За екипа, стигнал нечувани висини: Боян е легенда, България ви благодари!

Във видео алпинистът Кирил Петков обяви, че сме създали прецедент
Обновена: 16 май 2018 13:24 | 16 май 2018 13:00,
210


Боян е легенда, Боян създаде прецедент, благодаря на всички, които го направиха възможно!

Така благодари Кирил Петков на екипа от непалци, китайци и българи, които издирваха алпиниста в продължение на 12 дни.

"Зад мен е невероятният екип, който ръководеше спасителната акция - командирът от китайска страна, който ръководеше хората, които стигнаха до върха, търсейки Боян по всяка стъпка", благодари Петков във видео във Facebook.

Още по темата

Той благодари и на непалския пилот, който летя до недостигани преди висини. Стотици хора чакаха добри новини от Непал и се надяваха екипите, търсещи Боян по въздух и земя, да успеят да го намерят. За съжаление днес акцията приключи - неуспешно.

В трагедията обаче има един лъч надежда - за първи път три страни работят в такъв синхрон и координация.

"От Непал, от България, и от Китай - от тук нататък всички катерачи, които имат проблеми, могат да разчитат, че Непал и Китай ще си сътрудничат", казва Кирил.

"Боян създаде прецедент, който се надяваме да помага и за в бъдеще", надява се Кирил.

"Искам да благодаря на всички, които рискуваха живота си за Боян и създадоха прецедент! Търсенето приключи, Боян е легенда, България ви благодари!", каза още Кирил пред спасителния екип.

"Това трябва да е пример как, ако работим заедно, можем да накараме нещата да се случват и трябва да използваме този пример в други случаи", заключава още българинът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може и да е жалко да се плюе.Но да се правиш на светец за това, че папагалстваш написаното в тази "статия" на тази продажна, така наречена "медия" - това е просто дъното.Някой може ли да ми посочи последния път, когато този сайт е публикувал нещо истинско и стойностно наместо пропаганда за ***?
114
8
 
13
 
! Отговори
WTF? преди 5 години
Радвам се че издирвателния екип са се сработили така. Но отричам всичкото това издигане в геройство на нечие безрасъдство. Изкачването на върхове не води до нищо добро и стойностно за никой. Само помпа его. Adrenalin junkey е точното описание на всички обичащи безумното рискуване на собствения им живот. Такива не може и не трябва да бъдат давани за положителен пример.
113
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам да ви попитам, които се вълнувате от темата, било то с отрицателни или положителни коментари-бяхте ли чували,че ще има изкачване на върха Шиша?Някой знаеше ли изобщо, че никому известния Боян Петров,щял да ходи на експедиция. Сигурен съм,че са знаели само жена му и няколкото му приятели алпинисти. Защо тогава не информираха пресата?Мълчаха.Едва, когато нещата загрубяха,безгранично смелите мъже ореваха орталъка и включиха медиите да ни облъчват по цял ден със случая. Това е един абсурд.
112
9
 
6
 
! Отговори
до циника преди 5 години
Ти на нещо скатаващо от работа, пишещо по 200 коментара на ден, гордо , че е избягало от родината, мислещо че е велико ако заработи 30 хил евро на година МЪЖ ли го наричаш?!?! ***....
111
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СТИГА С ТОЗИ АВАНТЮРИСТ
110
7
 
