Президентът Радев – отличник по рейтинг. А евентуалната му партия?

Оценка "Среден" 3,44 за кабинета, всеки втори не иска избори
16 май 2018 18:45, Красимир Ангелов
78
Президентът Радев – отличник по рейтинг. А евентуалната му партия?
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Правителството на Бойко Борисов е успяло да укрепи своите позиции през последните два месеца, сочат резултатите от социологическо проучване на агенция "Медиана", проведено сред 1001 души в периода 9 – 14 май 2018 година.

29% от анкетираните са отговорили, че третото правителство на Борисов им вдъхва доверие. За сравнение преди 2 месеца процентът на положително настроениете е бил 25,54% от участвалите в проучването пък са обявили, че са разочаровани от управлението, срещу 58% през март.

Според социолозите причината за увеличаването на позитивните нагласи е преди всичко в европредседателството и надеждата, че страната ни би могла да извлече практически ползи от него (оптимистичните нагласи за това са скочили с 11%).

Среден 3.44

Такава оценка поставят на правителството участвалите в проучването. За сравнение оценката през март е била среден 3.35.

На фона на това почти всеки втори анкетиран (46%) посочва, че очаква кабинетът да изкара пълен мандан. За предсрочни избори се обявяват 26%, а други 20% признават, че им е безразлично дали ще има предсрочни избори.

Според анализите на проучването, една от основните причини за нежеланието за предсрочни  избори е отсъствието на терена на ярка алтернатива. Голяма част от избирателите привиждат и "лявото", и "дясното" като двете страни на една и съща монета (една и съща власт по същество). И търсят алтернатива на традиционните както леви, така  и десни партии.

Партиите на Слави Трифонов и Румен Радев – заплаха за ГЕРБ и БСП

Двете потенциални и несъществуващи реално партии – на Слави Трифонов и президента Радев, набират огромен брой потенциални гласоподаватели, сочат резултатите от проучването. За несъздадената партия на Слави заявяват, че е възможно да гласуват около 30% от гласоподавателите. За още по-хипотетичната партия на президента Радев заявяват, че е възможно да гласуват 37%. Според авторите на проучването очевидно двете основни политически сили (ГЕРБ и БСП) далеч не трябва да са спокойни, независимо от стабилните данни в изследванията.

Ако изборите бяха днес

Ако изборите бяха днес, 4 партии биха влезли в състава на следващия парламент. Първа политическа сила остава ГЕРБ с подкрепата на 25,8% от гласувалите. С малко повече от 3 пункта по-малко на второ място остава БСП с 22.6%. В следващото Народно събрание ще влязат още ДПС (8,1%)  и ОП (6,7%). Под чертата остават Воля с 2,8%, АБВ с 1,8%, Реформаторския блок с 1,3% и новото дясно обединение Демократична България с 1,2%.

Президентът Радев – отличник по рейтинг

Сред политиците, с най-висок рейтинг остава президентът Румен Радев, който събира 67% одобрение, спрямо 64% през март. Следва кметът на София Йорданка Фандъкова, която събира 55% одобрение и премиерът Бойко Борисов с 41%.

С цели 5 пункта скача и одобрението към военният министър Красимир Каракачанов, който вече задминава по рейтинг дори Томислав Дончев. За лидера на ВМРО одобрението е 37%, срещу 36% аз вицепремиера. Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък събира одобрението на 34% от анкетираните.

20% е одобрението за вицепремиера Валери Симеонов (+3%), 19% за лидера на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов (-3%), 17% за лидера на Воля Веселин Марешки (-2%), 15% за лидера на ДПС Мустафа Карадайъ (+3%) и 14% за лидера на „Атака“ Волен Сидеров (- 4%).

Всеки втори очаква ползи от председателството на ЕС

Всеки втори българин очаква реални ползи от председателството на ЕС. 49% вярват, че след председателството ни ще има ползи за държавата, срещу 28%, които не очакват нищо добро. 23% пък не могат да преценят.

