Тениска, инсулин, енергийни гелове... завещанието на Боян под Шиша Пангма

Спасителният екип благодари на всички за подкрепата и вдъхнатите сили
Обновена: 16 май 2018 20:23 | 16 май 2018 20:15,
217
Тениска, инсулин, енергийни гелове... завещанието на Боян под Шиша Пангма
Снимка: Facebook

Екипът по въздушно търсене на българския алпинист Боян Петров приключи действията по спасителната акция. В заключение: не са открити следи както от екипа по търсене на земя, така и от въздушния екип. Чака се официалното изявление на правителството, в случай че трябва да се извърши допълнително търсене. Това пишат на официалната си страница във Facebook "Dream Wanderlust" от спасителния екип.

Още по темата
Боян Петров е в неизвестност от 3 май, когато тръгнал да покорява сам осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите. 

"Изпратихме всички доклади на българското правителство. Сега те ще вземат решение дали да продължим търсенето. Беше ни дадено разрешение да търсим Боян Петров до днес", пишат от спасителния екип, предаде "24 часа".

Показаха и вещите на българския алпинист, които са намерени по време на издирването му под връх Шиша Пангма. 

Тениска, инсулин, енергийни гелове... завещанието на Боян под Шиша Пангма
Снимка: Facebook

Ето какво написаха още от спасителния екип:

"В 7:51 часа непалско време излетяхме заедно с двама българи в търсене на българския катерач Боян Петров. Отново прелетяхме над Шиша Пангма и бавно се спуснахме до базовия лагер с надеждата да намерим някаква следа. Изкачихме се по-нагоре, претърсихме и долните части на планината. Целият полет за търсене над Шиша Пангма продължи 1 час и 30 минути. За съжаление, не намерихме никаква следа за Боян. 

Шерпите достигнаха на 10 метра до върха по земя, след което се върнаха в базовия лагер. Те са намерили някои от вещите на Боян - инсулин, медицински комплект с някои енергийни гелове и неговата фланелка в лагер 3.

Бихме искали да благодарим на Посолството на България в Ню Делхи, Индия, Пекин, Китай, и неправителствената му част в Непал, на Непал за гражданско въздухоплаване, Министерство на вътрешните работи на Непал, които координираха цялата мисия за търсене, подготвяха документи и всички формалности по разрешаването за летене. 

Специално бихме искали да благодарим на двамата българи - Кирил Петков и Петко Кирилов Петков, които бяха в Непал от 10 май 2018 г., за да улеснят тази мисия. Техните непрекъснати усилия, комуникация и координация по време на спасителната операция на Боян са похвални.

Бихме искали да благодарим на българския народ, на медиите и на хората, занимаващи се с операцията за търсене на Боян. С посланията и подкрепящите думи наистина бяхме положителни и мотивирани да вървим напред в тази мисия.

Благодарни сме на нашите пилоти, спасителни специалисти, техници и всички членове на екипажа, които се опитаха да потърсят катерача-ветеран Боян Петров". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
2
 
15
 
! Отговори
Анализ преди 5 години
Какво точно се е случило с Боян ? Като цяло ми липсва добър последователен анализ на самата ситуация. Боян най-вероятно е там, където най-малко го търсеха - между лагер 3 и върха. За последно е видян на 3 май около лагер 3. Най-вероятно се е отправил към върха в ранните часове на 4-ти май. На 5 май (или на 6 май сутринта) му откриват палатката със сняг, т.е. вечерта Боян не е спал там. Впоследствие му намериха инсулина - Боян най-вероятно не се е връщал в лагер 3.
108
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И мишоци..млъквай те! Поучете се и уважавайте Боян Петров! Докоснете се до това, което е оставил и дайте малко по позитивно!
107
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боян изкачи своя връх и остана на него. Мнозина не биха и подали главата си над блатото.
106
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 113Вас лично това какво точно Ви бърка? Вие ще плащате нещо ли? Хайде гледайте си вашето семейство и проблеми и оставете хората на мира.
105
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"че семейството на Боян е ощетено от липсата му.. Този човек е оставил достатъчно и за след смъртта си."Не знам какво е оставил, но търсенето е прекратено и нищо не са намерили. А при това положение застрахователят не изплаща застраховка живот на семейството.
104
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нема как бедния и низш дyxoм бългapak да разбере какво е Боян, и какво е извършил! За Боян даже не бих използвал това протрито клише. Боян е орел, роден сред Офце... Така мисля, и знам, че не всички са четирикраки, но критичната маса е пълен ***.
103
12
 
