Жената до Боян Петров: Той вече е легенда!

Радослава Ненова за подготовката на алпиниста към върха
15 май 2018 07:00, Петя Славова
184
Жената до Боян Петров: Той вече е легенда!
Снимка: Facebook

Боян Петров се е чувствал  в топформа преди експедицията. "Всичко беше изчислил", споделя жената до алпиниста пред "Монитор". Радослава Ненова коментира и поста си в социалните мрежи, където призова хората да не рискуват живота си и върхът да не се изкачва.

Още по темата

"Вярно е, че спасителите са на работа там, но според мен не бива да загиват други хора. Става дума за човешки живот и той не се измерва с парите. От Лагер 3 към върха е най-стръмната и опасна част и ако някой ще пострада, то ще е точно в този район. Освен това, там няма да намерят Боян жив - ако е паднал точно там или е претърпял какъвто и да е инцидент. Това обезсмисля жертвата на шерпите и на китайските алпинисти."

По думите й, шерпите са стигнали само на 10 метра от върха, но именно там е най-страмната и рискова част. Радослава коментира и намерения инсулин. Според нея това не е ключово, тъй като може той да е паднал случайно, а Боян може да изкара дни без инсулин.

"Инсулинът намалява захарта, а на такова място тя не се покачва, защото когато тялото е в спортен режим, то черпи захар от нея. Тогава няма как да се покачи. Така че по никакъв начин това не е ключово за състоянието му. По някаква причина е паднал. Това може винаги да се случи. Той е изключително педантичен, просто понякога се случва, може да е изпуснал нещо."

Радослава потвърди, че Боян Петров не поема излишно рискове и преценява ситуацията. Тя го определи като много стриктен човек.

За последно се чуват на 28 април, а на 29 той е тръгнал да изкачва върха без останалите от групата.

"Явно са имали някаква уговорка да се догонят по трасето или на слизане. Много често хората тръгват по отделно, а по пътя се групират. Всеки се движи с плана си, но в случая явно е станало разминаване. Може останалите да са решили да изчакат един ден, нямам информация. Имало е и такива случаи."

По принцип по време на експедиции Боян следва свое темпо и обича да действа сам, но винаги има някой, който е на близко разстояние и вечер може да са заедно в палатките. "За първи път остава сам. Предполагам, че причината за това е, защото този връх е по-слабо изкачван.", разяснява тя и допълва, че дъщеря му Тея е в Швейцария и поддържат връзка. Момичето е в течение със случващото се. Малкият им син пък все още вярва, че Боян ще бъде намерен. "Все още не се е огънал".

Преди експедицията Боян се е чувствал уверен и физически подготвен. "Нямаше страхове за грешки. Не е чувствал, че няма ресурс, за да стигне върха. Дори някъде четох, че е бил в много лоша физическа форма, което е нелепо. Истината е, че той не е спирал да е в добра форма, не е преставал да се подготвя за тези моменти".

По думите й, той не се е концентрирал върху страха. "Мечтали сме си, когато всичко приключи, да измислим нещо интересно. Да речем, на старини да отидем да живеем в резерват в Африка. Не е имало планове нещата да приключат рано. Не сме мислили върху този вариант."

Оттук насетне търсенето приключва за непалците. Тяхната част е свързана с хеликоптера. А Боян е научил близките си, а и не само тях, да живеят със страст и да взимат с пълни шепи всеки един момент. "Да се усещаш жив, да не се огъваш пред трудностите. Напук на всички болести искаше да докаже, че е здрав. Не може да имаш живот без страст. Това го направи и доста ярък като човек. Виждам колко много хора чакат новини за него."

За омразата и хората, които смятат постъпката на Боян за безразсъдна, Радослава не мисли. "Сигурно тези хора биха реагирали по същия начин и в други ситуации. Може би са много нещастни в техния си живот и имат своите 2 минути на превъзходство, когато се изрекат лоши неща за човек, който всъщност не им е направил нищо лошо на тях самите.

Хората, които ми помагат по всякакъв начин, може да не са съгласни с него, да не смятат, че е герой. Но по някакъв начин ги е докоснал. Това ще отмине, но в историята остават само големите души. Малките имат две минути на превъзходство и след това изчезват. Каквото и да се случи, Боян вече е легенда, защото той докосна много хора.", казва още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
22
 
5
 
! Отговори
Е.Тодорова преди 5 години
Срам ме е да чета грозните ви изказвания!!! Срам ме е че има такива като вас!
89
10
 
22
 
! Отговори
@ преди 5 години
Не съдете по себе си бе хора, вместо да лочи бира или кисне в кафене, човека е катерил планини. Намерил е начин да си финансира хобито. От никой нищо не е взел, нито молил.Бил безотговорен, бил зелен, бил глупав... само олигарх не сте го изкарали.Гледайте и съдете себе си, подозирам има за какво.Не го познавам, но определено е мъжко момче.
88
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такава комплексарщина се лее под статиине за Боян. Жената е права, изказала се е обрано и с точност. Народът предпочита да чете за силиконки и танцьорки -наркоманки и да си чеше оная работа. Имате ли представа колко усилия са нежбходими за подвизи като тези на Боян - въпросът е принципен, това е огромен труд без зночение алпинизъм или физика. РЕСПЕКТ
87
10
 
