Граждани на протест: Светият синод решава без Неофит!

Защо църквата няма да изпрати представитли в Охрид?
16 май 2018 13:30, Надежда Йосифова
12
Граждани на протест: Светият синод решава без Неофит!
Снимка: Bulfoto

Граждани протестират пред Синодалната палата в столицата. Недоволството е срещу решението БПЦ да не изпраща свои представители в Македония по случай честването на 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия.

Протестиращите граждани настояват Светия синод на БПЦ да преразгледа своето решение и допълват, че е било недопустимо то да бъде взето в отсъствието на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Гражданите определят решението като антидържавно и допълват, че то е било повлияно от външни интереси, визирайки по-специално Руската православна църква.

От фондация "Българска памет" заявяват, че ще продължат със своите протестни действия.


12
Още от Страната
Бетон vs. къмпингари. Кой причинява повече злини на Черноморието?
Напиши коментар Коментари
11
3
 
1
 
! Отговори
един преди 5 дни
Интересно ми е колко от коментиращите реално ходят на църква? А фактът, че почти всички в БПЦ са бивши ДС агенти, подчинени на СССР, е всеизвестен. Всеки разсъждаващ човек може да стигне до извода, че по времето на соца, когато са встъпили в длъжност сегашните ни духовници, ако си проповядвал християнските ценности, а не соц. ценностите, си бил пращан на оня свят под претекст, че си "враг на народа". А вие сега се чудите защо БПЦ отново върви против единството на църквата.
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Има си канони за тези спорове,и не сме ние,които да решаваме кой да отиде и дали да отиде.Оставете това на хората,на които това им е работа и призвание.
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
От БПЦ просто изпълниха повелята на москва. Нищо изненадващо.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Българската църква е майка , защото преди 1000 години е имало България , а не Русия
7
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Вън руските агенти и ДС ченгета от Светия синод!
6
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Тия протестъри са гну/сни лъжци и манипулатори! Светия Синод на БПЦ трябва да бъде с Негово Светейшество Български Патриарх Неофит и с всички КАНОНИЧНИ ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ, а не с разколниците "македонци"!

МПЦ НЯМА,както НЯМА и "държава" македония! "Македония" е една измислена "държавица",която няма нищо общо с Александър Македонски и Гръцка( Византийска) Македония!
5
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 4


"Макетата отново искат да ни вкарат в разкол с останалия православен свят!"

Прав си! Подкрепям твоето мнение по този въпрос! "Македонска" Православна Църква НЯМА и НЕ съществува! Нито в Библейската ,Църковна и световна история!

"Макетата" да се гръмнат! Няма смисъл ние,българите да се трепаме за нещастници,които в миналото са се поругавали с БПЦ и българщината! "Макетата" да се подготвят,че ще станат роби на албанците!

А тия протестъри са гнусни манипулатори и лъжци!
4
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Макетата отново искат да ни вкарат в разкол с останалия православен свят! С тази покана в която няма и дума за това че Охридската архиепископия е българска -искат да получат някаква лигитимност ,каквато до момента не са получили от нито една църква ! А приказките на този Врабески за намесата на руската църква и някакъв Решетников са бълнувания на умопобъркан човек!!!
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И са прави, и не са. Първото, защото ни канят като най - обикновени, редови присъстващи на честването, а преди месец-два хленчеха да сме им станали църква - майка. Жестовете от страна на нашите отци бяха направени, последният - официалното предоставяне на Великденския огън. Да изпратят висш представител девалвира българския интерес. Все пак неизпращането пък налива вода в мелницата на македонизма, сърбите и руснаците. Според мен трябва да изпратят представител, но някой по-нисш като позиция.
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Протестиращите дали наистина искат БГ да празнува ослепяването на 14000 БГ войници, смъртта на БГ цар - Самуил, понижаването на БГ патриаршия в архиепископия и падането на БГ под византийско робство, като тези събития са основни за основаването на тази Охридска архиепископия от византийския император Василий II Българоубиец като гръцка църква с гръцки попове ...

П.С. Аз смятам,че това е безумие ...
1
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
ОХРИД И БЪЛГАРСКИЯ ЕРУСАЛИМ.
РУСНАЦИТЕ НЕ СА СЪЩЕСТВУВАЛИ ТОГАВА!