Президентът Радев – отличник по рейтинг. А евентуалната му партия?

Оценка "Среден" 3,44 за кабинета, всеки втори не иска избори
16 май 2018 18:45, Красимир Ангелов
78
Президентът Радев – отличник по рейтинг. А евентуалната му партия?
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Правителството на Бойко Борисов е успяло да укрепи своите позиции през последните два месеца, сочат резултатите от социологическо проучване на агенция "Медиана", проведено сред 1001 души в периода 9 – 14 май 2018 година.

29% от анкетираните са отговорили, че третото правителство на Борисов им вдъхва доверие. За сравнение преди 2 месеца процентът на положително настроениете е бил 25,54% от участвалите в проучването пък са обявили, че са разочаровани от управлението, срещу 58% през март.

Според социолозите причината за увеличаването на позитивните нагласи е преди всичко в европредседателството и надеждата, че страната ни би могла да извлече практически ползи от него (оптимистичните нагласи за това са скочили с 11%).

Среден 3.44

Такава оценка поставят на правителството участвалите в проучването. За сравнение оценката през март е била среден 3.35.

На фона на това почти всеки втори анкетиран (46%) посочва, че очаква кабинетът да изкара пълен мандан. За предсрочни избори се обявяват 26%, а други 20% признават, че им е безразлично дали ще има предсрочни избори.

Според анализите на проучването, една от основните причини за нежеланието за предсрочни  избори е отсъствието на терена на ярка алтернатива. Голяма част от избирателите привиждат и "лявото", и "дясното" като двете страни на една и съща монета (една и съща власт по същество). И търсят алтернатива на традиционните както леви, така  и десни партии.

Партиите на Слави Трифонов и Румен Радев – заплаха за ГЕРБ и БСП

Двете потенциални и несъществуващи реално партии – на Слави Трифонов и президента Радев, набират огромен брой потенциални гласоподаватели, сочат резултатите от проучването. За несъздадената партия на Слави заявяват, че е възможно да гласуват около 30% от гласоподавателите. За още по-хипотетичната партия на президента Радев заявяват, че е възможно да гласуват 37%. Според авторите на проучването очевидно двете основни политически сили (ГЕРБ и БСП) далеч не трябва да са спокойни, независимо от стабилните данни в изследванията.

Ако изборите бяха днес

Ако изборите бяха днес, 4 партии биха влезли в състава на следващия парламент. Първа политическа сила остава ГЕРБ с подкрепата на 25,8% от гласувалите. С малко повече от 3 пункта по-малко на второ място остава БСП с 22.6%. В следващото Народно събрание ще влязат още ДПС (8,1%)  и ОП (6,7%). Под чертата остават Воля с 2,8%, АБВ с 1,8%, Реформаторския блок с 1,3% и новото дясно обединение Демократична България с 1,2%.

Президентът Радев – отличник по рейтинг

Сред политиците, с най-висок рейтинг остава президентът Румен Радев, който събира 67% одобрение, спрямо 64% през март. Следва кметът на София Йорданка Фандъкова, която събира 55% одобрение и премиерът Бойко Борисов с 41%.

С цели 5 пункта скача и одобрението към военният министър Красимир Каракачанов, който вече задминава по рейтинг дори Томислав Дончев. За лидера на ВМРО одобрението е 37%, срещу 36% аз вицепремиера. Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък събира одобрението на 34% от анкетираните.

20% е одобрението за вицепремиера Валери Симеонов (+3%), 19% за лидера на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов (-3%), 17% за лидера на Воля Веселин Марешки (-2%), 15% за лидера на ДПС Мустафа Карадайъ (+3%) и 14% за лидера на „Атака“ Волен Сидеров (- 4%).

Всеки втори очаква ползи от председателството на ЕС

Всеки втори българин очаква реални ползи от председателството на ЕС. 49% вярват, че след председателството ни ще има ползи за държавата, срещу 28%, които не очакват нищо добро. 23% пък не могат да преценят.

