Жената до Боян Петров: Той вече е легенда!

Радослава Ненова за подготовката на алпиниста към върха
15 май 2018 07:00, Петя Славова
184
Жената до Боян Петров: Той вече е легенда!
Снимка: Facebook

Боян Петров се е чувствал  в топформа преди експедицията. "Всичко беше изчислил", споделя жената до алпиниста пред "Монитор". Радослава Ненова коментира и поста си в социалните мрежи, където призова хората да не рискуват живота си и върхът да не се изкачва.

Още по темата

"Вярно е, че спасителите са на работа там, но според мен не бива да загиват други хора. Става дума за човешки живот и той не се измерва с парите. От Лагер 3 към върха е най-стръмната и опасна част и ако някой ще пострада, то ще е точно в този район. Освен това, там няма да намерят Боян жив - ако е паднал точно там или е претърпял какъвто и да е инцидент. Това обезсмисля жертвата на шерпите и на китайските алпинисти."

По думите й, шерпите са стигнали само на 10 метра от върха, но именно там е най-страмната и рискова част. Радослава коментира и намерения инсулин. Според нея това не е ключово, тъй като може той да е паднал случайно, а Боян може да изкара дни без инсулин.

"Инсулинът намалява захарта, а на такова място тя не се покачва, защото когато тялото е в спортен режим, то черпи захар от нея. Тогава няма как да се покачи. Така че по никакъв начин това не е ключово за състоянието му. По някаква причина е паднал. Това може винаги да се случи. Той е изключително педантичен, просто понякога се случва, може да е изпуснал нещо."

Радослава потвърди, че Боян Петров не поема излишно рискове и преценява ситуацията. Тя го определи като много стриктен човек.

За последно се чуват на 28 април, а на 29 той е тръгнал да изкачва върха без останалите от групата.

"Явно са имали някаква уговорка да се догонят по трасето или на слизане. Много често хората тръгват по отделно, а по пътя се групират. Всеки се движи с плана си, но в случая явно е станало разминаване. Може останалите да са решили да изчакат един ден, нямам информация. Имало е и такива случаи."

По принцип по време на експедиции Боян следва свое темпо и обича да действа сам, но винаги има някой, който е на близко разстояние и вечер може да са заедно в палатките. "За първи път остава сам. Предполагам, че причината за това е, защото този връх е по-слабо изкачван.", разяснява тя и допълва, че дъщеря му Тея е в Швейцария и поддържат връзка. Момичето е в течение със случващото се. Малкият им син пък все още вярва, че Боян ще бъде намерен. "Все още не се е огънал".

Преди експедицията Боян се е чувствал уверен и физически подготвен. "Нямаше страхове за грешки. Не е чувствал, че няма ресурс, за да стигне върха. Дори някъде четох, че е бил в много лоша физическа форма, което е нелепо. Истината е, че той не е спирал да е в добра форма, не е преставал да се подготвя за тези моменти".

По думите й, той не се е концентрирал върху страха. "Мечтали сме си, когато всичко приключи, да измислим нещо интересно. Да речем, на старини да отидем да живеем в резерват в Африка. Не е имало планове нещата да приключат рано. Не сме мислили върху този вариант."

Оттук насетне търсенето приключва за непалците. Тяхната част е свързана с хеликоптера. А Боян е научил близките си, а и не само тях, да живеят със страст и да взимат с пълни шепи всеки един момент. "Да се усещаш жив, да не се огъваш пред трудностите. Напук на всички болести искаше да докаже, че е здрав. Не може да имаш живот без страст. Това го направи и доста ярък като човек. Виждам колко много хора чакат новини за него."

За омразата и хората, които смятат постъпката на Боян за безразсъдна, Радослава не мисли. "Сигурно тези хора биха реагирали по същия начин и в други ситуации. Може би са много нещастни в техния си живот и имат своите 2 минути на превъзходство, когато се изрекат лоши неща за човек, който всъщност не им е направил нищо лошо на тях самите.

Хората, които ми помагат по всякакъв начин, може да не са съгласни с него, да не смятат, че е герой. Но по някакъв начин ги е докоснал. Това ще отмине, но в историята остават само големите души. Малките имат две минути на превъзходство и след това изчезват. Каквото и да се случи, Боян вече е легенда, защото той докосна много хора.", казва още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кириле, сравнението ти с Левски издиша. Левски е допринесъл за това ти да не си турчин в момента. А този баирбудала с какво е помогнал на България ??
129
2
 
34
 
! Отговори
Циник до Кирил преди 5 години
Да сравняваш Петров с Ботев и Левски...още веднъж показва колко девалвира ( поевтиня ) понятието герой у нас!
128
35
 
11
 
! Отговори
Кирил преди 5 години
Спрете да плюете, светът има нужда и от хора като Боян Петров. Ако не беше безумието на Левски, да захвърли подредения манастирски живот и да хване дивото, никога нямаше да имаме национално освободително движение. Ами Ботев, да остави писането и театрите в Румъния и да се хване с шепа четници да ходи да се стреля с турците, при това след края на въстанието - пълна лудост! Да ама тези личности са останали в историята и вдъхновяват поколения Българи. Дали Боян е такава личност ще покаже времето..
127
22
 
