Жената до Боян Петров: Той вече е легенда!

Радослава Ненова за подготовката на алпиниста към върха
15 май 2018 07:00, Петя Славова
184
Жената до Боян Петров: Той вече е легенда!
Снимка: Facebook

Боян Петров се е чувствал  в топформа преди експедицията. "Всичко беше изчислил", споделя жената до алпиниста пред "Монитор". Радослава Ненова коментира и поста си в социалните мрежи, където призова хората да не рискуват живота си и върхът да не се изкачва.

Още по темата

"Вярно е, че спасителите са на работа там, но според мен не бива да загиват други хора. Става дума за човешки живот и той не се измерва с парите. От Лагер 3 към върха е най-стръмната и опасна част и ако някой ще пострада, то ще е точно в този район. Освен това, там няма да намерят Боян жив - ако е паднал точно там или е претърпял какъвто и да е инцидент. Това обезсмисля жертвата на шерпите и на китайските алпинисти."

По думите й, шерпите са стигнали само на 10 метра от върха, но именно там е най-страмната и рискова част. Радослава коментира и намерения инсулин. Според нея това не е ключово, тъй като може той да е паднал случайно, а Боян може да изкара дни без инсулин.

"Инсулинът намалява захарта, а на такова място тя не се покачва, защото когато тялото е в спортен режим, то черпи захар от нея. Тогава няма как да се покачи. Така че по никакъв начин това не е ключово за състоянието му. По някаква причина е паднал. Това може винаги да се случи. Той е изключително педантичен, просто понякога се случва, може да е изпуснал нещо."

Радослава потвърди, че Боян Петров не поема излишно рискове и преценява ситуацията. Тя го определи като много стриктен човек.

За последно се чуват на 28 април, а на 29 той е тръгнал да изкачва върха без останалите от групата.

"Явно са имали някаква уговорка да се догонят по трасето или на слизане. Много често хората тръгват по отделно, а по пътя се групират. Всеки се движи с плана си, но в случая явно е станало разминаване. Може останалите да са решили да изчакат един ден, нямам информация. Имало е и такива случаи."

По принцип по време на експедиции Боян следва свое темпо и обича да действа сам, но винаги има някой, който е на близко разстояние и вечер може да са заедно в палатките. "За първи път остава сам. Предполагам, че причината за това е, защото този връх е по-слабо изкачван.", разяснява тя и допълва, че дъщеря му Тея е в Швейцария и поддържат връзка. Момичето е в течение със случващото се. Малкият им син пък все още вярва, че Боян ще бъде намерен. "Все още не се е огънал".

Преди експедицията Боян се е чувствал уверен и физически подготвен. "Нямаше страхове за грешки. Не е чувствал, че няма ресурс, за да стигне върха. Дори някъде четох, че е бил в много лоша физическа форма, което е нелепо. Истината е, че той не е спирал да е в добра форма, не е преставал да се подготвя за тези моменти".

По думите й, той не се е концентрирал върху страха. "Мечтали сме си, когато всичко приключи, да измислим нещо интересно. Да речем, на старини да отидем да живеем в резерват в Африка. Не е имало планове нещата да приключат рано. Не сме мислили върху този вариант."

Оттук насетне търсенето приключва за непалците. Тяхната част е свързана с хеликоптера. А Боян е научил близките си, а и не само тях, да живеят със страст и да взимат с пълни шепи всеки един момент. "Да се усещаш жив, да не се огъваш пред трудностите. Напук на всички болести искаше да докаже, че е здрав. Не може да имаш живот без страст. Това го направи и доста ярък като човек. Виждам колко много хора чакат новини за него."

За омразата и хората, които смятат постъпката на Боян за безразсъдна, Радослава не мисли. "Сигурно тези хора биха реагирали по същия начин и в други ситуации. Може би са много нещастни в техния си живот и имат своите 2 минути на превъзходство, когато се изрекат лоши неща за човек, който всъщност не им е направил нищо лошо на тях самите.

Хората, които ми помагат по всякакъв начин, може да не са съгласни с него, да не смятат, че е герой. Но по някакъв начин ги е докоснал. Това ще отмине, но в историята остават само големите души. Малките имат две минути на превъзходство и след това изчезват. Каквото и да се случи, Боян вече е легенда, защото той докосна много хора.", казва още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
11
 
! Отговори
Никойнеебезсмъртен преди 5 години
ей такива хора, които се мислят за безсмъртни и дърпат дявола за опашката, не доживяват до старини. не знам какво хубаво има в това да оставиш семейството си завинаги преследвайки някакви си мечти на сляпо. Изключително безрасъдно.
109
4
 
5
 
! Отговори
До 116 преди 5 години
Ами пиша в движение, работейкиА ти сигурно пенсионер и нямаш какво друго да правиш освен да следиш правопис
108
3
 