На фона на това обаче 81% от анкетираните са категорични, че България е взела правилното решение, като не е изгонила руски дипломати след случая "Скрипал". Едва 5% са тези , които не одобряват решението на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
14
 
16
 
! Отговори
Троловиждач преди 5 години
Не знаех, че ГРОБ имат такава армия от трлове. Явно сите *** са мобилизирани да пишат глупости и да си цъкат +. Трепертете мишки, комунистите от гроб скоро ще са в историята и ще останете без работа!
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Европа е София ,какво са Българските села и малките градове ?!?Само питам ?Далече съм от мисълта ,че Европата се индетифицира със София ,ръиш ли ?!
46
7
 
16
 
! Отговори
м преди 5 години
За малко да намаже от грипените, ама черна котка му мина път, ще си остане със зелените ***.
45
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румен Радев, който събира 67% одобрение ...по коремно възлизане на лоста и 0% за мълчание пред наглостта на цигарения патриарх.
44
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като тръгне газът от Турция ще е на тройна цена в сравнение с газа от Южен поток.Борисов да си бръкне в офшорката и да плаща.Нали той обеща на янките да спре Ю Поток и го подари на турците. Сега те трябва краката да му целуват за това.Ама вместо внуците на тиквата нашите внуци ще го плащат.
43
10
 
14
 
! Отговори
Троловете лаят преди 5 години
Цецко е пратил всичките си кучета да тролят под тази статия. Мишките в ГЕРБ знаят, че не могат да бият Президента на избори, не могат да го стигнат като рейтинг, не могат да го окалят, защото е честен човек и направо умират от яд. Боко като се събуди сутрин първата му мисъл е, че е цар на Бантустана, а втората е, че Радев може да го свали и всичко да отиде по дяволите. Вдига кръвно и звъни на ходжата да му лее куршум.
42
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Румен Радев е Министър - Председател а Бойко -министър на външните работи ,какво ли ше е стане ?
41
10
 
12
 
! Отговори
в преди 5 години
Назначил сегашната си булка на два договора, да взима две заплати, твърде дребен мошенник да му се неначудиш на рейтинга.
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тонкатаЗа огромно съжаление мазохизма е трудно лечим , но опитай все пак , медицината напредва бързо.
39
8
 
13
 
! Отговори
до 36 преди 5 години
Радев е "мъжкар" ама под три чифта женски чехли и един чифт руски ботуши.Летец с 'урварско минало и назначена втора съпруга.
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
81% от анкетираните са категорични, че България е взела правилното решение, като не е изгонила руски дипломати след случая "Скрипал". Едва 5% са тези , които не одобряват решението на правителството.Ако се изваят платените от Козяк и 5% няма да имат русофобите в България , ама лаят като за милиони.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...Партиите на Слави Трифонов и Румен Радев заплаха за ГЕРБ и БСП...___"Медиана",на Нероден Петко ....стъкмистика стъкмява.
36
12
 
16
 
! Отговори
Радев е мъжкар преди 5 години
Ако Президента направи партия твърдо ще гласувам за него. Мъж на място, летец с чисто минало, а не мутра от СИК с "охранителна" фирма. Такива мъже и трябват на България, не селски тарикати, мутри и милицифайки като ГЕРБ и БСП.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЩЕ ПЛАЩАТЕ СГРАДНА ИНСТАЛАЦ.ИЯ И ЩЕ ПЕЕТЕ ПЕСЕН.ЩОТО ТАКА ИСКА ВЕЛИКИЯТ ВОЖД.АКО ПОИСКА И РЪЧЕНИЦА ЩЕ ИГРАЕТЕ, ОСОБЕНА КОГАТО ТРЪГНЕ ГАЗЪТ ОТ ТУРЦИЯ.
34
8
 
10
 
! Отговори
Президент надали ? преди 5 години
Президентша явно се вижда, че си имаме, ама президент надали ?
33
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изледването явно идва от исток. Същите цифри, същите алабализми.Явно са го главили за слуга на оня дребния.
32
3
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Най-вероятно няма нищо общо с реалността, но ако е вярна тая стакмистика - положението е трагично.. 30% за чалгаджията? Ужас..
31
10
 
11
 
! Отговори
Радев смешен преди 5 години
Омбудсманът Maя(костинбродска) изпреварва президента по рейтинг. Ами сега кво ще прави зеления чорап ? Очевидно я готвят Мая за бъдещ президент.
30
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се връщат БСП,че ни писна от сталинистко-фашистко управление!
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стъкмистиката си я наврете на едно тъмно място!И си прочетете приказката за лъжливото овчарче!