Тениска, инсулин, енергийни гелове... завещанието на Боян под Шиша Пангма

Спасителният екип благодари на всички за подкрепата и вдъхнатите сили
Обновена: 16 май 2018 20:23 | 16 май 2018 20:15, Венцислава Вельова
217
Тениска, инсулин, енергийни гелове... завещанието на Боян под Шиша Пангма
Снимка: Facebook

Екипът по въздушно търсене на българския алпинист Боян Петров приключи действията по спасителната акция. В заключение: не са открити следи както от екипа по търсене на земя, така и от въздушния екип. Чака се официалното изявление на правителството, в случай че трябва да се извърши допълнително търсене. Това пишат на официалната си страница във Facebook "Dream Wanderlust" от спасителния екип.

Още по темата
Боян Петров е в неизвестност от 3 май, когато тръгнал да покорява сам осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите. 

"Изпратихме всички доклади на българското правителство. Сега те ще вземат решение дали да продължим търсенето. Беше ни дадено разрешение да търсим Боян Петров до днес", пишат от спасителния екип, предаде "24 часа".

Показаха и вещите на българския алпинист, които са намерени по време на издирването му под връх Шиша Пангма. 

Тениска, инсулин, енергийни гелове... завещанието на Боян под Шиша Пангма
Снимка: Facebook

Ето какво написаха още от спасителния екип:

"В 7:51 часа непалско време излетяхме заедно с двама българи в търсене на българския катерач Боян Петров. Отново прелетяхме над Шиша Пангма и бавно се спуснахме до базовия лагер с надеждата да намерим някаква следа. Изкачихме се по-нагоре, претърсихме и долните части на планината. Целият полет за търсене над Шиша Пангма продължи 1 час и 30 минути. За съжаление, не намерихме никаква следа за Боян. 

Шерпите достигнаха на 10 метра до върха по земя, след което се върнаха в базовия лагер. Те са намерили някои от вещите на Боян - инсулин, медицински комплект с някои енергийни гелове и неговата фланелка в лагер 3.

Бихме искали да благодарим на Посолството на България в Ню Делхи, Индия, Пекин, Китай, и неправителствената му част в Непал, на Непал за гражданско въздухоплаване, Министерство на вътрешните работи на Непал, които координираха цялата мисия за търсене, подготвяха документи и всички формалности по разрешаването за летене. 

Специално бихме искали да благодарим на двамата българи - Кирил Петков и Петко Кирилов Петков, които бяха в Непал от 10 май 2018 г., за да улеснят тази мисия. Техните непрекъснати усилия, комуникация и координация по време на спасителната операция на Боян са похвални.

Бихме искали да благодарим на българския народ, на медиите и на хората, занимаващи се с операцията за търсене на Боян. С посланията и подкрепящите думи наистина бяхме положителни и мотивирани да вървим напред в тази мисия.

Благодарни сме на нашите пилоти, спасителни специалисти, техници и всички членове на екипажа, които се опитаха да потърсят катерача-ветеран Боян Петров". 


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нормален е прав само тв гледат политиците и мечтаят ене всички че има хора в градове като плевен не сме чули ни един докато в малките градове какво всички политици са за феиса тв срамота и кои командва се нередовни или пияни докога
76
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 69 коментар
Какво знаеш за Боян?Кои от филмите му си гледал?Чел ли си книгата му?Гледал ли си негови интервюта?
Кой си ти мижитурко, че отсъждаш какъв е...БОЯН
75
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Във всяка сериозна професия, във всяка дейност,процес и т.н. има едно задължително изискване, и то е " Safety first".
74
3
 
11
 
! Отговори
до 72 преди 7 месеца
Какво да кажете?
Не сте европейци!
Ганьовци сте!
На всеки - ръгнал да се прославя - метани правите!
73
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Жалко за човека. Героизъм в това му дело, обаче лично аз не виждам.
72
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз не мога да разбера защо изобщо го обвинявате в безразсъдство,след като ние не знаем какво се е случило или дали смъртта му изобщо е по негова вина или не е?!А ако не е?
Защо го обвиняват,че не бил си взел телефона,след като не сме и няма как да видим дали не го е взел?А ако го е взел и някой го е отмъкнал,за да няма връзка?
Там се е случило нещо,което вероятно никога няма да разберем,така че престанете със спекулациите и внушаването на вина,без да знаете какво реално се е случило и дали не е
71
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ

