Шиша Пангма крие истината! Пукнатина погълнала Боян?

Атанас Скатов: Пълно е с цепнатини, пада и много сняг, който ги крие
16 май 2018 09:20,
91

Алпинистът Атанас Скатов препполага, че издирваният вече 12 дни Боян Петров е паднал в цепнатитна, атакувайки Шиша Пангма.

"Това е най-вероятното", каза той и допълни: "Има много пукнатини, а пада и много сняг тази година, така ги покрива и не знаеш, че следва пропадане", обясни Скатов версията си защо приятелят му не може да бъде открит от спасителите и шерпите.

"За първи път толкова голяма група провежда спасителна операция, за първи път Китай и Непал имат съвместни действия", посочи алпинистът пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Пред bTV пък той обясни, че с Боян са имали уговорка да се видят в подножието на Еверест, тъй като след покоряването на първия си осемхилядник за годината и двамата са планирали да изкачат тази пролет и покрива на света - Еверест.

Само преди дни Атанас Скатов, който по същото време, когато Боян Петров атакува Шиша Пангма, започна своето изкачване на Мо Ойо (8200 м) и го покори.

Скатов е веган и е първият българин, стъпил на този връх, а и първият веган в света, който го е покорил.

Той се надява неговата експедиция да приключи до юни и тогава да се завърне в България.

Късно снощи Скатов написа своето прощално писмо във Facebook, адресирано до големия му приятел Боян Петров.

В него той припомня, че заедно са били на 3 експедиции – през 2015-а изкачили връх Манаслу, а година по-късно върховете Анапурна и Макалу.

"Безкрайно много съжалявам за това, което се е случило. Знам, че колкото и да сме силни, природата е по-силна от нас. Знам колко е трудно там горе. Спомням си, когато си говорехме след изкачването на вр. Макалу , как се спогледахме безкрайно изтощени и почти без думи си казахме : "Хората идея си нямат,какво се случва тук горе и какво преживяваме". И е така. Няма как да знаят! Но аз знам! И сега наистина го изпитах в пълния му вариант с изкачването ми без шерп и кислород на вр. Чо Ою", продължава Скатов.

Той допълва, че може да оцени още повече, това, което Боян е направил вече 10 пъти по всичките осемхилядници.

"Виждал съм колко е зависим от инсулина и съм се чудел как не се страхува да не получи пристъп, в момент, в който да не може да реагира", пише още Скатов и не спира: "Осиротях! Ще ми липсва Силния бегач в съседния коридор, който ме водеше и напрягаше силите ми докрай в състезанието. Все още се надявам, че може да стане някакво чудо и да се появиш отнякъде, въпреки че... много време е минало. Единственото, което мога да направя в този момент, е да продължа напред към Еверест, там където щяхме да се засечем тази пролет и да посветя изкачването си на върха на теб! Дано имам късмет да го кача. Заради теб! И може да усетя духа ти там някъде в бялата планина, на най-високата й точка и да си поговоря пак безмълвно с теб!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
12
 
13
 
! Отговори
Нерез преди 5 години
"Хората са казали, че човек трябва да ходи сам само до тоалетна, но и там не е сигурно, какво може да му се случи"Ааааа, пич, много те моля говори за себе си. Ние тук не се интересуваме от джендърските ти мечти ...
29
22
 
14
 
! Отговори
11 преди 5 години
отиде си на 45 едва едва. голямо геройство няма що хахха. един живот ви е даден и пак не го цените, за това ви се взима. Когато си го търсиш винаги си го намираш тцтцт жал ми е за сираците му само
28
2
 
13
 
! Отговори
Goso преди 5 години
Много е важно истината да я крие някой, па макар и връх. Така има интрига и конспирация
27
3
 
23
 
! Отговори
до22 преди 5 години
До БатманАми то си е новина жив веган в хималаите, имаше преди време един българин не му помня името които в България си е бил веган ,но е решил да живее в Тибет, отишъл човека и първия урок които е научил там е че като веган няма да оцелее там.Разбира се на човека му се живеело така че се адаптирал и заживял там и не умрял от глад, естествено вече отдавна е забравил че е веган.
26
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оф, като почнете с извpaщенията във ф-бук, край няма! На оня свят дали четат ф-бук бе, веган с веган? И никъв веган не си, щот ядеш мед. Не че ми дpeме.
25
6
 
