Тениска, инсулин, енергийни гелове... завещанието на Боян под Шиша Пангма

Спасителният екип благодари на всички за подкрепата и вдъхнатите сили
Обновена: 16 май 2018 20:23 | 16 май 2018 20:15, Венцислава Вельова
217
Тениска, инсулин, енергийни гелове... завещанието на Боян под Шиша Пангма
Снимка: Facebook

Екипът по въздушно търсене на българския алпинист Боян Петров приключи действията по спасителната акция. В заключение: не са открити следи както от екипа по търсене на земя, така и от въздушния екип. Чака се официалното изявление на правителството, в случай че трябва да се извърши допълнително търсене. Това пишат на официалната си страница във Facebook "Dream Wanderlust" от спасителния екип.

Още по темата
Боян Петров е в неизвестност от 3 май, когато тръгнал да покорява сам осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите. 

"Изпратихме всички доклади на българското правителство. Сега те ще вземат решение дали да продължим търсенето. Беше ни дадено разрешение да търсим Боян Петров до днес", пишат от спасителния екип, предаде "24 часа".

Показаха и вещите на българския алпинист, които са намерени по време на издирването му под връх Шиша Пангма. 

Тениска, инсулин, енергийни гелове... завещанието на Боян под Шиша Пангма
Снимка: Facebook

Ето какво написаха още от спасителния екип:

"В 7:51 часа непалско време излетяхме заедно с двама българи в търсене на българския катерач Боян Петров. Отново прелетяхме над Шиша Пангма и бавно се спуснахме до базовия лагер с надеждата да намерим някаква следа. Изкачихме се по-нагоре, претърсихме и долните части на планината. Целият полет за търсене над Шиша Пангма продължи 1 час и 30 минути. За съжаление, не намерихме никаква следа за Боян. 

Шерпите достигнаха на 10 метра до върха по земя, след което се върнаха в базовия лагер. Те са намерили някои от вещите на Боян - инсулин, медицински комплект с някои енергийни гелове и неговата фланелка в лагер 3.

Бихме искали да благодарим на Посолството на България в Ню Делхи, Индия, Пекин, Китай, и неправителствената му част в Непал, на Непал за гражданско въздухоплаване, Министерство на вътрешните работи на Непал, които координираха цялата мисия за търсене, подготвяха документи и всички формалности по разрешаването за летене. 

Специално бихме искали да благодарим на двамата българи - Кирил Петков и Петко Кирилов Петков, които бяха в Непал от 10 май 2018 г., за да улеснят тази мисия. Техните непрекъснати усилия, комуникация и координация по време на спасителната операция на Боян са похвални.

Бихме искали да благодарим на българския народ, на медиите и на хората, занимаващи се с операцията за търсене на Боян. С посланията и подкрепящите думи наистина бяхме положителни и мотивирани да вървим напред в тази мисия.

Благодарни сме на нашите пилоти, спасителни специалисти, техници и всички членове на екипажа, които се опитаха да потърсят катерача-ветеран Боян Петров". 


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
5
 
35
 
! Отговори
user преди 8 месеца
Гледах няколко филма на Боян и се възхищавам на свободата, знанията, опита и любовта към природата и планината.
Планината го прибра, но той остави следа в моето съзнание и лично аз няма да го забравя.
96
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 97

"и пример за какво да ни е този?"

Ами най-малкото за това как трябва да се бориш за целите си. Ако целта ти е семейството, пак ще ти помогне много! Ако целта ти е да си развиеш бизнеса, ще си вземеш поуките.

Изобщо ако целта ти е да си успял в която и да е сфера, поинтересувай се от делата му и ще си му благодарен, за това което е правил.

Послепис: Ако целта ти е да умреш безславно, като дребен човечец, тогава си гледай телевизията и не се занимавай - не си губи времето
95
9
 
17
 
! Отговори
на бас преди 8 месеца
Боян е изкачил върха и поради невъзможност да се върне по същият маршрут сега слиза от северната му страна ще се забави малко но ще се появи до четри пет дни в някое китайско село,гаранция това е Боян бре хора не гои отписвайте ей така!
94
4
 
27
 
! Отговори
АК-47 преди 8 месеца
Жалко, много жалко... Все се надявах, че ще бъде открит, и то жив. Добре, че още има хора, като Боян Петров! Благодарение на личности, като него, нестандартни, с хъс за постигане и на невъзможното, животът е интересен и те дърпа да постигаш целите си. Всичко останало е вегетиране и безметежно, страхливо живуркане. Дълбок поклон!
93
4
 
27
 
! Отговори
YouTube Боян Петров преди 8 месеца
До 95

Събирал е насекоми от планините, които няма как да видиш никъде, защото си *** който нон-стоп гледа телевизия.

Насекомите ги е носил в природонаучния музей, където не си стъпвал.