7
 
! Отговори
Duende преди 5 години
До даНикой с нищо не те занимава. Да не би случайно насила да те карат гледаш новини или да четеш статии. Ако искаш четеш и гледаш, ако не искаш, не го правиш. Що за същества сте бе? Натрисате се някъде и започвате да обяснявате що не искате да сте там. Жалко е да сте аутсайдери и нещастници, но за това сами сте си виновни. Хора като Боян и като мъртви пак ще вдъхновяват, а от такива като вас - смисъл никакъв.
86
8
 
5
 
! Отговори
1 преди 5 години
Когато е започвала живота си с него тя е знаела за страстта му към върховете, така че стига сте го обявявали за безотговорен. Това е била страстта му и живота му. Гледайте си животите и престанете да го упреквате. За мен Съни е голям човек преди всичко.
85
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боян вече е легенда, защото той докосна много хора.", казва още тя.Този случай отблъсна и бих казал, отврати десет пъти повече хора. Къде е подвига в случая? Къде е обществената полза за хората? Какво направи Боян Петров за благото на нацията и на своите сънародници? Нищо. Зеро. Да почива в мир, но всички, които го обявяват за легенда, да си разчопкат малко мозъците и да си преподредят разбиранията за ценности в живота - ако искат. Пък ако не искат, да строят паметници на "легенди".
84
8
 
30
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Хм, май и аз съм от малките души, според нейната дефиниция. Не възприемам Боян за герой. Ни най-малко. Съжалявам. За мен героте не изостават екипите си. За мен, ако екипът ти е по-бавен - ти стоиш при тях и ги дърпаш напред. Помагаш. Освен, че ти имаш нужда от екипа си и те имат нужда от теб. Ако беше се случило нещо с екипа и той беше помогнал и бяха изкачили върха, е те тогава щеше сигурно да е легенда. Аз - малката душица, разсъждавам по този начин. Героите не изостават екипи и семейства.
83
4
 
7
 
! Отговори
До 86 преди 5 години
10 (десет) осемхилядника, 10
82
11
 
5
 
! Отговори
АА преди 5 години
До Един от СеверозападаА от Вас ли е трябвало да иска разрешение?Мнението Ви за Радослава не бих искал да коментирам - недостойно е.
81
11
 
18
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Продължение. Реакцията на майка му и жена му ме изумиха!!! Може ли нормален човек, при положение че сина му или мъжа му е в неизвестност и може би му се е случило най-лошото , да се усмихва по време на интервюто.....Има нещо нередовно в това.Не пожелавам на никого, да загуби близки, но, извинявайте, те сами са си виновни, че са търпяли и позволили това.И сега-какво? За съпругата му -ясно какво, споделих по-долу, майка му също ми се видя неадекватна.Жалко за детето.....
80
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде стига вече с тези изхвърляния. За един ***, който е спонсориран от неправителствени организации да изкачва върхове, думата легенд е срамна. Легенда за какво и на какво? На Изумителната глупост, може би, да изкачи връх без партньори, с лошо здравословно състояние и безотговорно отношение към семейството си ли? Някакси в нашия живот постоянно се налагат фалшиви и изкуствени хора като пример, фалшиви новини и предавания. Всички ценности и истинския морал се подмениха с комерсиални лъжи.
79
13
 
15
 
! Отговори
до 82 преди 5 години
Нейната основна задача беще да измъкне колкото се може повече пари - никакво чувство за съпричастност или тревога нямаше в поведението и.
78
6
 
25
 
! Отговори
До 83 преди 5 години
И какво героично е направил де, я ми кажи????
77
6
 
8
 
! Отговори
Циник преди 5 години
"Жената до Боян" - българската Йоко Оно!Слава! Слава! Слава!
76
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герой щеше да бъде ако е тръгнал сам да спасява хора в беда, а той да си начеше егото и да се направи на велик, е тръгнал сам като камикадзе. Е, това не е герой, а нарцис.
75
14
 
6
 
! Отговори
До 81 преди 5 години
Да ГЕРОЙ, *** ***
74
11
 
21
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Аз ще изщажа може би малко еретична мисъл.Да те "*** Господ " толкова пъти, да си на инсулин , да зарежеш семейство и дете, и да се катериш по върховете, пръскайки средства, за да начешеш собственото си его-това е лудост. Луд е и той, луди са и тия, които са го позволявали това. А за жената до него.....Не знам какво да кажа, гледах интервюто и по телевизията. Лично моето мнение е, че ще го помни не повече от 40 дни, максимум 3 месеца, съдейки по външния и вид, ако ме разбирате.
73
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Герой" ли???? Че, какво е направил за да заслужи тази титла????
72
13
 
17
 
! Отговори
Дребна Душица преди 5 години
Сега аз като една дребна душа си мисля дали да разкажа за нашия герой и легенда на немските ми колеги.Да кажа, че е тръгнал без хора, без ГПС, без телефон, в лошо време и си е изпуснал инсулина.Дали няма да си помислят, че българите са iдiоiтi?Честно, тези които го смятат за герой имат ли представа как се възприема това от .... да кажем от други професионални алпинисти?
71
5
 
1
 
! Отговори
Експедиция-2 преди 5 години
над камъка,по който се мъчат да намерят очите ми напразно бленуваната жила.3-От мъка и от немощ,покрит със бели струпеи,навярно ще остана на камъните проснат,но слънцето ще вземе през бялата си лупа червената ми диря за жила златоносна.Ще пърха пак пред мене примамливо звездица,но горе ще остане последният ми стон,обагрен от кръвта ми-за нова експедиция сред скални пукнатини,забит като жалон