Митрополит Йоан: Решението на Синода за Охрид е обмислено!

Църквата ни била правоприемник на Охридската епископия
16 май 2018 14:00,
19
Митрополит Йоан: Решението на Синода за Охрид е обмислено!
Снимка: YouTube

Правоприемник на Охридската епископия е Българската православна църква, каза Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, съобщава "Фокус".

Изказването му е по повод решението на Светия синод представители на Българската православна църква – Българска патриаршия да вземат участие в тържествата по случай 1000-годишнината от основаването на Охридската архиепископия в Охрид.

Още по темата

"Имаме устав, имаме нормативен акт, съгласно който правоприемник на Охридската епископия е Българската православна църква, това е основният ни мотив", настоя митрополит Йоан.

По думите му решението на Светия синод е обмислено: "Това е едно решение на Светия синод, което не е необмислено. Това не означава, че ние няма да имаме отношение с Македонската църква. Считаме, че ние трябва да си го отпразнуваме и това е съвсем нормално."

Светият синод на Българската православна църква – Българска патриаршия взе решение за отбелязване на 1000-годишнината от основаването на Българската Охридска архиепископия на 10 юни с отслужване на архиерейска св. литургия в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Във връзка с бележитата годишнина ще бъде изготвено извънредно Патриаршеско и Синодално послание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много правилно решение на Светия Синод на БПЦ която е единствен легитимен по волята на ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА наследник на ОА!!!Точка!ФИРОМ има два пътя ИЛИ ТОТАЛЕН ОТКАЗ ОТ ЮГОСЪРБОМАКЕДОНИЗМА или Разцепление не след дълго и "славянската му част"да върви където си иска!Около Охрид селата са албански и нищо чудно и той както и Струга да остане в албанската половина!За българщината ще е по-добре!Брат кръвен брат ни звергва зарадиМАЙКОПРОДАВСТВО И КРАЖБА НА ИМОТ та ние ли да простим и ЗАЩО?!АРЕ....
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига бе! Аборт! Убийство! ако искаш аборт до трети месец! после унищожаваш живот!
9
6
 
1
 
! Отговори
Корнелия преди 5 години
религията е хубаво нещо, стига да не се прекалява...В Полша и Италия,, много жени са унижавани с отказа за аборт... Манипулиране на масите... Да не забравяме, че сме покръстени, а сме били езичници или друга религия... Светия синод е длъжник на народа от доста време...
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно. Макетата отново се опитват да крадат история и подлъгват неразумний врабчовски и други *** врабчета. Ще кажат: Ние сме Охридската архиепископия, вие нали ни признахте. Макетата имат право да празнуват 45 години сръбска църква.
7
10
 
4
 
! Отговори
Ἰ&#951 преди 5 години
Скрии се дявол с келимявка!! Предател на българските интереси! бойкот на църквата !!!!!ЩЕ ГНИЕТЕ В АДА, СЛУГИ НА ДЯВОЛА!!! АМИН!
6
12
 
4
 
! Отговори
Koko преди 5 години
Отказвам се от т.нар. "Българска православна църква" БОД. БОД означава Дружество Без Отговорност ...
5
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Попът е прав! Истината е, че в Македония нищо не се променило - антибългарската кампания си върви, свалят се паметници, добросъседството на този етап е мит. Всичките тези постъпки от тяхна страна са лукави опити да признаем техните извратени тези и исторически измишльотини. Предлагат и правят неща по начин, който им е пределно ясно каква реакция ще предизвика, а след това раздухват нещата по медиите и допълнително ни обругават - видите ли, бугарите нечат добрососедски односи.
4
11
 
5
 
! Отговори
СвЕти Жоре преди 5 години
Това попчетата винаги са били много коварни типчета.....уж смирени, достойни и честни, а всъщност душичките им са тотално прогнили от поквара и грехове...Нищо не може да очаква от институция, която векове се е кланяла ниЗко на земните си господари , но никога на Бога- от турските султани, та до Тодор Живков.....жалки, жалки, жалки.
3
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
kakachankata njama li da vika I popover v kazarmata?
2
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А са отишли, а руския и вселенския патриарх са им издърпали ушите. Страх лозе пази...
1
7
 
5
 
! Отговори
аман преди 5 години
Тия само с простотии се занимават. Имат уникалната дарба вместо с проблемите в обществото-***,***,неморалност,чалга,атеизъм и прочие-да се занимават с глупости! И на всичкото отгоре много държат крадливите ни политици да ги удостояват с почести и награди! И като почнат едни простотии заучени да ръсят...ужас!