На фона на това обаче 81% от анкетираните са категорични, че България е взела правилното решение, като не е изгонила руски дипломати след случая "Скрипал". Едва 5% са тези , които не одобряват решението на правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствения нормален, не-крадлив министър за новата история на България няма да влезе вече на 2 последователни избори в парламента. Ако това не е доказателство за тъпотията на Българския народ, не знам кое е.
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой бе, Десислав Радев ли е с висок рейтинг ...?!
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъпия народ се радва на *** военен.
65
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев е толкова жалък ***, че се налага медиите да му вдигат изкуствено рейтинга с лъжливи статии.
64
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев ще бие по рейтинг де що има плювньовци и банскалии. Бих спомнал и други, но са твърде много. Причината за това е че е БЪЛГАРИН и мисли ЗА БЪЛГАРИЯ, а не я продава. Не спира проекти като Южен Поток и Белене, не обещава борба с корупцията, а после да се окаже, че е главата на змея, прави това, което трябва и то точно така, както трябва.
63
6
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Анонимен65Висшия офицерски кадър от Симеоново пък, блести със свежа и остра мисъл, ясен изказ, държи по 15 минути реч, на правилен български език в България и на английски, навън, без да прочете и дума...И не допуска никакви гафове при това, и не се налага на приближените му блюдолизци на другия ден да обясняват какво точно е изкал да каже, казвайки друго.
62
8
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Анонимен43"Ако Румен Радев е Министър - Председател а Бойко -министър на външните работи ,какво ли ше е стане ?".....Замслих се...При такава хипотетична ситуация, бих препоръчал, всяка сутрин в 8,00 Баце при Радев, с английско -български речник първо, и Радев да го препитва какво е научил нощес, след работа.Ако не е научил-бой по канчето. След 9.00до 9,30 поставяне на преки задачи на Баце.16.00 до 17.00 рапорт какво е свършил, и ако не е свършил-бой по канчето и утре пак в 8.00 отначало.
61
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато Радев говори имам чувстовото, че назидателния изказ на даскал в трудово възпитателно училище.Тъжното е, че висшия офицерски кадър от където е Радев е ужасно посредствен.
60
11
 
13
 
! Отговори
Ами да преди 5 години
Какво означава да си отличник -- ами това значи, че преобладаващата част населрението в България го харесва.Направете си изводът за умствения потенциал на преобладаващото българско население.Посредствено население --начело със супер посредствен Президент. Е, това постигна чалгата в Бългурия -- народът напълно затъпя.
59
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев е с много голям рейтинг сред населението - факт.И завистниците ще се пръснат от злоба,изливайки помия в коментариите си!
58
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Партията му ще се казва "Единна ***". И без това е руски агентин, марионетка. На 22 май ще се срещне с масовия убиец, врагът на човешкия род император *** 1-ви Късий. Тоя *** СРАМ НЯМА ЛИ!?Тежко петно върху имиджа на България.
57
7
 
15
 
! Отговори
Най-подготвеният преди 5 години
Физкултурник в БГ . Може да прави коремното без да се замисли.
56
12
 
17
 
! Отговори
Консомол преди 5 години
Партията ще се казва чехал. Или по точно под два чехала каска
55
3
 
8
 
! Отговори
Очевидно преди 5 години
До АнонименВ условията на стабилно правителство и парламент,президентът няма почти никаква тежест и това е по конституция.По-интересно е когато се разклатят нещата.Тогава президентът става значима фигура(пак по конституция).Само че до около 2 години няма да има такава галимация.Виж,когато наближат следващите избори,пластовете сериозно ще се раздрусат.
54
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Зелените Чорапи.Отличник по Бойната и политическа подготовка.
53
7
 
15
 
! Отговори
ЗАКОН НА БКП: преди 5 години
ТИЯ ГДЕТО НЕ БАЧКАТ У БЪЛГАРИЯ ----ВИНАГИ СА С НАЙ-ВИСОК РЕЙТИНГ!!!!/....ЩОТО --НЕМАТ ГРЕШКИ..ХА,ХА,ХАААААААА../ЗАКОН ИЗМИСЛЕН ОТ---- БКП/БСП!!
52
2
 
11
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Народът не харесва нито ГЕРБ,нито БСП и на драго сърце би гласувал за една приемлива алтернатива,която обаче никога няма да се появи.Причината е проста-икономическото и политическо пространство отдавна е парцелирано.Ако все пак се пръкне нещо ново и по-значимо,то ще е дело на същите хора,които моделират сегашната политика-просто нов техен продукт,който да обере гласовете на недоволните,за да не идат при нещо наистина различно от досегашното.Така че....
51
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е работата на президента освен да се чекне по лостовете ? Реално малко неща зависят от него,той не взима политически решения,няма тежки отговорности,не прави реформи,ето за това има висок рейстинг
50
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние от политически клуб "селски патриоти с руски знамена" ... поделение на "пенсионерски клуб червен памперс" ... настояваме за: незабавно присъединяване на България към Русия и възстановяване на комунизма.Другаря "Президент Радев" сега отива на консултации в Москва, очаква се тайно да договори поредното ни освобождение от червената армия. Който не е съгласен - в Белене на прасетата !Ураааа, венсеремос, рот фронт !!!
49
8
 
16
 
! Отговори
ЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕЕ..ЛЕЛЕ... преди 5 години
... И КВО Е НАПРАВИЛ РАДЕВ , ТОЛКОВА , БЕ ...??!!ДА НЕ БИ ДА Е ИЗМИСЛИЛ НЕКОЙ , НОВ "ГРИПЕН" , ....А??!