Най-много жалби за топлото – срещу столичното парно

Клиенти "загрели" телефоните на дружеството след сметките за март
9
Най-много жалби за топлото – срещу столичното парно
Снимка: архив, БулФото

147 са внесените жалби и сигнали в Комисията за енергийно и водно регулиране от клиенти на топлинна енергия тази зима. Това показват резултатите от извършения обобщен анализ на регулатора.

Изминалият отоплителен сезон е оценен като по-малко проблемен в сравнение с предходния. Изключение прави аварията в "Топлофикация Перник", причинена от пожар на площадката на ТЕЦ "Република", която доведе до сериозно нарушаване на топлоподаването през най-студените дни.

Най-голям е броят на жалбите срещу топлофикационните дружества през февруари и март 2018 г. - съответно 30 и 35.

Най-висок е делът на жалбите и сигналите, свързани с дяловото разпределение на топлинната енергия, което е основа за изготвяне на месечните и изравнителни сметки - техният брой е общо 46. За влошено качество на топлоснабдяването са сигнализирали 24-ма потребители, предаде БТА.

От общо 147 жалби за сезона, 73 са жалбите срещу най-голямата топлофикация в страната - в София.

Във връзка със сигнали от клиенти на "Топлофикация София" за високи сметки за парно за март., КЕВР е извършила проверка по документи. Установено е, че за периода 17-26 април в дружеството са постъпили 26 писмени жалби, дружеството е отговорило по телефона на 755 въпроса за дяловото разпределение на топлинната енергия и на 552 запитвания за дължими суми за март 2018 г.

При проверките по писмените жалби не са констатирани грешки в прилагането на Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия.

Според регулатора основната причина за многобройните възражения е фактът, че само 6 процента от битовите клиенти в София са заявили реален месечен отчет и получават фактури за реално потребената от тях топлинна енергия. Останалите 94 процента клиенти на дружеството получават месечни фактури, базирани на прогнозно потребление за съответния имот.

След изготвяне на изравнителните сметки те ще получат информация за действителните задължения към "Топлофикация София".


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега парното е евтино. Като дойде турският газ ще бъде интересно!
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ХА-ХА-ХА - 73 ЖАЛБИ ОТ 500000 АБОНАТИ.
Ние се отказахме от парно, в абонатната сложихме автоматичен газов котел и сега отоплението и хтоплата вода са ни наполовина по-евтини. Като прибавим, че блокът ни вече е саниран, ефектът е още по-голям.
6
1
 
6
 
! Отговори
Жо преди 9 месеца
До toti
ТРЪБИТЕ вътре в блока не са на Топлофикация, а са общи части на собствениците на блока/входа.
Само с решение на Общото събрание на блока/входа е възможно всички да се ОТКАЖАТ от Топлофикация. После всеки ще се топли както намери за добре. Само че, на такова събрание повечето съседи НЕ ИСКАТ да се откажат от топлофикация. Това е парадокс. Хем реват от Топлофикация, хем не искат да се откажат!
5
1
 
2
 
! Отговори
toti преди 9 месеца
Sre6ty mafiiata ni6to ne moi da se napravi.Oswen da se otrejat trybite na celia blok.
4
0
 
5
 
! Отговори
Жо преди 9 месеца
"НАЙ- ВИСОК е делът на жалбите за дяловото разпределение на топлинната енергия"
ТОПЛОФИКАЦИЯ най-малко я интересува, как се разпределя топлинната енергия между съседите. Според законите в България, топлофикация я интересува да си получи парите, които се полагат за подадена топлоенергия в абонатната станция на блока/входа. Ако се наложи корекция на някоя индивидуална сметка, то разликата се разпределя в сметките на съседите. Топлофикация не губи нищо от разните там жалби.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е луд, които яде баницата...
2
1
 
11
 
! Отговори
Еми така е преди 9 месеца
Всички се оплакват, ама само 73 жалби за София?!? Еми затова ще ви ши*ат редовно топлофикация... Във всяка друга държава ще ги запалят тия паразити топлофикация, ама тук си плачат по форумите, но никой нищо не прави...
1
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бай Ганьо не е свикнал да плаща. Това му е наследство от соца.