Тениска, инсулин, енергийни гелове... завещанието на Боян под Шиша Пангма

Спасителният екип благодари на всички за подкрепата и вдъхнатите сили
Обновена: 16 май 2018 20:23 | 16 май 2018 20:15, Венцислава Вельова
217
Тениска, инсулин, енергийни гелове... завещанието на Боян под Шиша Пангма
Снимка: Facebook

Екипът по въздушно търсене на българския алпинист Боян Петров приключи действията по спасителната акция. В заключение: не са открити следи както от екипа по търсене на земя, така и от въздушния екип. Чака се официалното изявление на правителството, в случай че трябва да се извърши допълнително търсене. Това пишат на официалната си страница във Facebook "Dream Wanderlust" от спасителния екип.

Още по темата
Боян Петров е в неизвестност от 3 май, когато тръгнал да покорява сам осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите. 

"Изпратихме всички доклади на българското правителство. Сега те ще вземат решение дали да продължим търсенето. Беше ни дадено разрешение да търсим Боян Петров до днес", пишат от спасителния екип, предаде "24 часа".

Показаха и вещите на българския алпинист, които са намерени по време на издирването му под връх Шиша Пангма. 

Тениска, инсулин, енергийни гелове... завещанието на Боян под Шиша Пангма
Снимка: Facebook

Ето какво написаха още от спасителния екип:

"В 7:51 часа непалско време излетяхме заедно с двама българи в търсене на българския катерач Боян Петров. Отново прелетяхме над Шиша Пангма и бавно се спуснахме до базовия лагер с надеждата да намерим някаква следа. Изкачихме се по-нагоре, претърсихме и долните части на планината. Целият полет за търсене над Шиша Пангма продължи 1 час и 30 минути. За съжаление, не намерихме никаква следа за Боян. 

Шерпите достигнаха на 10 метра до върха по земя, след което се върнаха в базовия лагер. Те са намерили някои от вещите на Боян - инсулин, медицински комплект с някои енергийни гелове и неговата фланелка в лагер 3.

Бихме искали да благодарим на Посолството на България в Ню Делхи, Индия, Пекин, Китай, и неправителствената му част в Непал, на Непал за гражданско въздухоплаване, Министерство на вътрешните работи на Непал, които координираха цялата мисия за търсене, подготвяха документи и всички формалности по разрешаването за летене. 

Специално бихме искали да благодарим на двамата българи - Кирил Петков и Петко Кирилов Петков, които бяха в Непал от 10 май 2018 г., за да улеснят тази мисия. Техните непрекъснати усилия, комуникация и координация по време на спасителната операция на Боян са похвални.

Бихме искали да благодарим на българския народ, на медиите и на хората, занимаващи се с операцията за търсене на Боян. С посланията и подкрепящите думи наистина бяхме положителни и мотивирани да вървим напред в тази мисия.

Благодарни сме на нашите пилоти, спасителни специалисти, техници и всички членове на екипажа, които се опитаха да потърсят катерача-ветеран Боян Петров". 


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не се опитвайте да внушавате,че се е самоубил или е паднал в цепнатина!
Откъде знаете,бе?Да не сте го бутнали или сте му светили какво точно се е случило?
Аман от тролове!
156
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Как пък точно той е паднал в тая ледена цепнатина, толкова хора минаха от там след него тия дни и не попаднаха на скрити пропасти, а точно той... съдба
155
4
 
17
 
! Отговори
Все неразбрал;) преди 7 месеца
Целия свят разбра, какво е станало само ти не!
Изчезнал е след, като е тръгнал да атакува върха от последния лагер 3! За мен лично няма съмнение, че е пропаднал в някоя скрита цепнатина в ледника.Друго няма какво да стане. Историите, че се е самоубил са абсурдни! Само виж как говори за мечтата си 14х8000! Изкачи най-страшните върхове, останаха му на теория по-лесните, но над 8000 няма лесно! 1000% съм сигурен, че е станал инцидент! Този връх му беше загрявка за Еверест през Юни!
154
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В края на краищата нищо не се разбра как е изчезнал-от лагера 3 като кота и по равно подходящо място за бивак на група за временна почивка или по време на катерене на скала в движение след инцидент с екипировката или отнесен от лавина по време на лагеруване в лагера 3 щом там са намерени тези негови неща,а палатка не е открита за защита,а и още бил сам сякаш да прокарва маршрут за катерене и придвижване за група,нали са били група и той се движел 1 ден преди тях,а това не е малко цял ден на крак
153
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Един GPS купих за кучето ми и струва 3 лв, чертае чертички на телефона ми къде се движи кучето,цялата истина че е искал там да остане завинаги без да се разложи и без да го изядът червеите, да го нямерят след милиони години как сладко си спинка.
152
5
 
