Шиша Пангма крие истината! Пукнатина погълнала Боян?

Атанас Скатов: Пълно е с цепнатини, пада и много сняг, който ги крие
16 май 2018 09:20,
91

Алпинистът Атанас Скатов препполага, че издирваният вече 12 дни Боян Петров е паднал в цепнатитна, атакувайки Шиша Пангма.

"Това е най-вероятното", каза той и допълни: "Има много пукнатини, а пада и много сняг тази година, така ги покрива и не знаеш, че следва пропадане", обясни Скатов версията си защо приятелят му не може да бъде открит от спасителите и шерпите.

"За първи път толкова голяма група провежда спасителна операция, за първи път Китай и Непал имат съвместни действия", посочи алпинистът пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Пред bTV пък той обясни, че с Боян са имали уговорка да се видят в подножието на Еверест, тъй като след покоряването на първия си осемхилядник за годината и двамата са планирали да изкачат тази пролет и покрива на света - Еверест.

Само преди дни Атанас Скатов, който по същото време, когато Боян Петров атакува Шиша Пангма, започна своето изкачване на Мо Ойо (8200 м) и го покори.

Скатов е веган и е първият българин, стъпил на този връх, а и първият веган в света, който го е покорил.

Той се надява неговата експедиция да приключи до юни и тогава да се завърне в България.

Късно снощи Скатов написа своето прощално писмо във Facebook, адресирано до големия му приятел Боян Петров.

В него той припомня, че заедно са били на 3 експедиции – през 2015-а изкачили връх Манаслу, а година по-късно върховете Анапурна и Макалу.

"Безкрайно много съжалявам за това, което се е случило. Знам, че колкото и да сме силни, природата е по-силна от нас. Знам колко е трудно там горе. Спомням си, когато си говорехме след изкачването на вр. Макалу , как се спогледахме безкрайно изтощени и почти без думи си казахме : "Хората идея си нямат,какво се случва тук горе и какво преживяваме". И е така. Няма как да знаят! Но аз знам! И сега наистина го изпитах в пълния му вариант с изкачването ми без шерп и кислород на вр. Чо Ою", продължава Скатов.

Той допълва, че може да оцени още повече, това, което Боян е направил вече 10 пъти по всичките осемхилядници.

"Виждал съм колко е зависим от инсулина и съм се чудел как не се страхува да не получи пристъп, в момент, в който да не може да реагира", пише още Скатов и не спира: "Осиротях! Ще ми липсва Силния бегач в съседния коридор, който ме водеше и напрягаше силите ми докрай в състезанието. Все още се надявам, че може да стане някакво чудо и да се появиш отнякъде, въпреки че... много време е минало. Единственото, което мога да направя в този момент, е да продължа напред към Еверест, там където щяхме да се засечем тази пролет и да посветя изкачването си на върха на теб! Дано имам късмет да го кача. Заради теб! И може да усетя духа ти там някъде в бялата планина, на най-високата й точка и да си поговоря пак безмълвно с теб!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кия ги финансира тия? Явно имат някакви спонсори, защото всяко едно приключение до там иска много, много пари. Да не са гепили пари от КТБ, някаква сума покрай мътната вода.
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз исках да покорявам върхове в хималаите.Но като разучих как седят нещата 70% от алпинистите се превръщат във вкочанени трупове. Колкото и голям герой да си ми прилича на тото 50 на 50 за всеки един връх.Тука има тука нема и накрая нема го Боян.
68
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки сам си избира пътя,Боян е избрал своя !Светла ти памет Бояне ! Поклон !
67
11
 
3
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
Трябва ли да ценим такива неща ,като този алпинист!!Разбира се , но това от се прави от умни хора!А такива няма в България! И за това ги има такива алпинисти и други спортисти с ниски чела!
66
10
 
11
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Ей го и тоя! Изкачвал сам, без шерп, без кислород... И, после *** го дири...
65
3
 