8
 
! Отговори
Веган преди 5 години
Пасейки си кротичко мъхове и лишеи ... неусетно стигам върховете.Апандисита ми се възроди.Преработва целулозата - и си тръцкам наволя в разредения въздух
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доброутрооо
23
7
 
19
 
! Отговори
Пак съм аз преди 5 години
Не мога да ги разбера алпинистите, това да си рискуваш живота, катерейки някакъв баир. Мой човек, ти си хомо сапиенс, не си коза! Жалко за човека...
22
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-сетне стана ясно, че веганите са отделен биологичен вид.
21
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поклон пред смелите ни алпинисти! "Високо, високо, високоНад всичко днес бъди,Ти обич синеока Звездите са звезди.Високо, високо, високоТи, обич синеока,Звездите са звезди,Защото са високо!" Евтим Евтимов
20
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква е целта на изкачването на всички тези върхове
19
3
 
21
 
! Отговори
1 преди 5 години
Не го приемайте като оплюване, но човек, колкото и да е навътре в нещата не трябва да проявява самонадеяност и особено при тези условия да тръгва сам! Работата ми беше такава, че съм помагал, помагали са ми, измъквал съм се сам от дадени ситуации, което се е дължало на подготовка и най-вече на късмет. Хората са казали, че човек трябва да ходи сам само до тоалетна, но и там не е сигурно, какво може да му се случи! Колкото и да е малка надеждата, дано го открият и най-вече жив!
18
9
 
43
 
! Отговори
Батман преди 5 години
Много е важно да се отбележи че е ВЕГАН ама много е важно, И другото което е ,,не сме знаели какво е горе,,- абе някой карали те на сила че да ми се оплакваш..... А ти знаеш ли каква е работата на другите а дали е лесна или трудна ????????
17
4
 
10
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
сега, кво ще се случи. ще спрат търсенето, ал бънди ще му даде посмъртно герой на републиката, и ще се почне с "ами защо за него има, а за лейтенант/сержант х няма". така пишещото "братство" ще хапне още една седмица бел хлеб от кликове и рейтинг, и после ще требва да правят обрат в случая "белнейски" докато корнелия не се сети да изкара барбароните и пастафарианците на протест пред НС. /repeat.
16
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голямо геройство...Загинал без време, оставил семейството си без съпруг и баща!Съжалявам, ама няма как да го разбера това!Дали ще качваш 8 хилядници или ще караш кола с 240 км/ч, резултатът е все същия...Лека му пръст!
15
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямаше новини за Боян два часа и едвам отраях до новата статия за Боян.Добре,че по ТВ даваха за Боян,понеже живо се интересувам от Боян и приятелите на Боян и жената на Боян и за Боян и Боян Боян.Да почива в мир Боян
14
3
 
5
 
! Отговори
неразбрал преди 5 години
некой ке обясни ли дека е шиша не знам ква си
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Веган и алпинист на високи върхове, интересна комбинация.Предполагам че всеки се досеща защо , просто над 4000 метра никой не яде вегетарианска храна ако тя не е донесена от равнината.Просто защото няма такава.Така че трябва да се храни само с храна доставена от равнината.А месната кухня не му е в менюто защото няма нищо което да е веган.
12
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера си говорих със съдеда бай Манол на 86 години. Сподели ми,че за последно е излизал от София преди 40 години, когато ходил на почивка във Велинград. Боян не знам на колко години е, но е живял несравнимо повече от бай Манол.
11
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе Скатов, аз съм адвокат, понякога, когато при мен дойде някакъв заплетен и спешен "казус", от който зависи съдбата на някой човечец, ти знаеш ли какво е да се затвориш в офиса две денонощия и да работиш без минута сън, а? Толкова е изнурително, че е отвратително и се чувстваш като ***....хората не си дават сметка, ама никаква даже...ама аз похвали не искам...