36
 
! Отговори
Мария преди 7 месеца
Никой не знае каква е истината, освен Боян. Може би това е личният му избор да приключи житейският си път. Инсулинозависим, рака може да е рецидивирал...Избрал е да спре високо, вместо да пълзи в ниското. Достоен за уважение избор! Бог да го прости!
151
1
 
40
 
! Отговори
Коко преди 7 месеца
Краят на всички е един и същ , пътят до края е различен. Е, неговият път е такъв.
150
11
 
12
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 7 месеца
И ако си загинал защото си направил четири глупости накуп, децата пак ли трябва да се гордеят?
Ако беше загинал от лавина - ОК, това не може да се калкулира, шит хепънс.
Обаче лошо време, без необходима комуник. техника това какво е?
Не е ли доста не-остро?
149
3
 
26
 
! Отговори
СатаНАТО преди 7 месеца
Това, че бил оставил семейството си не е никакъв аргумент.
За мъжа е важно единствено да бъде добър пример за децата си.
Ако ги засипваш с пари, но децата се срамуват от тебе, това не е добър вариант.
148
2
 
36
 
! Отговори
СатаНАТО преди 7 месеца
Вчера гледах в Ютюб интервюта с него и всъщност започнах да го уважавам.
Не мисля, че е бил безразсъден и лекомислен.
Каза в едно интервю: "Добрият алпинист е живият алпинист. Непрекъснато си го повтарям.... Страхът ме пази".
Но човек не винаги може да изчисли всичко, понякога има и малшанс.
147
1
 
16
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 7 месеца
Аз също обичам планините и катеренето.
От Боян Петров научих много - че във високата планина човек трябва да носи ГПС, телефон и да не тръгва във лошо време.
Има доста загинали в зимна буря в Рила (височина под 3000м). При лошо време над 7000м никой няма шанс.
146
12
 
8
 
! Отговори
СатаНАТО преди 7 месеца
До Един от Северозапада

Света са го движели Уат, Ото, Дизел, Ломоносов, Чебишев,Ойлер, Лавал, Бернули,Тесла
------------------

Ломоносов нищо не е открил или изобретил.
Бил е назначен за началник на новосформираната Академия на науките само защото е руснак, а другите членове са били скъпоплатени западни учени - наемници.
Ломоносов през цялото време се е занимавал с преповтаряне на вече известни опити и постановки - нещо като едно време нашето ТНТМ.
145
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 137 - Е как не може да задели 200-300 долара за GPS...

Ми много просто е, не е искал да го намерят и да се разбере къде е изпълнил решението си да приключи сметката с живота. Нямаш капацитет да разбереш това! Такива ми ти работи!
144
0
 
22
 
! Отговори
До 152 преди 7 месеца
"като изчезва на най-ниския, но най опасен 8 хилядник"
Не е най-опасният 8 хилядник, средна трудност го определят. Тези дни почетох, погледах, за върховете; гледах негови гостувания в предавания и филм. По-опасни беше изкачил досега - Анапурна, К2, Нанга Парбат и Кангчендзьонга. Малшанс. Жалко за човека.
143
0
 
21
 
! Отговори
гфдб преди 7 месеца
какво било , що било -това е ! отиде си човекът!
142
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Жалко, че е качил 10 от 14те осемхилядници, а някак съдбата си прави ирония като изчезва на най-ниския, но най опасен 8 хилядник. Съдба.
141
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Човек трябва да се бие за мечтите си както може. По възможност без да нарани близките си. Всички ще си отидем. Важно е как, дали с очи, насочени към това, за което мечтаем, или с полуслепи очи, вперени в тавана на някоя тясна тъмна стая. Колкото и да се страхувам от първия начин, предпочитам него. Боян също, предполагам.
140
18
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този човек умря, изживявайки мечтата си и следвайки сърцето си. 99% от хората, които му се явяват морални "съдници", ще умрат, потънали в битовизми, с неизживени стремежи и мечти. И най-лошото е, че възпитавате и следващото поколение в това. Роби на системата. Заслужаваме си съдбата, не ми е жал за никого в тази кочина. Само искам да събера достатъчно средства и да се изнеса оттук. И това ще стане някой ден.
139
9
 
31
 
! Отговори
гордея се с тях! преди 7 месеца
най-високият връх за нас българите е Вола, нашият Джумолунгма е връх Шипка
тези които ги изкачиха и загинаха на тези върхове са нашите герои

Ако Христо Проданов и Боян Петров бяха сред Ботевата чета или в Опълчнските дружини щяха да са едни от първите нашите два върха.Те, са наши съвременници и ни показахасъс смъртта си каква е цаната и болката да паднеш преди да си се изкачил или да не се завърнеш.Аз ще помня тези мъже като герои и ще чествам живота им на 3 Март и 2 Юни!
138
6
 
19
 
! Отговори
(-_-) преди 7 месеца
Истината е много грозна, но тая вечер ще я премълча.. Все пак човек е загинал! Да почива в мир!