15
 
! Отговори
Синигер преди 5 години
Да много си прав само чалга пилеене на тонове храна по глупави предавания турски сериали и нищо стойностно!!! Държавата се е превърнала в едно малко *** гето!!! А тези стойностни хора са на изчезване!!! Жалко много жалко!!!
109
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, ако не примиргам по Боян Петров, аз също се казвам Боян, или пък, ако не съм съгласен с преекспонирането на цялата тази история съм дребна душа, пълзяща, плъх, мръсен, глупав, недоразвит и пр., а вие, които сляпо преповтаряте сладникавите мантрички и шаблонни изказвания от типа "Бог да го прости", "Велик дух", "Мир на праха му", "Голям", "Герой", "Българин" и пр. сте светите великомъченици или някакъв по висш вид!?!?!?!?!?!?!?
108
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора алпинизма е спорт като всеки друг. Да той е може би най-опасният но се практикува от хиляди хора по света. Не разбирам защо е толкова жлъч по Боян Петров? Този човек е рискувал съзнателно неговият си живот и това децата му да останат без баща. Не си мислете, че той не е осъзнавал големият риск който поема при всяка една негова експедиция. Ако беше покорил всичките 14 върха и беше боднал българското знаме там щяхме да се гордеем с това постижение нали? Все пак той там развяваше нашият флаг!
107
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На българина му дай да криткува без да извърши нещо стойностно. Повечето сме на светлинни години от Боян Петров!
106
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моят ум не побира обстоятелството, че това стана събитие на седмица ли беше, на месеца ли беше по някоя от телевизиите, на фона на събития, които са съдбовни за всички ни, а не само за 5 човека!!!
105
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз бих дал тези хиляди, ако физически мога само за един час да застана там на високото далеч, далеч,далеч от тази плъзнала простотия и умствена немощ в родината. Далеч от чалги, псевдо политици, псевдо випове,псевдо интелигенти, наши и ваши, въпиюща несправедливост, липсващи детски смях, бягащи стойностни хора.... И като доживеете 80 години какво, освен че ще сте превърнали в тор още 30 тона храна примерно?!?
104
9
 
17
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Марко Поло...Колумб ... са имали - доста материални цели. Търговски пътища ... злато ...те такива дреболии.Ако ги беше пратила на осемхилядник - сигурно щяха да помислят, че не си с всичкия.От тяхните одисеи .. е имало полза!
103
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората са различни, не се ядосвайте заради някой решил да пълзи ниско в обществото ни, вие бъдете най-високото, което можете да бъдете и бъдете горди, че опитавате. Подкрепяйте и останалите дръзнали да насочат взор нагоре, а не пълзящи в ниското. И не говоря за осемхилядници, говоря за устрема да бъдеш човек ..Не обръщайте внимание на низкото сред нас, то от това се храни. Вечен мир на Боян! Дано високият му дух е шастлив там!
102
13
 
26
 
! Отговори
mm преди 5 години
Ума ми не го побира как може да имам толкова злобни и дребнави сънародници като чета част от коментарите.Ако в историята е нямало хора като Колумб ,Марко Поло ,Братя Райд и т.н все още щяхме да живеем в каменната ера.Поклон пред такива личности като Боян които са целеустремени в мечтите си въпреки риска от смъртта,това са хората които дърпат цялото човечество напред в еволюционното си развитие.
101
13
 
19
 
! Отговори
Синигер преди 5 години
Как не ви е срам да бълвате само глупости.Типичната българска простотия. Да не би някой от вас да е направил нещо подобно в безсмисленият си и празен живот!? Знаете само да седите на дивана,да пиете ракия и да плюете по стойностните хора.ЗАСРАМЕТЕ СЕ!!!!!
100
5
 
28
 
! Отговори
Музикант преди 5 години
Хора, бъдете Хора! Боян е Българин и беше смел Българин!Поклон пред паметта му!
99
7
 
9
 
! Отговори
Брахмапутра преди 5 години
Мир на праха му! Той бе голям алпинист и природоестестсвеник. Жалко само, че заради страстта си трябваше да остави сирачета и жена вдовица.
98
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на спасителите рискували себе си да помогнат на Боян!Браво на всички хора които някога и някъде са рискували себе си за добруването на някой друг!Радвам се, че Кирил Петков толкова интелигентно и сърдечно е благодарил от името на България на всички участвали в мисията. Лек сън на Боян, там във вечния мир където хоризонта се изкривява, високо над човешката злободневност!
97
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде да не забравяме и всичките онези легендарни герои, които умряха, пребивайки се докато се опитват да си правят селфита по високи скали, сгради или мостове.
96
4
 
6
 
! Отговори
до:98 преди 5 години
Няма да посочвам кои коментари от по-долу са мои, но мога да ти кажа, съдейки по обективните белези, че са разумни и наред с тях ще кажа - ГАНьОВЩИНАТА Е ЕДНО ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ И ВЕЧНИ ЯВЛЕНИЯ НА ТОЗИ СВЯТ!!! И докато 80% от българите по света и у нас не узреят това да го разберат, то те ще са вечно объркани в мислите и самосъзнанието си!!!