Президентът Радев – отличник по рейтинг. А евентуалната му партия?

Оценка "Среден" 3,44 за кабинета, всеки втори не иска избори
16 май 2018 18:45, Красимир Ангелов
78
Президентът Радев – отличник по рейтинг. А евентуалната му партия?
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Правителството на Бойко Борисов е успяло да укрепи своите позиции през последните два месеца, сочат резултатите от социологическо проучване на агенция "Медиана", проведено сред 1001 души в периода 9 – 14 май 2018 година.

29% от анкетираните са отговорили, че третото правителство на Борисов им вдъхва доверие. За сравнение преди 2 месеца процентът на положително настроениете е бил 25,54% от участвалите в проучването пък са обявили, че са разочаровани от управлението, срещу 58% през март.

Според социолозите причината за увеличаването на позитивните нагласи е преди всичко в европредседателството и надеждата, че страната ни би могла да извлече практически ползи от него (оптимистичните нагласи за това са скочили с 11%).

Среден 3.44

Такава оценка поставят на правителството участвалите в проучването. За сравнение оценката през март е била среден 3.35.

На фона на това почти всеки втори анкетиран (46%) посочва, че очаква кабинетът да изкара пълен мандан. За предсрочни избори се обявяват 26%, а други 20% признават, че им е безразлично дали ще има предсрочни избори.

Според анализите на проучването, една от основните причини за нежеланието за предсрочни  избори е отсъствието на терена на ярка алтернатива. Голяма част от избирателите привиждат и "лявото", и "дясното" като двете страни на една и съща монета (една и съща власт по същество). И търсят алтернатива на традиционните както леви, така  и десни партии.

Партиите на Слави Трифонов и Румен Радев – заплаха за ГЕРБ и БСП

Двете потенциални и несъществуващи реално партии – на Слави Трифонов и президента Радев, набират огромен брой потенциални гласоподаватели, сочат резултатите от проучването. За несъздадената партия на Слави заявяват, че е възможно да гласуват около 30% от гласоподавателите. За още по-хипотетичната партия на президента Радев заявяват, че е възможно да гласуват 37%. Според авторите на проучването очевидно двете основни политически сили (ГЕРБ и БСП) далеч не трябва да са спокойни, независимо от стабилните данни в изследванията.

Ако изборите бяха днес

Ако изборите бяха днес, 4 партии биха влезли в състава на следващия парламент. Първа политическа сила остава ГЕРБ с подкрепата на 25,8% от гласувалите. С малко повече от 3 пункта по-малко на второ място остава БСП с 22.6%. В следващото Народно събрание ще влязат още ДПС (8,1%)  и ОП (6,7%). Под чертата остават Воля с 2,8%, АБВ с 1,8%, Реформаторския блок с 1,3% и новото дясно обединение Демократична България с 1,2%.

Президентът Радев – отличник по рейтинг

Сред политиците, с най-висок рейтинг остава президентът Румен Радев, който събира 67% одобрение, спрямо 64% през март. Следва кметът на София Йорданка Фандъкова, която събира 55% одобрение и премиерът Бойко Борисов с 41%.

С цели 5 пункта скача и одобрението към военният министър Красимир Каракачанов, който вече задминава по рейтинг дори Томислав Дончев. За лидера на ВМРО одобрението е 37%, срещу 36% аз вицепремиера. Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък събира одобрението на 34% от анкетираните.

20% е одобрението за вицепремиера Валери Симеонов (+3%), 19% за лидера на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов (-3%), 17% за лидера на Воля Веселин Марешки (-2%), 15% за лидера на ДПС Мустафа Карадайъ (+3%) и 14% за лидера на „Атака“ Волен Сидеров (- 4%).

Всеки втори очаква ползи от председателството на ЕС

Всеки втори българин очаква реални ползи от председателството на ЕС. 49% вярват, че след председателството ни ще има ползи за държавата, срещу 28%, които не очакват нищо добро. 23% пък не могат да преценят.

На фона на това обаче 81% от анкетираните са категорични, че България е взела правилното решение, като не е изгонила руски дипломати след случая "Скрипал". Едва 5% са тези , които не одобряват решението на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
12
 
9
 
! Отговори
партия ДЕСА преди 5 години
Ако ще прави партийка, значи никъде не му искат коремното, бай дъ уей между другото.
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19 м.манолова само говори, че сградната ще отпадне 2015г.Ние от ЗАПАДА редовно плащаме сградата инсталация на топлофикацшияи/ без да ползваме отопление/ , но резултат от нейното действие няма.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Желателно е бъдещите велики мъже да могат да разделят плявата между две магарета . За жалост те не знаят що за обект е това .
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е изследване е с твърде много "ако". Ако бабата на Кольо Колев беше мъжка какво ли щеше да стане.
24
0
 
