 пъти, голям герой. Късметлия е бил по-скоро.Щом обича трудните неща, да не ходят да го търсят та да му е по-трудно.Немога да разбера какво е толкова великото в изкачването на тия върхове. За мене лично не е. Приноса към обществото от изкачването му е нулев. Всеки си живее както иска в крайна сметка, но няма как да кажа че е станала някаква трагедия при положение че сам си го търси.
23
30
 
27
 
! Отговори
До хейтърите преди 5 години
Бай ***, спри да коментираш. Сведете глава поне за малко. Толкова дребни, нещастни душици. Избивате собствените си жалки животи като мразите Боян. Той нито не би искал да го съжаляват, това е неговият личен избор, много добре е знаел, че един ден ще намери вечен покой там, по осемхилядниците.