За Силния бегач в съседния коридор: Поклон, Бояне!

Алпинистът Атанас Скатов, който преди дни покори Чо Йо пише за силаат на духа на Боян Петров
16 май 2018 07:00,
145
За Силния бегач в съседния коридор: Поклон, Бояне!
Снимка: Facebook

Поклон, Бояне! Осиротях!

Тези думи отправи към Боян Петров алпинистът Атанас Скатов, който преди дни покори осемхилядникът Чо Ойо.
Близките на Скатов скрили от него лошите новини около Боян, за да го предпазят по пътя му към върха. На слизане обаче, в Лагер 2, той научил за трагедията и изля мъката си със силни думи в емоционален пост в социалната мрежа.

В него той разказва, че първоначално не е повярвал и му е трябвало време да асимилира чутото. След като разбрал от колко време липсва Боян, започнал да осъзнава какво се случва.

"Боян беше алпинист с огромен опит ,от който аз съм се учил. Изключителен алпинист. Заедно сме били на 3 експедиции", пише Скатов. Двамата с Боян са изкачили връх Манаслу през 2015 година и година по-късно върховете Анапурна и Макалу.

Още по темата

"Бях много горд, че имахме много силно българско присъствие през онзи сезон в Хималаите. Помагахме си по време на изкачванията и си говорехме доста в безкрайното време на изчакване за хубаво време в базовия лагер. Той е алпинист от поколението най-близо до мен и запалваше моята страст за високи постижения", спомня си още Скатов.

Той пише още, че да имаш до себе си човек, който си е поставил толкова високи цели, които да мотивират и теб и да ти дават увереност, е една от предпоставките за успеха.

"За мен този човек беше Боян! В него имаше страст, имаше увереност, имаше сила. Беше много добър стратег и тактик. Предценяваше много добре обстановката, правеше детайлно проучване на терена ,прогнозата и всички обстоятелства свързани с атаката към върха", разказва алпинистът.

Той допълва, че Боян е бил винаги много целеустремен и никога не се е отказвал.

"Безкрайно много съжалявам за това, което се е случило. Знам, че колкото и да сме силни, природата е по-силна от нас. Знам колко е трудно там горе. Спомням си, когато си говорехме след изкачването на вр. Макалу , как се спогледахме безкрайно изтощени и почти без думи си казахме : "Хората идея си нямат,какво се случва тук горе и какво преживяваме”. И е така. Няма как да знаят! Но аз знам! И сега наистина го изпитах в пълния му вариант с изкачването ми без шерп и кислород на вр. Чо Ою.", продължава Скатов.

Той допълва, че може да оцени още повече, това, което Боян е направил вече 10 пъти по всичките осемхилядници.

"Виждал съм колко е зависим от инсулина и съм се чудел как не се страхува да не получи пристъп, в момент, в който да не може да реагира", пише още Скатов.

Той разказва и че приятелят му никога не се е страхувал от нищо.

"Поклон Бояне! Пред силата на духа ти и целеустремеността ти. Пред волята и безстрашието ти! Нека Бог даде сила на близките му", пише Скатов.

И не спира:

"Осиротях! Ще ми липсва Силния бегач в съседния коридор, който ме водеше и напрягаше силите ми докрай в състезанието. Все още се надявам, че може да стане някакво чудо и да се появиш отнякъде, въпреки че...... много време е минало. Единственото, което мога да направя в този момент, е да продължа напред към Еверест, там където щяхме да се засечем тази пролет и да посветя изкачването си на върха на теб! Дано имам късмет да го кача. Заради теб! И може да усетя духа ти там някъде в бялата планина, на най-високата й точка и да си поговоря пак безмълвно с теб!"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трупа му не могат да намерят, а някои още се надяват, че е жив. Нека се надяват хората, няма лошо. Ако човекът е чист и свят, може цял живот да живее там, но с този диабет и с тези болести, едва ли ще успее...
76
10
 
26
 
! Отговори
Морски преди 5 години
А за хилядите починали българи за това че нямат средства за лечение,за това че ГЕРБ източиха Здравната каса с 1,6млиарда.За тях какво!?
75
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не сравнявайте Боян с Левски и Ботев, несравними са! Левски и Ботев загиват за Свободара ни от Турски гнет и изтребление. Левски и Ботев за мен са велики със саможертвата си, знаейки, че много трудно ще събудят българите. Боян загива при нещастен случай. Препрочитам старо издание от 1940 за Христо Ботев, за целия му живот и творчество. Той е публицист а не революционер. А за Левски, за него търсех портрет да купя и сложа на стената, няма, не се придава??? На стената срещу мен да ме гледа.
74
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брей, каква "интересна" и "нова" новина", браво......
73
11
 