Нормално да не разбираш. Нормално да не уважаваш. Просто има и такива хора. Това е нормално. Нека никой не им се сърди.
92
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
do 80,
и пример за какво да ни е този? как безотговорно се зарязва семейство за да си чешеш егото? айде няма нужда.
91
3
 
13
 
! Отговори
алпинист преди 8 месеца
Последният статус на Боян във Фейсбук: "От прозореца ми в Тингри се открива страхотна гледка към гигантите Еверест и Чо Ойю, но първата ми цел е джуджето Шиша Пангма. Тръгваме към базовия лагер утре рано сутринта."
Според мен Боян е подценил връх Шиша Пангма, искал е да го изкачи бързо и после да има повече време да се подготви за Еверест и тн. И може би това му е изиграло лоша шега.
Очевидно нещо се е случило и според мен Боян е загинал още в същия ден, в който е паднал или се е подхлъзнал. При
90
3
 
21
 
! Отговори
YouTube Боян Петров преди 8 месеца
От YouTube разбрах, че Боян Петров е работил в природонаучния музей и е събирал насекоми от пътешествията си - винаги е връщал по нещичко за нас, българите.

А вие какво му връщате? Уважавайте го. Само това стига.
89
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До знам мене си
Какво правите тук тогава?Със сигурност нищо градивно нито за вас си, нито за семейството ви.Как си помагате на вас и на семейството си като съдите и обиждате хора, които не познавате и поради тесния ви мироглед не разбирате?
88
4
 
5
 
! Отговори
ЗА ЧОВЕКА преди 8 месеца
Гледайте как Боян Петров говори за начинанията си

в YouTube
87
7
 
10
 
! Отговори
Наркотици преди 8 месеца
Целта на крайния алпинизъм?

Целта са халюцинациите и това да се пребориш с тях.

Причината за халюцинациите е липсата на кислород и умората.

Наградата след това е осъзнаването на реалната ситуация и всичко, което си преживял.

Извода е, че това е истинска и реална борба с огромна награда. Нищо общо с евтините наркотици които шмъркате - кокаин, амфети, трева(пушене)
86
9
 
8
 
! Отговори
ЗНАМ -МЕНЕ СИ! преди 8 месеца
ЧЕТА , СЛУШАМ , ГЛЕДАМ ФИЛМИ И ИНТЕРВЮТА НА ХОРА ОТ КОИТО МОГА ДА ВЗЕМА АКЪЛ, ПРИМЕР И МАЙСТОРЛЪК , ЗА ДА НАХРАНЯ И УКРЕПЯ СЕБЕ СИ И СЕМЕЙСТВОТО СИ!!!

ОТ ФАНТАЗЬОРИ, МЕРАКЛИЙ И БОЛНИ ЕРБАПИ НА ГОЛ ТУМБАК -----НИЩО МИ НЕ ТРЕБВА!!!
85
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Харесвам много Боян- борбеността му, страстта, с която преследва целите си, позитивното му излъчване....
Много ми е болно като чета колко хора дават оценки, присъди..без дори да знаят, че алпинизмът е спорт, без дори да са прочели едно негово интервю.Грозно е, а и не виждам какво ви пречи и Ви бърка избора на Боян. За мен е голям човек и винаги ще му се възхищавам.
84
2
 
28
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 8 месеца
Бил е умен и подготвен човек. Отдаден на борбата със своите лимити.

Всеки трябва да се гордее с подобен тип хора. Всички българи трябва да се гордеят, че умен и упорит човек, роден в България, говорещ български се е отдал на подобно нещо и такава велика цел.

Гордейте се с Боян и вземете от упоритостта му в своите животи - приложете я в бизнеса, здравето, семействата си и БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ!

УСПЕХ ХОРА!
83
21
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 8 месеца
Този човек е трябвало да се кротне в един момент, някакъв пък веган изкачил и той 8-хилядник.. Да очакваме следващия 'герой' да е на командно дишане, но да цепи мрака нагоре към върха!? Само на мен ли се струва, че такива новини не струват пукната пара? Да ви имам съвременните герои, да ви имам.. :(
82
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Алтерниращ веганист

Ами това изкарване на вещите е още едно допълнително противоречие от многото!
Ако се върнеш назад в статиите,ще видиш,че на два пъти са потвърдили от хора уж които са били там,че не са намерени никакви(!!!) негови вещи в лагер 3.На втория път само намерили инсулин,но извън лагер 3.
В началото казват,че е звъннал на жена му да я осведоми,а жена му отрече изобщо да се е обаждал някой.Все противоречиви неща,като при убиеца от Нови Искър.
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 81
Поне е оригинален!
Свежа струя в хора от оплаквачки " на щат"!
80
9
 
24
 
! Отговори
Тои онрял ма преди 8 месеца
Оставете вече човека на мира.

Очевидно че не се е самоубил, очевидно е професионалист. Очевидно времето го е победило, очевидно няма да го намерят.

Човека е загинал горе - там където е трябвало да бъде. Цял живот се е стремил да бори природните стихии и накрая те са го победили. Това не е срамна или жалка смърт, а пример за всички нас, които обръщаме внимание.

Запомнете това име и го уважавайте, защото това е умен човек, който се е отдал на емоция и бързина. Природата е победила и той е умрял
79
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен - "А който тръгне да сам да покорява върха за да храни егото си и накрая свърши паднал долу в пропастта е провален неудачник."
Тъпо е даването на оценки от непознати за непознат човек. Едва ли имаш представя какво обективно е било здравословното състояние на Петров, нито имаш представа какво точно е решил да направи със себе си, предприемайки сам този свой поход. Това е тайна, която само той е знаел! Най-добре е, по този повод да се замълчи вече!
78
2
 
1
 
! Отговори
До Чуки преди 8 месеца
Чуки, то бива да си проЗ, ама ти уби рибата!