1
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
До СлучаенИзборът!!Ами за човек с разум изборът е разбираем!Без разум -пак!А парите и семейството също са мотив!
64
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SharkПодписвам се под всяка твоя дума! Нищожествата умират всяка вечер, смелчакът - веднаж! Загрижили се, пигмейчетата, за "колосалните суми", които били хвърлени за спасяването на човек! Тези суми не са техни, не са от техния джоб. Тогава? Обръщат се с кървясали от завист очи след Бентлито или Ламборгинито на някой, който ги е ограбил, завиждат, но не се бунтуват!"Има три вида спорт - рали, корида и алпинизъм. Останалото е игра"- Ърнест Хемингуей, от книгата на Боян Петров "Първите седем"
63
2
 
21
 
! Отговори
някоя си преди 5 години
Почивай в мир шампионе! Поклон пред паметта ти!
62
1
 
27
 
! Отговори
. преди 5 години
пуснете си blinded by science, докато четете и се опитайте да не се разплачете. Хората в планината са големи хора, смели и силни. Горе всичко е истинско и враговете дори стават приятели. Боян ще бъде вечно жив!
61
0
 
7
 
! Отговори
бг преди 5 години
Тъжно...силни думи!
60
7
 
11
 
! Отговори
sostin преди 5 години
Аз искам да видя,един е така от щуротия ще пробва ли да се качи гол на върха на света... хубаво бе пичове искате , правите го , но що без кислород без шерпи,без колеги, сами да сте велики нали, е да *** на природата и дреми и ви прибира като висулки. Еверест е покоряван от 13 годишно дете, от 70 годишен, от двама вече без два крака, значи може но да се прави както трябва... та викам един да се пробва гол да се качи до горе ще бъде баси героя...
59
1
 
9
 
! Отговори
Петър преди 5 години
До АнонименИма игрален филм, който по мое мнение пресъздава МНОГО добре, какво означава да изкачиш подобен връх. Филма се казва Еверест и е от 2016 мисля.
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е дискавъри чанел или някой друга медия да направи филм. Документален за алпинизмма за еверест и изкачване на осем хилядниците. Ще можем да разберем какво е там.
57
34
 
18
 
! Отговори
. преди 5 години
Един човек, който беше неизвестен за 99.98% от населението на тази държава изведнъж стана герой, защото е направил нещо безразсъдно и е платил с живота си за това. И бяха хвърлени колосални суми за доказване на геройството и последиците от него. На кого и за кого беше нужно това? Кое е героичното, да отидеш там и пренебрегвайки всякакви правила и възможности да си отидеш по този начин? Безрасъдството не е героизъм! Ако беше се върнал - щеше да си остане известен на същите 99.98%.
56
7
 
17
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До 58 А теб някой спрял ли те е да направиш неща, които правят тези, които наричаш "Измислени герои", от което прозира неприкрита злоба и завист. Някой да ти е пречел?! НЕ! Пречел ти е ограничения мозък, страха и мързела. Защото това не е като да идеш от 8 до 5 да слугуваш на някой, после да се прибереш в панелката, да сипеш ракия и да псуваш шефа и правителството и да оправяш международното положение и футбола. Дали друг народ щеше така да приказва за своя съгражданин при подобна ситуация?????
55
1
 
50
 
! Отговори
Случаен преди 5 години
Всеки се ражда и идва на този свят с някаква мисия. Затова животът е тъй разнообразен и интересен, и хубав. Всеки има право на собствено мислене и действия! Само не трябва да правим зло на другите. Журналисти и всички други, нека оставим Боян да почива в мир, ако е мъртъв! Това е бил неговият избор на живот! Съболезнования на близките му и да бъдем повече състрадателни!
54
2
 
46
 
! Отговори
Поклон преди 5 години
Да почива в мир.Поне е там където обича!!!
53
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
dodgerХраната не расте сама, някой трябва да я отгледа, за да може "волните" да се хранят.Ако всички "полетим" какво ще ядем?
52
11
 
35
 
! Отговори
dodger преди 5 години
Птиците, родени в клетки, си мислят, че летенето е болест ..
51
34
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Измислените "герои" така и не разбраха, че без обикновения трудещ се човек, плащаш данъци нито ще има какво да ядат, нито пари от спонсори. Считат ни за нисша класа и ни се подиграват в очите. Не ни пука за вашите "постижения" и се радвайте, че още ви търпим.