5
 
! Отговори
Кирил преди 5 години
Спрете да плюете, светът има нужда и от хора като Боян Петров. Ако не беше безумието на Левски, да захвърли подредения манастирски живот и да хване дивото, никога нямаше да имаме национално освободително движение. Ами Ботев, да остави писането и театрите в Румъния и да се хване с шепа четници да ходи да се стреля с турците, при това след края на въстанието - пълна лудост! Да ама тези личности са останали в историята и вдъхновяват поколения Българи. Дали Боян е такава личност ще покаже времето..
126
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нагласена работа. Скрил се е в някой меча-бърлога и чака да стане медийна звезда, докато го търсят. После ще излезе и ще се обяви за бога на алпинизма във Фб.
125
2
 
36
 
! Отговори
Милен преди 5 години
"Модерните" ценности доведоха до там да има понятия, като "жената до"... все едно е седяла на съседната седалка в автобуса. Малко е офтопик, ама като видя вече статия с "жената до Боян Петров" и ми се повръща. Поне приятелка я кръстете, като са решили че не искат да се женят и да му е съпруга.
124
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман, сопрете се бе, стига статии. Оставете човека да почива в мир.
123
4
 
6
 
! Отговори
до 130 преди 5 години
После се чудим защо по висши цивилизации не искат да се свържат с нас и веднага приемаме, че те не съществуват...
122
1
 
18
 
! Отговори
потърсете смисъла преди 5 години
Да се изкачи връх е също толкова геройство, колкото да се изкатери бебе на покрив!!!
121
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РеалистАлпинизма не е спорт, за да се постигат някакви успехи, това са някакви екстремни разходки и нищо повече - нито е първия, нито последния който ще изкачи някой си планински връх. В България има и други алпинисти, но те не са част от зеления октопод като Боян Петров, не се промотират така, не ни ги намира в лицата.
120
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм алпинист но се интересувам от темата от 95-та насам. Там всеки е наясно, че е сам. Трудността е за тези които минават покрай умиращите, знаейки, че не могат да помогнат. И никой на никого не се сърди, защото всеки е наясно преди тръгване какъв риск поема. Изпитанието е да преодолееш в себе си невъзможноатта да помогнеш. Законът на джунглата, пречупен през човешките ценности е цената която плащат алпинистите в преследване на мечтите си.
119
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото си го е търсил, си го е намерил. Ама бил много внимателен и не поемал рискове, точно заради това тръгва сам - розови приказки за лека нощ. Още от първата минута е загуба на време, ресурси и излишен риск да се търси. Той е знаел къде отива и трябва да си носи отговорността.
118
5
 
11
 
! Отговори
до 121 преди 5 години
Единственото разумно рещение е ДА СЕ ЗАБРАНИ този "СПОРТ" поради нецелесъобразност и проява на безумие.
117
8
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Боян Петров бе известен най-много с болестите си и лошият си къснет сполятял го на дефилето от колкото с успехите си в алпинизма. Не забравяйте, че е застрашил вече живота на два екипа по време на изкачвания и за това най вероятно е тръгнал сам. Този път е нямало кой д го спаси. Лошо е когато от такъв тип хора кифли, като неговата правят национални герои. А тя е ясна ще забие следващия балък да и оправя живота и да плаща за екскурзии.
116
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Жената до Боян" ... в момента единствената която е до Боян е онази с косата!
115
5
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Жалък си Спортни постижения -да, но като на Й.Йовчев, като на спортистите , с които се гордее цяла България, а не безумно изкачване на висок връх сам, от човек, който преди време му е спукан черепа и е на инсулин, рискувайки живота си и бъдещето на семейството си, за да си начеше егото. За мен това е лудост, или опит за самоубийство, или опит за някаква измама.Съжалявам, краен съм, но като гледам, не само аз съм на това мнение.
114
3
 
19
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Китайски философ преди 3 000 години го е казал: "Когато коремът е празен - духовното отлита!" .Истинските герои са безименните българи кретащи с МРЗ от 510лв. - та да могат мутромеценати да финансират "герои-гъзари" като този - а най-готиното е, че така им опростяват данъци.Та тези безименните българи пъшкащи под ярема на новите милионери - не са герои! Те са дребни душици - съумяващи - всеки път да отделят от коравия си залък - милиони за Българската Коледа!
113
1
 
7
 
! Отговори
друга версия преди 5 години
До АнонименВ алпинизма отдавна се води този дебат какво могат да направят останалите,ако спрат.Не могат да го свалят, защото на тях самите не им достига кислород и всеки грам им тежи.Не могат да му дадат и от собствения си кислород, защото застрашават собствения си живот.Единствено могат да извикат помощ, като не е ясно за колко време спасителите могат да достигнат до него и като достигнат какво- нито могат да го свалят нито нищо. Звучи ужасно, но истината е, че не могат да направят нищо.
112
1
 
5
 
! Отговори
116 преди 5 години
Ами работИ, не пиши в движение глупости с правописни грешки. Все още не съм пенсионер, работя за себе си, не крънкам пари и не ми тр слава... само справедливост.
111
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този хипи-*** може да е легенда само за подобните на него умопобъркани.