9
 
! Отговори
МЪЖКАР преди 5 години
МЪЖЕ ПОД ЧЕХЪЛ ДА НЕ ПИШАТ ЗА БОЯН ПЕТРОВ. ТОВА Е ЗАПОВЕД ЗА ВСИЧКИ ВАС - МИШКИ
102
8
 
11
 
! Отговори
СЕМЕЙСТВОТО СЕ ГОРДЕ преди 5 години
Само някой ненужен *** мисли, че семейството на Боян е ощетено от липсата му..Този човек е оставил достатъчно и за след смъртта си. Ти няма как да разбереш, защото си ***, който не смее да каже ГЪК пред жена си. Тука си говорим за истински МЪЖЕ, със собствено мислене. Нещо, което ти е много чуждо момченце. НА МАМА ДЕТЕТО - ВЪРВИ ПРИ МАМА ДА ТЕ ГУШКА ***
101
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много позитивен и градивен човек. Определено остави следа в мен! R.I.P.
100
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"и пример за какво да ни е този?"Ами най-малкото за това как трябва да се бориш за целите си. Ако целта ти е семейството, пак ще ти помогне много! Ако целта ти е да си развиеш бизнеса, ще си вземеш поуките.---Не, благодаря, не ми трябва примера на някой тръгнал да реализира целта си към върха, а накрая свършва провален в пропастта. А за безотговорността към собственото му семейство да не говорим.
99
5
 
12
 
! Отговори
Марко Магарето преди 5 години
Някои хора не подозират какво усилие коства да катериш Хималаите. Обяснявам за малoумнитe:Стъпка 1 Борба за визи за Пакистан, разрешения от КитайСтъпка 2 Смяна на 2-3 самолета Стъпка 3 Проверки, джобене, гащене Стъпка 4 Начало - 2 дена път с ръждив автобус по бедни пакстански пътищаСтъпка 5 Стигане и организация на похода в пакистанско селоСтъпка 6 2 дни ходене пеш към базов лагер - целта е да свикнеш с денивелацията и ниските нива на кислород.Стъпка 7 нямам вече символи, това е началото
98
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не се сбъдват само забравените мечти. Мечтайте докато живеете!"Боян ПетровЖалко, че не е успял да постигне мечтата на върха си и е завършил така безславно.
97
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това че е ходил на експедиции и е събирал бубулечки за музея е прекрасно, но защо ми е трябвало да се захаща с неща за които няма нито умения нито опит и да завърши така трагично.
96
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До (-_-)ЕЙ ГЛЪМИ, ВЗЕМИ Д АПРОВЕРИШ НАИСТИНА КАКВО Е ПРАВИЛ ЧОВЕКА. ВСИЧКО ГО ИМА НА КЛИПЧЕТА В ИНТЕРНЕТДЕЦАТА И ЖЕНА МУ СА ГОРДИ С ПОСТИЖЕНИЯТА МУ. ГОВОРИШ НЕЛЕПИЦИ ГЛУПAKO, МЛЪКНИ!
95
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не се сбъдват само забравените мечти. Мечтайте докато живеете!"Боян ПетровR.I.P.
94
15
 
3
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
До впечатлената:А, ако беше на мястото на жена му или децата, които изостави, пак ли щеше да си толкова впечатлена?
93
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента чета книгата му - "Първите седем". Много съм впечатлена. Книгата е уникална -увлекателна, асоциативна, поучителна, приключенска, вдъхновяваща...Благодаря ти, Бояне!Не те познавам, но винаги ще те нося в съзнанието си!
92
5
 
35
 
! Отговори
user преди 5 години
Гледах няколко филма на Боян и се възхищавам на свободата, знанията, опита и любовта към природата и планината. Планината го прибра, но той остави следа в моето съзнание и лично аз няма да го забравя.
91
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 97"и пример за какво да ни е този?"Ами най-малкото за това как трябва да се бориш за целите си. Ако целта ти е семейството, пак ще ти помогне много! Ако целта ти е да си развиеш бизнеса, ще си вземеш поуките. Изобщо ако целта ти е да си успял в която и да е сфера, поинтересувай се от делата му и ще си му благодарен, за това което е правил.Послепис: Ако целта ти е да умреш безславно, като дребен човечец, тогава си гледай телевизията и не се занимавай - не си губи времето
90
9
 
17
 
! Отговори
на бас преди 5 години
Боян е изкачил върха и поради невъзможност да се върне по същият маршрут сега слиза от северната му страна ще се забави малко но ще се появи до четри пет дни в някое китайско село,гаранция това е Боян бре хора не гои отписвайте ей така!