Тениска, инсулин, енергийни гелове... завещанието на Боян под Шиша Пангма

Спасителният екип благодари на всички за подкрепата и вдъхнатите сили
Обновена: 16 май 2018 20:23 | 16 май 2018 20:15, Венцислава Вельова
217
Тениска, инсулин, енергийни гелове... завещанието на Боян под Шиша Пангма
Снимка: Facebook

Екипът по въздушно търсене на българския алпинист Боян Петров приключи действията по спасителната акция. В заключение: не са открити следи както от екипа по търсене на земя, така и от въздушния екип. Чака се официалното изявление на правителството, в случай че трябва да се извърши допълнително търсене. Това пишат на официалната си страница във Facebook "Dream Wanderlust" от спасителния екип.

Още по темата
Боян Петров е в неизвестност от 3 май, когато тръгнал да покорява сам осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите. 

"Изпратихме всички доклади на българското правителство. Сега те ще вземат решение дали да продължим търсенето. Беше ни дадено разрешение да търсим Боян Петров до днес", пишат от спасителния екип, предаде "24 часа".

Показаха и вещите на българския алпинист, които са намерени по време на издирването му под връх Шиша Пангма. 

Тениска, инсулин, енергийни гелове... завещанието на Боян под Шиша Пангма
Снимка: Facebook

Ето какво написаха още от спасителния екип:

"В 7:51 часа непалско време излетяхме заедно с двама българи в търсене на българския катерач Боян Петров. Отново прелетяхме над Шиша Пангма и бавно се спуснахме до базовия лагер с надеждата да намерим някаква следа. Изкачихме се по-нагоре, претърсихме и долните части на планината. Целият полет за търсене над Шиша Пангма продължи 1 час и 30 минути. За съжаление, не намерихме никаква следа за Боян. 

Шерпите достигнаха на 10 метра до върха по земя, след което се върнаха в базовия лагер. Те са намерили някои от вещите на Боян - инсулин, медицински комплект с някои енергийни гелове и неговата фланелка в лагер 3.

Бихме искали да благодарим на Посолството на България в Ню Делхи, Индия, Пекин, Китай, и неправителствената му част в Непал, на Непал за гражданско въздухоплаване, Министерство на вътрешните работи на Непал, които координираха цялата мисия за търсене, подготвяха документи и всички формалности по разрешаването за летене. 

Специално бихме искали да благодарим на двамата българи - Кирил Петков и Петко Кирилов Петков, които бяха в Непал от 10 май 2018 г., за да улеснят тази мисия. Техните непрекъснати усилия, комуникация и координация по време на спасителната операция на Боян са похвални.

Бихме искали да благодарим на българския народ, на медиите и на хората, занимаващи се с операцията за търсене на Боян. С посланията и подкрепящите думи наистина бяхме положителни и мотивирани да вървим напред в тази мисия.

Благодарни сме на нашите пилоти, спасителни специалисти, техници и всички членове на екипажа, които се опитаха да потърсят катерача-ветеран Боян Петров". 


217
Още от Общество
Дете със свастики на стадиона: Година без мач за татко и глоба!
Напиши коментар Коментари
80
9
 
24
 
! Отговори
Тои онрял ма преди 5 дни
Оставете вече човека на мира.

Очевидно че не се е самоубил, очевидно е професионалист. Очевидно времето го е победило, очевидно няма да го намерят.

Човека е загинал горе - там където е трябвало да бъде. Цял живот се е стремил да бори природните стихии и накрая те са го победили. Това не е срамна или жалка смърт, а пример за всички нас, които обръщаме внимание.

Запомнете това име и го уважавайте, защото това е умен човек, който се е отдал на емоция и бързина. Природата е победила и той е умрял
79
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен - "А който тръгне да сам да покорява върха за да храни егото си и накрая свърши паднал долу в пропастта е провален неудачник."
Тъпо е даването на оценки от непознати за непознат човек. Едва ли имаш представя какво обективно е било здравословното състояние на Петров, нито имаш представа какво точно е решил да направи със себе си, предприемайки сам този свой поход. Това е тайна, която само той е знаел! Най-добре е, по този повод да се замълчи вече!
78
2
 
