Жената до Боян Петров: Той вече е легенда!

Радослава Ненова за подготовката на алпиниста към върха
15 май 2018 07:00, Петя Славова
184
Жената до Боян Петров: Той вече е легенда!
Снимка: Facebook

Боян Петров се е чувствал  в топформа преди експедицията. "Всичко беше изчислил", споделя жената до алпиниста пред "Монитор". Радослава Ненова коментира и поста си в социалните мрежи, където призова хората да не рискуват живота си и върхът да не се изкачва.

Още по темата

"Вярно е, че спасителите са на работа там, но според мен не бива да загиват други хора. Става дума за човешки живот и той не се измерва с парите. От Лагер 3 към върха е най-стръмната и опасна част и ако някой ще пострада, то ще е точно в този район. Освен това, там няма да намерят Боян жив - ако е паднал точно там или е претърпял какъвто и да е инцидент. Това обезсмисля жертвата на шерпите и на китайските алпинисти."

По думите й, шерпите са стигнали само на 10 метра от върха, но именно там е най-страмната и рискова част. Радослава коментира и намерения инсулин. Според нея това не е ключово, тъй като може той да е паднал случайно, а Боян може да изкара дни без инсулин.

"Инсулинът намалява захарта, а на такова място тя не се покачва, защото когато тялото е в спортен режим, то черпи захар от нея. Тогава няма как да се покачи. Така че по никакъв начин това не е ключово за състоянието му. По някаква причина е паднал. Това може винаги да се случи. Той е изключително педантичен, просто понякога се случва, може да е изпуснал нещо."

Радослава потвърди, че Боян Петров не поема излишно рискове и преценява ситуацията. Тя го определи като много стриктен човек.

За последно се чуват на 28 април, а на 29 той е тръгнал да изкачва върха без останалите от групата.

"Явно са имали някаква уговорка да се догонят по трасето или на слизане. Много често хората тръгват по отделно, а по пътя се групират. Всеки се движи с плана си, но в случая явно е станало разминаване. Може останалите да са решили да изчакат един ден, нямам информация. Имало е и такива случаи."

По принцип по време на експедиции Боян следва свое темпо и обича да действа сам, но винаги има някой, който е на близко разстояние и вечер може да са заедно в палатките. "За първи път остава сам. Предполагам, че причината за това е, защото този връх е по-слабо изкачван.", разяснява тя и допълва, че дъщеря му Тея е в Швейцария и поддържат връзка. Момичето е в течение със случващото се. Малкият им син пък все още вярва, че Боян ще бъде намерен. "Все още не се е огънал".

Преди експедицията Боян се е чувствал уверен и физически подготвен. "Нямаше страхове за грешки. Не е чувствал, че няма ресурс, за да стигне върха. Дори някъде четох, че е бил в много лоша физическа форма, което е нелепо. Истината е, че той не е спирал да е в добра форма, не е преставал да се подготвя за тези моменти".

По думите й, той не се е концентрирал върху страха. "Мечтали сме си, когато всичко приключи, да измислим нещо интересно. Да речем, на старини да отидем да живеем в резерват в Африка. Не е имало планове нещата да приключат рано. Не сме мислили върху този вариант."

Оттук насетне търсенето приключва за непалците. Тяхната част е свързана с хеликоптера. А Боян е научил близките си, а и не само тях, да живеят със страст и да взимат с пълни шепи всеки един момент. "Да се усещаш жив, да не се огъваш пред трудностите. Напук на всички болести искаше да докаже, че е здрав. Не може да имаш живот без страст. Това го направи и доста ярък като човек. Виждам колко много хора чакат новини за него."

За омразата и хората, които смятат постъпката на Боян за безразсъдна, Радослава не мисли. "Сигурно тези хора биха реагирали по същия начин и в други ситуации. Може би са много нещастни в техния си живот и имат своите 2 минути на превъзходство, когато се изрекат лоши неща за човек, който всъщност не им е направил нищо лошо на тях самите.

Хората, които ми помагат по всякакъв начин, може да не са съгласни с него, да не смятат, че е герой. Но по някакъв начин ги е докоснал. Това ще отмине, но в историята остават само големите души. Малките имат две минути на превъзходство и след това изчезват. Каквото и да се случи, Боян вече е легенда, защото той докосна много хора.", казва още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
5
 
3
 
! Отговори
Скромен тип от Запад преди 5 години
До БЪЛГАРИНМисля , че даде много ясен отговор на всички.Но за да ме разбереш ще трябва да прочетеш един вагон книги, което на дали ще е в този ти живот.
149
0
 
17
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Стана ми любопитно и взех и аз да прочета материала за Дейвид Шарп ....и се погнусих от алпинисткото съсловие! Да спасиш бедстващ колега или да изкачиш върха?! Това не бива да е дилема за кой да е нормален човек...самовлюбени егоцентрици!!!!
148
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В света има хиляди като него, легенда е эащото е наш, по точно беше наш, онэи ден четох , че един иэкачил Еверест с ампутирани долни крайници, според мноэина това също е геройство.Семействата на такива хора са наясно,че всяко чао , може да бъде сбогом, эащото грешки стават винаги и на всяко място.Нека почива в мир Боян!
147
7
 