4
 
! Отговори
до 110 преди 5 години
Доразвил е цяла дума, а не "до развил"
107
7
 
15
 
! Отговори
Spectre преди 5 години
Щом не е стигнал ПЪРВИ до върха, не е никаква легенда. Тръгнал е сам точно, за да прецака останалите алпинисти и да обере сам славата, но природата много ги обича такива тарикати и майстори на спорта.
106
7
 
2
 
! Отговори
Жалък си преди 5 години
До Един от СеверозападаПо скоро дребна душица, за да сравняваш спортни постижения с действителноста В България
105
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Покрай този случай прочетох някои материали. Истинско изумление в мен предизвика случая с алпиниста Дейвид Шарп през 2006-та година, когато покрай него преминават над 40 души по пътя към Еверест и нито един от тях не му помага, виждайки, че той умира. Потърсете информация и си направете изводите за какви хора говорим, абсолютни нарциси, за които от единствено значение е рекорда, а умиращите наоколо са само досадна пречка към върха.
104
4
 
21
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
И между другото тия дето защитават Боян и се борят за това, че е герой, използват много по-груби, да не кажа просташки епитети за останалите, които обясняват без обидни думи обратното - че тук няма никакъв героизъм. Сами си прочетете коментарите и се вижте вие на какво духовно ниво сте, пък после търсете сметка на другите.
103
5
 
20
 
! Отговори
Слава преди 5 години
Човек, който захвърля телефона си, инсулина си и изоставя групата си ли наричате герой???!!!???
102
5
 
5
 
! Отговори
До един от северозап преди 5 години
Хората са различни. И ако не можеш да уважаваш това, не си се до развил.Всеки си има собствената съдба. Съчувствие на жената, не и е леко.
101
2
 
23
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
А за това, герой ли е. Не знам.Да те финансира някой да си практикуваш хобито, да, геройство е в нечии очи. Но за мен повече герои е оная медсестра от Враца, която постави въпроса на зам министърката, би ли живяла няколко месеца нейния живот, Бай Иван, който тегли каиша за да издържа семейство , изучи деца и праща за всичко сам, или предприемача, който съществува въпреки всички безумия в тая държава.Те поне донасят полза не само за себе си .
100
8
 
2
 
! Отговори
Село преди 5 години
До Един от СеверозападаЕ няма какво друго да ти е мненито, имаки предвид манталитета на жените в твоя район
99
4
 
15
 
! Отговори
Птолемей преди 5 години
Тодорова, и мен ме е срам, че най нагло се използват наивните българи, по всякакъв повод се събират пари... за да се живее на гърба им и с най голямата си наглост казвате "не ви ли е срам"
98
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сто пъти по опасно е да шофираш вечер по нашите пътища, трябва да визуализиращ маркировката през цялото време,да преценяваш широчина,дълбочина,дължина,на дупките,ако си позволиш лукса да мигнеш ставаш ЛЕГЕНДА
97
11
 
7
 
! Отговори
АА преди 5 години
До ХахаНарича се социално отговорна позиция. Не е приятно да живееш в общество, което се занимава с оплюване на достойни хора и изпитва удоволствие от това. Дори и да осъзнаваш, че повечето от тези хора имат психически проблем, трудно се сдържа ЧОВЕК.
96
1
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До АА Мнението за Радослава си е лично мое, не ангажирам никого с него, но е породено от доста години наблюдение на жени, тип Радослава.
95
13
 
8
 
! Отговори
111 преди 5 години
Отвратителни коментариНаправо ме втрештиха. На какво сте заприлича ли, бе ХОРА!
94
2
 
1
 
! Отговори
До 92 преди 5 години
По скоро си невеж и ***
93
5
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До @ и E.Тодорова Обаснете на детето му, че е мъжкар, че го е зарязал, рискувайки живота си и бъдещето на семейството си, за да начеше егото си.Както казах-не само той е лудия в случая, луди са и тези, които са позволявали и финансирали. За щастие, държавата ни не е участвала в това безумие-намерили са се хора, които са преценили състоянието му и не са разрешили.
92
8
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
По същата логика може да се отговори и на вас. Защо четете и следите коментарите за Боян като не ви харесват? Защо ги коментирате и се ядосвате като не ви харесват? Ами недейте. Както ни учите нас да не гледаме новини, така и вие избягвайте коментари. Съъъъщите сте виееее. Нещастници ще ни наричат, защото имаме друго мнение. Абсолютно същите сте. Дано го осъзнаете по-рано. Не сте богопомазана.
91
0
 
17
 
! Отговори
Еверест преди 5 години
До ГогоТи как определи какво за мен е "благо"?Вероятно това са твоите ценности,скрити зад фалшив патриотизъм?Как един самоубиец прославя България?Ако това допринася наистина,то китайците щяха да са най-великата нация!Ако тестването на физическия предел е героизъм,то и Бай Пеню от Сатовча е герой,че снощи изжули две кила първак и не умря,но пък се прослави от токсикологията,затуй че България ражда издръжливи люде!