1
 
! Отговори
BOikofff преди 5 години
stqgate li gashtite s kaishi znam che za kolani nema pari s lasticite na babite vi koito sa ostanali oshte givi de stqgaite toka goni 1 euro za kilovata chas sha vidite kade serat gladnite i SOROS bob qde li napravo si slagaite vageto
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При 80 процента д.... тук всичко е възможно. Почитателите на дългуча и подставеника на решетников не е зле да си припомнят как започна политическата кариера на мутpaта. Много приказки срещу статуквото, обещания и т. н.
22
2
 
1
 
! Отговори
THE TRUE HURT i KNOW преди 5 години
shte prodylgavat da se maznqt na SOROS - ONASIS dinastiite MOSHEi OSHE shte giveqt na vash grym dokato kokalite vi okapat ot bachkane i bolesti i taka do kraq na sveta taka e bilo i taka shte byde do kraq na sinqta planeta nesimetrichna
21
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С този Радев си спомних войнишките години когато някои напръв поглед наперени офицери дето им се изпотяваха ръцете от страх когато трябваше да вземат решение.
20
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В МОМЕНТА БОКО НА КОНВЕЕР ПОСРЕЩА ЦЕЛУВА, ПРЕГРЪЩА ДЕ КОГО СВАРИГОЛЯМ СМЯХ.
19
11
 
9
 
! Отговори
Smurf преди 5 години
Елегантно Мая Манолова не е включена в анкетата. Щото ако беше Боци щеше да види второто място през крив макарон
18
4
 
2
 
! Отговори
boiko BOrisOFF преди 5 години
i im swamped deep deep into the shits
17
2
 
11
 
! Отговори
неполитик преди 5 години
Изхвърлих си огледалото вкъщи и си закачих два големи плаката на Бойко Борисов и Румен РадевКат ги погледна и моментално ми се вдига самочуствието отвсякъде!Дет се вика аз съм си суперзвезда със суперкрасив външен вид и ненадминати морални,етични,християнски и всякакъв вид други качества
16
2
 
3
 
! Отговори
MRS .LIE(ninova) преди 5 години
no more lies no more stop -cease everything is lie including MRS. LIE
15
19
 
20
 
! Отговори
да преди 5 години
разбира се, че ние българите ще подкрепим Радевкак пък да не гласувам за някакъв пудел на Брюксел, който е умрял от радост, че го тупали..ама не по гърба от уважение, а по главата като домашен ПОСЛУШЕН любимец..ама те навсякъде го канят..как няма да те канят, бе удобен като от Анкара, през Брюксел, та до Вашингтон се държиш като най-добрия приятел на човека !!!
14
18
 
17
 
! Отговори
Спеца преди 5 години
Само глупаците от ГЕРБ говорят и треперят , че Радев ще прави партия!Не господа , Радев няма да направи партия , той е военен , специалист от класа , целта му е да укрепи Българската Армия , защото тия мутри от ГЕРБ , въобще не им пука за независимостта на България!Че те ежечасно я продават майка България , само и само да си натъпчат тайните сметки!Радев ще вземе и следващия мандат , а Борисов да духа супата!
13
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3,4 е оценката на кабинета. А на Борисов била 41% подкрепата.Като се знае, всичко в тоя кабинет се решава от Борисов, а министрите му са само фигуранти каква трябва да е истинската подкрепа за премиера?Даже тройка му е много.И да земе малко да отслабне, че тая каца с лой, дето я разхождат с мерцедесите много бензин харчи.
12
1
 
2
 
! Отговори
ASKUIIOIIIIIIIII преди 5 години
trump dage i ne zne za eksitynsa na bankqnskiq... i Furagkata koqto govori nqkakyv mnogo stranen angliisko-haamerikanski podobno na ASkovsiq KQUN
11
10
 
18
 
! Отговори
akud преди 5 години
hahha радев е не лош орезидент за държава като нашата България, но като по сериозен политик е пълен циркаджия, защото е обикновен пудел на нинова подарен и от кремъл
10
2
 
3
 
! Отговори
local wonders преди 5 години
znachi otivam v Haamerika i hop iznenada okazva se (turn out) che angliiskiq mi e po dobyr ot na mestnoto naselenie palen absurt -TASHAk ako shtete prosto bqh udiven
9
6
 
5
 
! Отговори
MOuses преди 5 години
BOIKO ako go pratqt v MIAMI florida mu davam ne poveche ot 3 max-4 dni sled koeto shte chetete v mesnite tabloidi na cela FLORIDA-- MYG beshe nameren udaven i raskysan ot akuli ili pone ostankite mu tuka se pravi na golemata mutra kato nekoi drugi ama e taktv mishkar che......