1
 
! Отговори
До Чуки преди 5 дни
Чуки, то бива да си проЗ, ама ти уби рибата!
77
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Нормален е прав само тв гледат политиците и мечтаят ене всички че има хора в градове като плевен не сме чули ни един докато в малките градове какво всички политици са за феиса тв срамота и кои командва се нередовни или пияни докога
76
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 69 коментар
Какво знаеш за Боян?Кои от филмите му си гледал?Чел ли си книгата му?Гледал ли си негови интервюта?
Кой си ти мижитурко, че отсъждаш какъв е...БОЯН
75
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Във всяка сериозна професия, във всяка дейност,процес и т.н. има едно задължително изискване, и то е " Safety first".
74
3
 
11
 
! Отговори
до 72 преди 5 дни
Какво да кажете?
Не сте европейци!
Ганьовци сте!
На всеки - ръгнал да се прославя - метани правите!
73
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Жалко за човека. Героизъм в това му дело, обаче лично аз не виждам.
72
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Аз не мога да разбера защо изобщо го обвинявате в безразсъдство,след като ние не знаем какво се е случило или дали смъртта му изобщо е по негова вина или не е?!А ако не е?
Защо го обвиняват,че не бил си взел телефона,след като не сме и няма как да видим дали не го е взел?А ако го е взел и някой го е отмъкнал,за да няма връзка?
Там се е случило нещо,което вероятно никога няма да разберем,така че престанете със спекулациите и внушаването на вина,без да знаете какво реално се е случило и дали не е
71
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ

Ако соца се е провалил то какво да кажем за мизерията наречена евроатлантическа мечта?
70
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Бог да го прости
69
7
 
11
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 5 дни
Вие писачите от медията сте лешояди!
Що трябваше да изкарате снимката на личните вещи на човека!?
Станахме ли по-информирани? По-добри? По-богати? По-красиви? По-щастливи?
68
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Герой е който падне в пропаста и замръзне спасявайки човешки животи. Герой е който стъпи на върха. А който тръгне да сам да покорява върха за да храни егото си и накрая свърши паднал долу в пропастта е провален неудачник. Жалко за него, Бог е всемилостив.
67
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Имах познат алпинист-диабетик на инсулин. Виждал съм го в състояние на криза-напълно неадекватен и безпомощен. И то в градска среда. Питал съм се какво ли ще стане ако му прилошее в някоя пещера примерно. А на 7000-8000 метра...Лек му сняг на Боян!
66
9
 
4
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 5 дни
С "НЕЗРЕЛИ МЕЧТИ"-----МАЙ НЕМА НАХРАНЕНИ И ДОВОЛНИ ХОРА...ХА,ХА,ХААААААААА...

ПРИ СОЦ-а---БЕШЕ СЪЩОТО , ЗАТОВА СЕ И ПРОВАЛИ И ЛУКАНОВ ФАЛИРА БЪЛГАРИЯ!!!

АМАН ОТ "ТЪ.П.ИТЕ МЕЧТАТЕЛИ"------ОТ 6-то ПОМОЩНО УЧИЛИЩЕ НА БКП!!!
65
9
 
13
 
! Отговори
реалност преди 5 дни
и какво ще постигнете с тези жалки спорове нищо нали
няма да го върнете и не знам защо се ПРАВИТЕ на загрижени след като ВЪОБЩЕ не ви пука нито го познавате този човек нито нищо за мен той не е горой не знам защо за вас е герой защото е умрял ли или защото е тръгнал да изкачва еверест болен от диабет не казвам че този човек за мен не е нищо но за мен не е герой да почива в мир но да ви отворя очите НЕ Е ГЕРОЙ
64
5
 
42
 
! Отговори
Кати преди 5 дни
Не знам дали Боян е жив или не, но със спирането на търсенето му се почувстах все едно изоставяш един човек завинаги, просто се отказваш от него. Знам, че не може да се търси вечно, но усещането е много гадно..Да почива в мир!
63
17
 
12
 
! Отговори
Нормален преди 5 дни
В държавата на откачалките,истинските хора работят и крепят положението,откачалките ходят по телевизиите,дават интервюта,катерят чукари и буклуци,се.рат и нищо не произвеждат,и като паднат в некоя дупка,одят и ги търсят на държавни разноски.Тежко и горко на тази държава,но тук лудите командват,жалко.
62
7
 
0
 
! Отговори
Гнн преди 5 дни
Ннн
61
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Прочетете за тези "герои"
Минават покрай други "герои"...оставят ги да умрат..
И когато дойде - и техният ред:
- Моля ви , не ме оставайте да умра тук!
Поне 400 има от тях на Еверест
Чували ли сте за Green Boots?
Трупа на един такъв герой - прякора му е - защото го използват - като пътен знак!