Ако соца се е провалил то какво да кажем за мизерията наречена евроатлантическа мечта?
70
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бог да го прости
69
7
 
11
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 7 месеца
Вие писачите от медията сте лешояди!
Що трябваше да изкарате снимката на личните вещи на човека!?
Станахме ли по-информирани? По-добри? По-богати? По-красиви? По-щастливи?
68
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Герой е който падне в пропаста и замръзне спасявайки човешки животи. Герой е който стъпи на върха. А който тръгне да сам да покорява върха за да храни егото си и накрая свърши паднал долу в пропастта е провален неудачник. Жалко за него, Бог е всемилостив.
67
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Имах познат алпинист-диабетик на инсулин. Виждал съм го в състояние на криза-напълно неадекватен и безпомощен. И то в градска среда. Питал съм се какво ли ще стане ако му прилошее в някоя пещера примерно. А на 7000-8000 метра...Лек му сняг на Боян!
66
9
 
4
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 7 месеца
С "НЕЗРЕЛИ МЕЧТИ"-----МАЙ НЕМА НАХРАНЕНИ И ДОВОЛНИ ХОРА...ХА,ХА,ХААААААААА...

ПРИ СОЦ-а---БЕШЕ СЪЩОТО , ЗАТОВА СЕ И ПРОВАЛИ И ЛУКАНОВ ФАЛИРА БЪЛГАРИЯ!!!

АМАН ОТ "ТЪ.П.ИТЕ МЕЧТАТЕЛИ"------ОТ 6-то ПОМОЩНО УЧИЛИЩЕ НА БКП!!!
65
9
 
13
 
! Отговори
реалност преди 7 месеца
и какво ще постигнете с тези жалки спорове нищо нали
няма да го върнете и не знам защо се ПРАВИТЕ на загрижени след като ВЪОБЩЕ не ви пука нито го познавате този човек нито нищо за мен той не е горой не знам защо за вас е герой защото е умрял ли или защото е тръгнал да изкачва еверест болен от диабет не казвам че този човек за мен не е нищо но за мен не е герой да почива в мир но да ви отворя очите НЕ Е ГЕРОЙ
64
5
 
42
 
! Отговори
Кати преди 7 месеца
Не знам дали Боян е жив или не, но със спирането на търсенето му се почувстах все едно изоставяш един човек завинаги, просто се отказваш от него. Знам, че не може да се търси вечно, но усещането е много гадно..Да почива в мир!
63
17
 
12
 
! Отговори
Нормален преди 7 месеца
В държавата на откачалките,истинските хора работят и крепят положението,откачалките ходят по телевизиите,дават интервюта,катерят чукари и буклуци,се.рат и нищо не произвеждат,и като паднат в некоя дупка,одят и ги търсят на държавни разноски.Тежко и горко на тази държава,но тук лудите командват,жалко.
62
7
 
0
 
! Отговори
Гнн преди 7 месеца
Ннн
61
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прочетете за тези "герои"
Минават покрай други "герои"...оставят ги да умрат..
И когато дойде - и техният ред:
- Моля ви , не ме оставайте да умра тук!
Поне 400 има от тях на Еверест
Чували ли сте за Green Boots?
Трупа на един такъв герой - прякора му е - защото го използват - като пътен знак!
60
8
 
17
 
! Отговори
Handel преди 7 месеца
"Шерпите достигнаха на 10 метра до върха по земя, след което се върнаха в базовия лагер". Шерпите се чудят: "Абе днес до кой връх да се качим набързо за да ни се отвори апетит за сутрешната закуска?"
59
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Безмислено пропилян живот. И то след толкова борби с тежки болести и инциденти, така с лека ръка да го захвърлиш. Жалко, че въпреки всичко не е разбрал цената му.
58
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма как да намерят някой с целия този навалял и навят сняг