10
 
! Отговори
До 89 преди 5 години
Свободата не ти я донесъл нито Ботев, нито Левски, защото една птичка пролет не прави, а нашите велики руски братя Освободители.
72
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двама големи българи и алпинисти, от които с нетърпение очаквам новини, когато са в Хималаите. Боян Петров и Атанас Скатов са пример за хора, които непрекъснато преследват мечтите си и тестват силите си до краен предел. Респект.
71
7
 
22
 
! Отговори
Любов преди 5 години
ЗАПАЗЕТЕ МЪЛЧАНИЕ.ПОКЛАНЯМ СЕ ПРЕД СИЛАТА И УСМИВКАТА НА ТОЗИ СИЛЕН ЧОВЕК.
70
5
 
24
 
! Отговори
Към психото, написал преди 5 години
"Само ще кажа, че мен Боян е по-велик от Левски".Ами ще кажеш, като ти е сбъркана психиката, вкл. мисленето и емоционалността, като не знаеш кой е Левски и какво е направил за другите, що да не кажеш всичко, каквото са те подготвили.
69
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боян е велик, само че един фен на ограничените при-мати Боко Тиквата и Цецо Пъпеша, никога не може да го разбере.
68
4
 
25
 
! Отговори
Мислеща преди 5 години
Бог да го прости човека! Наистина има силен дух. Много хора умират мъчително от болести, инциденти или просто от самота. Боян си отиде от този свят, докато осъществява мечтата си силен, целеустремен и вярващ в себе си.
67
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глаголът "д..у..ха" не е обида, че да се трие. Това, че в сайта имате не особено чисто подсъзнание, не прави общоупотребими думи неморални и неупотребими. Срамота! Вятърът "д..у..ха", не прави друга. "Тоя, дето д..у..ха" е устойчиво словосъчетание, което означава "напразно". Ама де ти тебе по писачи и модератори из български новинарски сайтове грамотност?!
66
5
 
20
 
! Отговори
Личен избор преди 5 години
Явих се на тестове, физически и психически за рейнджър чрез DPKO-Ню Йорк. Преминах и заминах в Ангола. Мизерия, глад, болести и война. 2 Маларии и стрес. Реших, никога повече но червея на адребалина заработи и после в Босна и Косово. САЩ бомбардирали в близост с бомби с Обеднен уран. Рака и левкемията в Сърбия скочи над 30 пъти. Удари ме левкемия и рак. Закрепил съм се. Кой ми е виновен, отидох за пари и плащам сега. Аз сам избрах това. Така е и с Боян. Риск печели-риск губи. Геройство ли е, не!
65
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шерпите обхождат и ще обхождат, понеже им се плаща за това. Може и две години да търсят Боян - няма да им е в увреда. Ами да се чудиш на акъла на тия, които плащат за тоя, дето духа.
64
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистическата измеет много мрази Боян Петров.
63
3
 
5
 
! Отговори
Новини преди 5 години
Гледайте новините в 9 по нова викат Боян най вероятно е паднал
62
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво! Добре, че се появи Скатов набързо да обясни какво е станало. Те шерпите и другите спасители толкова време търсят как не се сетиха да го попитат по рано да им разясни нещата ами си рискуват живота да обхождат всички възможни маршрути.
61
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във всяка цивилизирана страна си има подготовка за такава експедиция, т.е. има си и включена застраховка! Ако има обществен интерес, има субсидия от обществени (данъчни) пари. Но това трябва предварително да се знае/каже!Понеже българското образование вече нищо не струва, почваме да се катерим по възвишения и да се бием в гърдите като Тарзан.
60
8
 
9
 
! Отговори
НЕО преди 5 години
Тези дни видяхме как функционира Матрицата в БГ . Има успяли българи ,които им се позволява да харчат и след смъртта си разточително .Има и неуспяли ,злобни и некадърни българи ,които нямат право даже на мнение по темата защото ще дойдат пазителите на статуквото -*** и Харанаовци и ще им посочат мястото в матрицата . Те са просто батерии на успялите и можещите . Който не ме разбира просто отдавна е станал елементарна батерия .
59
4
 
11
 
! Отговори
Krom преди 5 години
До До Кром 74 - вижте, в случая става дума за смъртта на алпиниста Боян Петров. Стар принцип е - за мъртвия или добро или нищо. Ако не харесвате човека, еле Ви е безразлично стореното от него, то защо е необходима да леете злоба или да остроумничите? Просто отминете. Не Вас визирам, а това което се изля тези дни. А защо искате да се политизира всичко? И да проектирате върху съдбата на този човек политическата помия? Аз не разбирам. Вярата на българина в случая няма общо. Съжалявам, така мисля.
58
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поклон пред Боян Петров!Безкрайно съм му благодарен за миговете по върховете, които ми подари с филмите и книгите си!Места до които едва ли ще успея да се докосна някога! Поклон пред смелостта му и страстта му към живота!