14
 
! Отговори
Скромен тип от Запад преди 5 години
Ау само за 10 мин са се появили повече от 150 алпиниста.Незнаех, че в нашата страна има толкова много философи и изключителни алипинисти.А да добавя и невероятни злобари.Жалко за милата ни Родина. Виним политиците, ама ние сме същите ***, но много по-бедни.
146
13
 
28
 
! Отговори
шЕФ НА чИСТОТОТА преди 5 години
Защо пък легенда ?Той нищо не е направил за другите а само за собственото си его Легенда е онзи френски полицай който наскоро загина за да спаси мирни граждани а този какво е направил за другите
145
1
 
9
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Тялото на 1-вият изкачил връх Еверест през 1924-та година Джордж Малори е намерено на голяма височина под върха, паднало по очи, с разперени ръце цели 70 години след случката! Боян може и да не го намерят, а може и случайно да го открият след години. Планината е суров свят!
144
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вероятно е загинал още преди дни...Нищо не оправдава неносенето на телефон и това говори за всичко друго,но не и за отговорност.Странното в случая е,че собствената му жена не иска да се намери тялото му,за да бъде поне погребан.
143
1
 
11
 
! Отговори
сара преди 5 години
Най-добре би било медиите да спрат да тиражират новината, да уважат личното пространство на близките / те може и да не го искат обаче / и нека човекът почива в мир. Животът продължава и милиони хора - нелегенди водят своята достойна борба тихо и незабележимо.
142
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми се връзва "жената до" да иска прекратяване на акцията. Примерно ако моята жена изчезне, бих искал да се търси до последно, защото представете си, че е жива, колкото и вероятността да е нищожна и да се намери в последния момент.Палатката му е била отворена и пълна със сняг. А се оставя отворена само при лавина, за да избяга бързо, каквото е нямало или ако отиде до тоалетна. Освен ципа да е бил развален. Не си е взел и телефона, сякаш не иска да го знаят къде е. Бил е сам. Мирише на гнило.
141
2
 
6
 
! Отговори
Циник до 149 преди 5 години
Искаш по кратко?Метресата !
140
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се измисли нова дума за "жената до". Дума, която да е означава нещо повече от просто гадже/приятелка, но и да не е съпруга. Новите ценности го налагат. "Жена, с която живее на семейни начала" е твърде дълго, макар и точно. "Майката на второто му дете" е не само дълго, а и твърде общо. "Жената до" е малко двусмислено и неразбираемо, за да изрази точния смисъл.С новите ценности трябва да се мислят и нови думи.
139
2
 
3
 
! Отговори
Dublin преди 5 години
До Дребна ДушицаСега аз като една дребна душа си мисля дали да разкажа за нашия герой и легенда на немските ми колеги....niama nuzda, ce te mogat da ti razkazat za alpiiskia still v katereneto na ''Swiss Machine''- Ueli Steck...Fundamentalno preoburnal predstavite ni za alpinizma.Boian mu e posledovatel.Pusni v tubata Ueli Steck Eiger i posle obsuzdai...
138
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая смотанячка вече го е отписала.
137
1
 
14
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Проблемът на височини от порядъка на 7500 метра над морското равнище не е в кръвната захар. И организма не е в спортен тежим, той просто си изчерпва ресурсите със страшна скорост. Кислорода е в концентрация 1/3-та от тази на морското равнище. Храносмилателният тракт започва да се самоизяжда, нуждата от прием на калории рязко се покачва. На такива височини разликите се изравняват. И опитен, и неопитен алпинист горе на високото са еднакво тромави и неадекватни.
136
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко *** анономни пишат тук.Грозни душички плюят по човек,който нищо не им е направил и вероятно е загинал опитвайки се да постигне високите си цели.
135
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква легенда какви пет лева...легенда не се става, защото задоволяваш собственото си его без АБСОЛЮТНО никаква обществена стойност....Медиите и тази я накараха да се самозабрави....
134
3
 
13
 
! Отговори
Проф. д-р инж. Евс.. преди 5 години
До АнонименУникално изпитание....." Изпитанието е да преодолееш в себе си невъзможността да помогнеш "То голЕмо предизвикателство тва бе. То и ония преминавайки с 200 покрай обърнатия автобус на Тракия са го преодолявали !
133
17
 
11
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Боян Петров е дребен селски мошеник застрахователен измамник, който в планината е силен, а в реалния живот е капитулирал, с една дума селски тарикат , който иска да барне лесни кинти!!!Никак не е ***, и плана е перфектен, това е идеалното място и време за застрахователна измама!!!Агент Ърни Бигалоу!ЦРУ!!!
132
2
 
3
 
! Отговори
дядо Пенс преди 5 години
До КирилА,прочети за Дейвид Шарп и пак се обади !!!
131
0
 
9
 
! Отговори
дядо Пенс преди 5 години
Порази ме материала за Дейвид Шарп ,който прочетох по съвет на един от долупишещите . Наистина това племе,алпинистите, са съвършени егоисти....