Край на операцията... Боян остава завинаги под Шиша Пангма!

Бог да го прости, написа за край на операцията Кирил Петков
Обновена: 16 май 2018 16:19 | 16 май 2018 11:00,
238
Край на операцията... Боян остава завинаги под Шиша Пангма!

Спасителната акция за спасяването на алпиниста Боян Петров окончателно приключи, за съжаление - неуспешно.

"Бог да го прости Боян", написа във Facebook Кирил Петков, който беше на място в Непал и следеше спасителната акция заето с друг българин - Петко Петков.

Още по темата

"Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата - искахме да се уверим с очите си още веднъж - стигнахме 7400 м височина (Лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни - времето беше слънчево - качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация", обясни българинът.

Днешният полет беше последният шанс спасителния екип да открие следи от алпиниста, който е в неизвестност от 3 май.

"За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено", написа Петков.

Той благодари на всички хора и институции, помогнали за организирането и провеждането на операцията, на китайската група, търсеща Боян, на пилотите и на всички останали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може така да се говори - щом бил опитен.Изненадата е навсякъде около нас. Не бъдете толкова тесногръди.Това си му беше страст, негова си, само мир за човека.Никой не е съвършен.
82
31
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 1234А като е толкова опитен защо не е могъл да изкачи върха, ами се е загубил или е пандал в някоя пропаст. Ако имаше дори елементарен опит в планината щеше да знае, че на такива преходи не се тръгва сам и при тези условия групата се движи винаги вързани с въжета един друг, това го знае всеки начинаещ алпинист. Да не говорим, че сега сме 21 век и има GPS и много други радио средства за комуникациа ако стане нещо, но той хабер си е нямал от тези неща.
81
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човекът е отишъл да се самоубие, след като е разбрал че малко живот му остава. Това е истината. Затова не е взел даже телефона си, а го е дал на свой приятел от груптата, когато тръгва сам нагоре отделяйки се от групата.
80
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бъди Монблан! На висини възмогнат,обвий се с лед и с леден поглед гледай,това под тебе в мрака що гъмжи
79
9
 
26
 
! Отговори
Странник преди 5 години
И какво геройство има в това да остави човек децата си сираци, заради собствената си глупост.
78
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова никога не се тръгва сам, защото може да се случи всичко. Колкото и да познава планината, винаги може да стане злополука.
77
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Боян е пропаднал в ледената цепнатина, покрита със сняг между лагер 2 и лагер 3, където загинаха всички преди него... Защо не се отбележи точното място на тази коварна пропаст не знам. Може би за да загиват алпинистите...
76
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сега кой ще се погрижи за децата на "великана". Как ще се чувстват без баща и бащино присъствие двете му деца? Как изобщо ще се чувстват майка му, жена му , приятели..... Тиха тъга, депресия и измамното чувство , че великанският му егоизъм е нещо възвишено ,а духът му е някъде там около осемхилядниците . Жалко за проявената сила и воля в борбата с болестите, нещо което малко хора могат да направят. Нека Бог го прости и да даде сили на близките му!
75
6
 
5
 
! Отговори
334 преди 5 години
Помните ли 90те имаше един такъв дето с години го говореха във всички предавания особено в Добро Утро колко ми беше писнало и от него, но той е друг случай нещо се беше изалчнил той да е първия българин изкачил еверест и беше тръгнал без другите, показателно за нащо племе ама както обикновенно никакви уроци, но както и да е надуха ни главите с тоя тип и смътта му до степен до която се чудех само за образите на великите хора ли ни пука в България и отговора след 30 години е по-скоро да
74
5
 
17
 
! Отговори
1234 преди 5 години
До ПланинарТи си много *** парче.Как може да наричаш човек изкачил 10 от 14 осемхилядника неопитен.
73
34
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видяхте ли до какво ви доведе беднотията и немотията / злоба, завист, безчувственост, незаинтересованост, егоизъм и още куп качества дори НЕ-присъщи на планктон. Вие сте малки хора, низши земни твари, мразещи всичко и всеки. Да знаете, аз също ви мразя! Вие със сигурност няма да умрете в планината, защото не ви стиска! Ще умрете сами, без никого обичащ ви... ТАКА КАКТО ЗАСЛУЖАВАТЕ!
72
1
 
14
 
! Отговори
Истукан преди 5 години
Бог да го прости, останал е затрупан някъде. Така или иначе е погребан в земята, макар и в неизвестност.
71
9
 
15
 
! Отговори
Герой на Върха преди 5 години
Издигал се е долу в цепнатитата или в пропаста, замръзнал. Самонедеян, тръгнал сам ядосан и обиден защото не са го избрали в групата за Еверест. А ако това за талантите и външната тъмнина е вярно хич няма да му е леко сега на душата. Да се помолим за Боян и нека Бог бъде милостив към него.
70
2
 
11
 
! Отговори
еее преди 5 години
Бог да го прости.Знаеше се още на 6-ти.Останаха му 4 върха неизкачени.
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Mnogo sakasnahte s tarseneto sled 2 3 den na is4esvaneto teabvasche da se tarsi bojan ne sked 5 6 den jalko no fakt nog da go prosti todi hubav smel balgarin sabolesnovanija na saprugata mu dezata mu i jenata s kojato e jival
68
6
 
14
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Да тръгнеш да изкачваш 7 хиляден връх е равносилно на това да караш автомобил с 250 км. в час, т.е. пълна лудост и самоубийство. Бог да го прости и дано останалите се вразумят. Амин!
67
3
 
30
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До АнонименДа се издигнеш над света е велико, признавам, но най-велика е да го направиш жив!
66
5
 
34
 
! Отговори
Морския преди 5 години
Който много обича планината завинаги остава там.Мен от планини ме е страх, дори на зимен курорт не ходя. И зимни гуми нямам. Всичко свързано с планини, ледове, скали, снегове, изкачвания ме подлудява. Страх ме е от мечки и не ходя в гората.
65
51
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички българи са дребни душици в сравнение с великана Боян който е на върха!
64
18
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Маса други хора загинаха, бури и градушки отнесоха покриви и оставиха много хора без хляб, деца бяха наръгани с нож, от 10 дена медиите ни са пълни с по няколко новини на ден какво казали майката и сестрата на Боян.