Хазната на излишък с близо 900 млн. лв. към края на март

Данъчните и осигурителните приходи са повече
22
Хазната на излишък с близо 900 млн. лв. към края на март
Снимка: архив, БулФото

Излишък по националния бюджет в размер на 880,2 млн. лв. и дефицит по европейските средства от 287,6 млн. лева отчете финансовото министерство за първото тримесечие на годината.

Салдото по Консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към месец март е положително в размер на 592,7 млн. лв.

Основните фактори за превишението на приходите над разходите са добрите параметри по изпълнението на данъчните и осигурителните приходи по националния бюджет, съобщават от правителствената пресслужба.

Постъпилите приходи и помощи по КФП са в размер на 9 218,8 млн. лв. или 24,1% от годишните разчети. Съпоставени със същия период на предходната година, данъчните и неданъчните приходи нарастват с 621,1 млн. лв. (7,3%), докато постъпленията от помощи са по-ниски.

Разходите по КФП (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) към март 2018 г. възлизат на 8 626,2 млн. лв., което е 21,9% от годишните разчети.

Ръстът на разходите спрямо същия период на 2017 г. е основно поради по-високия размер на социалните плащания, свързан с базов ефект при разходите за пенсии от увеличението им от юли 2017 г. и увеличението на две стъпки през 2017 г. на размера на минималната пенсия (от юли и октомври), по-високи разходи за персонал (основно поради увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал в системата на средното образование) и нарастването на капиталовите разходи (основно по сметките за средства от ЕС).

Размерът на фискалния резерв  към 31 март е 10,1 млрд. лв., в т.ч. 9,5 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0,6 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

 


22
Още от Общество
Дете със свастики на стадиона: Година без мач за татко и глоба!
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Веднага да се дадат за саниране на панелките, или на Шиши.Абе директно на Московията. Майната им на пенсионерите и безработните...
21
0
 
3
 
! Отговори
д-р Дрее преди 4 дни
За това пенсионерите с 200 лева пенсия а болните мрат , като пилци.
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Това пари лиса -900 милиона.
Той краля на кокаина Ескобар ги е изкарвал за полвин година
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Търтеите от ЕС наливат по 3-4 млрда на година и ръста на икономиката идва от там. В същото време братята от раша не плащат данъци и ни скубят като невидели. Лукойл 47 милиарда приходи за 5 г и нито лев за данъци.
18
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 дни
като имаш повече е нормално и никога не се ГОВОРИ , нормално е ТЪРТЕИТЕ от ЕС да поискат ПОВЕЧЕ ,А другиите кучета ги яли
17
0
 
6
 
! Отговори
българина преди 4 дни
но за сестрите няма повишение а за болницата увраца съвсем няма заплати
16
0
 
14
 
! Отговори
тнт преди 4 дни
Понятието "данъчен излишък" е пропаганден,а не финансов термин. При добре планиран бюджет няма нито излишък,нито недостиг. Тъй като сегашния бюджет е разчетен за цена на нефта около 65 долара, когато към есента стигне 90 долара изведнъж тези,които сега се бият в гърдите,че има "данъчен излишък" ще получат пълна амнезия.
15
0
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 4 дни
- Тюх, брей, разбогатехме се...
14
3
 
1
 
! Отговори
А иначе преди 4 дни
От статията излиза, че данъчните са си свършили перфектно работата, както е събщила правителствената пресслужба. А истината е, че заплатите се увеличават, най-вече в София, и оттам идва повече данъци.
13
1
 
11
 
! Отговори
:):) преди 4 дни
тези пари ще се усвоят в едни проекти извънредни , за едни наши хора, пък вий се радвайте на герберски уружай....грънци
12
0
 
13
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 4 дни
Кой изяде 1 милиард закуски на децата?
11
0
 
8
 
! Отговори
Сорос каза: преди 4 дни
А така, само бой, секс и ниско стригане!
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Образно казано . Сиромах човек , жив дявол . Сиромах Държавник - жив бирник . Всеки да се спасява поединично . Ама надали .
9
1
 
10
 
! Отговори
Елита каза: преди 4 дни
Скътани пари от данъкоплатеца, това не е за хвалба, за оставка е. Данъкоплатеца лишен от услуги.
8
0
 
8
 
! Отговори
Jek преди 4 дни
Яко пари в държавата, само дето наоколо е пълна ***, дупки, мърсотия, разбити тротоари, мръсен въздух, корупция. До края на годината ще генерираме излишък от 100 млрд евро. Само гледайте.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
За това ли изместихте заплатите на държавните служители в края на месеца, за да може да се съберат пари? Ми направо го направете като в частният сектор, давайте ги в следващият месец, така ще икономисате една заплата.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ляжа е . Ние разполагаме само с долари и евро . Чак пък резерв . А на американските сенатори какво дадохме .
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
За гей паради ли ги пазят??? А хората в същото време умират без лекари, лечения и лекарства, доходите мизерни, данъци, такси и цени завишавани всеки месец.....
4
6
 
1
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 дни
Ще платим на наша фирма за пазене на черната дупка "Белене"доката решат тези разпаднали се боклуци ще стават ли на АЕЦ или не ....е срещу 10милиарда евраци разбира се ...
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Пратете още шерпи и въртолети